Semifreddo

Opublikowano: 21.04.2022 r., 15:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser semifreddo na talerzu
Semifreddo
Semifreddo to tradycyjny włoski deser mrożony. Przygotowuje się go na bazie masy jajecznej i śmietany. Podawać go można z przeróżnymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny deser.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas mrożenia 15 min
370 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (8 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% - pół opakowania (300 g)
  • Cukier puder (250 g)
  • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (100 g)
  • Czekolada mleczna (120 g)
  • Truskawki (340 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, miska metalowa, forma silikonowa

Przepis na semifreddo krok po kroku

Jajka wbij do metalowej miski, dodaj do nich cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią.

W garnku zagotuj wodę.

Postaw miskę z jajkami na garnku i zacznij ubijać.

Ubijaj masę przez 5-6 minut, aż zgęstnieje.

Zdejmij z garnka i ubijaj masę, aż wystygnie.

Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę.

Połącz masę jajeczną ze śmietaną.

Wylej połowę masy, dodaj masło orzechowe.

Truskawki pokrój w kostkę i dodaj do foremki.

Posiekaj czekoladę.

Wylej drugą połowę masy i dodaj do niej pokruszoną czekoladę.

Wstaw deser do zamrażarki i schłodź przez co najmniej 6 godzin.

Semifreddo wyjmij z zamrażarki chwilę przed pokrojeniem.

Jak oceniasz przepis na semifreddo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat semifreddo

Semifreddo to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Semifreddo to deser pochodzący z kuchni włoskiej. Najlepiej przygotować go latem, gdyż chłody deser świetnie podać w upalny dzień. Przepis na semifreddo jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, śmietana kremówka, cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder, masło orzechowe, czekolada mleczna, truskawki.

Jak zrobić semifreddo? Jajka wbij do metalowej miski, dodaj do nich cukier puder i cukier z prawdziwą wanilią. W garnku zagotuj wodę. Postaw miskę z jajkami na garnku i zacznij ubijać. Ubijaj masę przez 5-6 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij z garnka i ubijaj masę, aż wystygnie. Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywną pianę. Połącz masę jajeczną ze śmietaną. Semifreddo najlepiej przygotować w silikonowej foremce. Wylej połowę masy, dodaj masło orzechowe. Truskawki pokrój w kostkę i dodaj do foremki. Posiekaj czekoladę. Wylej drugą połowę masy i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Wstaw deser do zamrażarki i schłodź przez co najmniej 6 godzin. Semifreddo wyjmij z zamrażarki chwilę przed pokrojeniem.

Masło orzechowe to popularne masło z orzechów arachidowych. Orzechy te są tak naprawdę rośliną strączkową. Zawierają dużą ilość białka roślinnego, dlatego są tak chętnie spożywane przez sportowców. Masło orzechowe świetnie nadaje się jako dodatek do ciast i ciastek wegańskich. Nadaje im odpowiednią teksturę oraz cudowny aromat. Masło z orzechów arachidowych jest także źródłem kwasów tłuszczowych, sprawia to, że zawiera sporo kalorii, dlatego uważaj na jego spożycie, jeśli dbasz o linię.

Podsumowując włoski mrożony mus to najlepszy deser na zimno jaki jadłeś. Przepis podstawowy przygotowuje się bez żadnych dodatków. Sprawdzony przepis można dowolnie modyfikować. Pyszny deser sprawdzi się jako dodatkiem do kawy i herbaty. Deser jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Deser świetnie zastąpi sklepowe lody.

Alergeny w semifreddo

Lista alergenów dla semifreddo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada mleczna
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Wartości odżywcze semifreddo

na 100g gotowej potrawy

Semifreddo to słodki domowy deser zawierający dużą ilość cukru, który podnosi gwałtownie poziom glukozy we krwi. Semifreddo jest kaloryczne i zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych. Nie powinny go spożywać osoby odchudzające się.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
246.81
370.21
Białko (g)
7.89
11.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
24.66
36.99
Węglowodany przyswajalne (g)
23.65
35.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.01
1.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
14.17
21.25
Tłuszcze nasycone (g)
9.45
14.17
Tłuszcze nienasycone (g)
4.72
7.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.24
4.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.48
2.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
107.38
161.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
50.21
75.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.90
19.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.57
0.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.93
1.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
49.99
74.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.00
1.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.08
37.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.54
2.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
73.95
110.93
Potas (mg)
138.25
207.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
37.36
56.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
99.45
149.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.04
33.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.89
1.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.74
1.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny semifreddo 58
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania semifreddo

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Śmietanka kremowa 30%
300 g
pół opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Cukier puder
250 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
100 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Czekolada mleczna
120 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 120 g
Truskawki
340 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.80
Za 340 g
Koszt składników
47.00