Schabowy ze szpinakiem
- Schab wieprzowy bez kości - 5 plastrów (600 g)
- Jajko - 3 jajka rozmiar M (3 szt.)
- Bułka tarta - 3/4 szklanki (160 g)
- Olej rzepakowy - 7 łyżek (84 ml)
- Szpinak - 10 garści (250 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Ser gouda - W kostce (200 g)
Przepis na schabowy ze szpinakiem krok po kroku
Mięso opłucz, osusz i mocno utłucz na cienkie plasterki. Następnie posyp je solą i pieprzem.
Szpinak opłucz i osusz. Porozrywaj na mniejsze kawałki.
Ser zetrzyj na tarce.
Czosnek obierz i zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć szpinak i smaż go, aż liście zwiędną. Dodaj czosnek oraz sól i pieprz do smaku, wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez 1-2 min. Odstaw na bok do przestudzenia.
Szpinak z czosnkiem zblenduj.
Każdy kawałek mięsa wysmaruj szpinakiem, a następnie posyp po nim serem. Zawiń w ciasną roladkę.
Rolady obtocz w roztrzepanych jajkach, a następie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej ok. 5 łyżek oleju (tak, aby zakryć dno). Rolady smaż do przyrumienienia z każdej strony.
Usmażone rolady układaj na ręcznikach papierowych.
-
Strogonow
-
Schab pieczony
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Żurek wielkanocny
-
Gulasz z indyka
-
Pieczeń rzymska
-
Przepiórka
-
Pierś z kaczki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Żur wielkanocny
-
Łosoś z piekarnika
-
Żurek
-
Roladki z kurczaka
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Udziec z indyka
-
Świąteczny obiad
Więcej informacji na temat schabowego ze szpinakiem
Schabowy ze szpinakiem to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Przygotowanie tej potrawy zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy jest zadowalający. Te schabowe możesz podać z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Surówka nie jest już konieczna.
Jak zrobić te roladki? Przepis na schab ze szpinakiem jest prosty. Ważne jest to, aby kotlety utłuc na cienkie plasterki, aby później dobrze zwinąć je w roladę. Wszelkie błonki możesz usunąć. Warto ubijać mięso, gdy znajduje się pod workiem foliowym lub gdy jest zawinięte w folii spożywczej. W ten sposób zachowasz większą czystość w kuchni, ponieważ nic nie będzie się rozchlapywać na boki.
Do roladek możesz dodać pokrojone suszone pomidory. Zamiast sera gouda możesz zdecydować się na jakiś inny. Może to być m.in. parmezan, ser edamski, ser pleśniowy, ser mozzarella lub ser feta. Odpowiednim dodatkiem będzie również natka pietruszki oraz szczypiorek. Możesz pokusić się na dodanie inny przypraw, np. suszonej bazylii, tymianku, oregano czy majeranku. Opcji jest wiele. Część roladek możesz zrobić z innymi dodatkami, aby sprawdzić, które najbardziej ci smakują.
Schabowe z serem i szpinakiem mogą być też pieczone w piekarniku. Kotlety należy ubić na plastry grubości mniej więcej 1 cm. Następnie można je obtoczyć w jajku i bułce tartej (odpowiednia będzie także podwójna panierka), ale możesz zrezygnować z panierki. Kotlety należy usmażyć na patelni, a następnie przełożyć na papier do pieczenia znajdujący się na blaszce. Każdy schabowy powinien być przykryty farszem szpinakowym, a potem posypany wybranym serem. Takie kotlety należy zapiekać jedynie do momentu, aż ser się mocno roztopi. Czas uzależniony jest od samego piekarnika oraz ustawionej mocy.
Kotlety schabowe nadziewane szpinakiem i serem żółtym to pomysł na ciekawy obiad dla całej rodziny. Możesz też wypróbować zrazy wołowe. Rozbite mięso wołowe trzeba odpowiednio doprawić, a potem ułożyć na nim dodatki (np. ogórki kiszone, cebulę, paprykę), zawinąć i spiąć wykałaczką lub szpilkami do zrazów.
Alergeny w schabowym ze szpinakiem
Lista alergenów dla schabowego ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze schabowego ze szpinakiem
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.