Semifreddo
- Jajko (8 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% - pół opakowania (300 g)
- Cukier puder (250 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (100 g)
- Czekolada mleczna (120 g)
- Truskawki (340 g)
Przepis na semifreddo krok po kroku
Jajka wbij do metalowej miski, dodaj do nich cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią.
W garnku zagotuj wodę.
Postaw miskę z jajkami na garnku i zacznij ubijać.
Ubijaj masę przez 5-6 minut, aż zgęstnieje.
Zdejmij z garnka i ubijaj masę, aż wystygnie.
Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę.
Połącz masę jajeczną ze śmietaną.
Wylej połowę masy, dodaj masło orzechowe.
Truskawki pokrój w kostkę i dodaj do foremki.
Posiekaj czekoladę.
Wylej drugą połowę masy i dodaj do niej pokruszoną czekoladę.
Wstaw deser do zamrażarki i schłodź przez co najmniej 6 godzin.
Semifreddo wyjmij z zamrażarki chwilę przed pokrojeniem.
-
Serniczki na zimno
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Śmietanowiec
-
Ciasto oreo
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Chatka baby jagi
-
Banoffee
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Ciasto filadelfia
-
Ciasto na zimno
-
Szpajza
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasta na zimno
Więcej informacji na temat semifreddo
Semifreddo to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Semifreddo to deser pochodzący z kuchni włoskiej. Najlepiej przygotować go latem, gdyż chłody deser świetnie podać w upalny dzień. Przepis na semifreddo jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, śmietana kremówka, cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder, masło orzechowe, czekolada mleczna, truskawki.
Jak zrobić semifreddo? Jajka wbij do metalowej miski, dodaj do nich cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. W garnku zagotuj wodę. Postaw miskę z jajkami na garnku i zacznij ubijać. Ubijaj masę przez 5-6 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij z garnka i ubijaj masę, aż wystygnie. Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę. Połącz masę jajeczną ze śmietaną. Semifreddo najlepiej przygotować w silikonowej foremce. Wylej połowę masy, dodaj masło orzechowe. Truskawki pokrój w kostkę i dodaj do foremki. Posiekaj czekoladę. Wylej drugą połowę masy i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Wstaw deser do zamrażarki i schłodź przez co najmniej 6 godzin. Semifreddo wyjmij z zamrażarki chwilę przed pokrojeniem.
Masło orzechowe to popularne masło z orzechów arachidowych. Orzechy te są tak naprawdę rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego, dlatego są tak chętnie spożywane przez sportowców. Masło orzechowe świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i ciastek wegańskich. Nadaje im odpowiednią teksturę oraz cudowny aromat. Masło z orzechów arachidowych jest także źródłem kwasów tłuszczowych, sprawia to, że zawiera sporo kalorii, dlatego uważaj na jego spożycie, jeśli dbasz o linię.
Podsumowując włoski mrożony mus to najlepszy deser na zimno jaki jadłeś. Przepis podstawowy przygotowuje się bez żadnych dodatków. Sprawdzony przepis można dowolnie modyfikować. Pyszny deser sprawdzi się jako dodatkiem do kawy i herbaty. Deser jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Deser świetnie zastąpi sklepowe lody.
Alergeny w semifreddo
Lista alergenów dla semifreddo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada mleczna
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
Wartości odżywcze semifreddo
Semifreddo to słodki domowy deser zawierający dużą ilość cukru, który podnosi gwałtownie poziom glukozy we krwi. Semifreddo jest kaloryczne i zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych. Nie powinny go spożywać osoby odchudzające się.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.