Schabowy ze szpinakiem

Opublikowano: 27.04.2021 r., 14:47 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schabowy, ryż i szpinak na talerzu
Schabowy ze szpinakiem
Schabowy ze szpinakiem to dobry pomysł na obiad. Z mięsa można zrobić roladki z nadzieniem szpinakowym lub kotlety z warstwą szpinaku. Sprawdź, jak zrobić pyszny obiad!
Przygotowanie 55 min
Smażenie i Blendowanie 10 min
590 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości - 5 plastrów (600 g)
  • Jajko - 3 jajka rozmiar M (3 szt.)
  • Bułka tarta - 3/4 szklanki (160 g)
  • Olej rzepakowy - 7 łyżek (84 ml)
  • Szpinak - 10 garści (250 g)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Ser gouda - W kostce (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, blender, tarka, worek foliowy, tłuczek do mięsa

Przepis na schabowy ze szpinakiem krok po kroku

Mięso opłucz, osusz i mocno utłucz na cienkie plasterki. Następnie posyp je solą i pieprzem.

Szpinak opłucz i osusz. Porozrywaj na mniejsze kawałki.

Ser zetrzyj na tarce.

Czosnek obierz i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć szpinak i smaż go, aż liście zwiędną. Dodaj czosnek oraz sól i pieprz do smaku, wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez 1-2 min. Odstaw na bok do przestudzenia.

Szpinak z czosnkiem zblenduj.

Każdy kawałek mięsa wysmaruj szpinakiem, a następnie posyp po nim serem. Zawiń w ciasną roladkę.

Rolady obtocz w roztrzepanych jajkach, a następie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej ok. 5 łyżek oleju (tak, aby zakryć dno). Rolady smaż do przyrumienienia z każdej strony.

Usmażone rolady układaj na ręcznikach papierowych.

Jak oceniasz przepis na schabowy ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat schabowego ze szpinakiem

Schabowy ze szpinakiem to bardzo ciekawy pomysł na obiad. Przygotowanie tej potrawy zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy jest zadowalający. Te schabowe możesz podać z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Surówka nie jest już konieczna.

Jak zrobić te roladki? Przepis na schab ze szpinakiem jest prosty. Ważne jest to, aby kotlety utłuc na cienkie plasterki, aby później dobrze zwinąć je w roladę. Wszelkie błonki możesz usunąć. Warto ubijać mięso, gdy znajduje się pod workiem foliowym lub gdy jest zawinięte w folii spożywczej. W ten sposób zachowasz większą czystość w kuchni, ponieważ nic nie będzie się rozchlapywać na boki.

Do roladek możesz dodać pokrojone suszone pomidory. Zamiast sera gouda możesz zdecydować się na jakiś inny. Może to być m.in. parmezan, ser edamski, ser pleśniowy, ser mozzarella lub ser feta. Odpowiednim dodatkiem będzie również natka pietruszki oraz szczypiorek. Możesz pokusić się na dodanie inny przypraw, np. suszonej bazylii, tymianku, oregano czy majeranku. Opcji jest wiele. Część roladek możesz zrobić z innymi dodatkami, aby sprawdzić, które najbardziej ci smakują.

Schabowe z serem i szpinakiem mogą być też pieczone w piekarniku. Kotlety należy ubić na plastry grubości mniej więcej 1 cm. Następnie można je obtoczyć w jajku i bułce tartej (odpowiednia będzie także podwójna panierka), ale możesz zrezygnować z panierki. Kotlety należy usmażyć na patelni, a następnie przełożyć na papier do pieczenia znajdujący się na blaszce. Każdy schabowy powinien być przykryty farszem szpinakowym, a potem posypany wybranym serem. Takie kotlety należy zapiekać jedynie do momentu, aż ser się mocno roztopi. Czas uzależniony jest od samego piekarnika oraz ustawionej mocy.

Kotlety schabowe nadziewane szpinakiem i serem żółtym to pomysł na ciekawy obiad dla całej rodziny. Możesz też wypróbować zrazy wołowe. Rozbite mięso wołowe trzeba odpowiednio doprawić, a potem ułożyć na nim dodatki (np. ogórki kiszone, cebulę, paprykę), zawinąć i spiąć wykałaczką lub szpilkami do zrazów.

Alergeny w schabowym ze szpinakiem

Lista alergenów dla schabowego ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze schabowego ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
226.99
590.17
Białko (g)
15.58
40.51
Fenyloalanina (mg)
0.67
1.73
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
9.15
23.79
Węglowodany przyswajalne (g)
8.27
21.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
2.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
13.95
36.28
Tłuszcze nasycone (g)
4.95
12.87
Tłuszcze nienasycone (g)
9.00
23.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.55
17.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.46
6.38
Cholesterol (mg)
84.38
219.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
120.25
312.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.39
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
1.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.08
13.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
1.18
Witamina E (mg)
0.29
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.57
105.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.12
10.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.66
136.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
956.29
2486.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
239.59
622.93
Potas (mg)
303.69
789.60
Wapń (mg)
142.59
370.75
Fosfor (mg)
216.02
561.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
34.18
88.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.43
3.73
Cynk (mg)
1.56
4.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.27
0.71
Brak danych dla: jajko, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowego ze szpinakiem 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabowego ze szpinakiem

Koszt składników
55.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
600 g
5 plastrów
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 600 g
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bułka tarta
160 g
3/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 160 g
Olej rzepakowy
84 ml
7 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.59
Za 84 ml
Szpinak
250 g
10 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.33
Za 250 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Ser gouda
200 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Koszt składników
55.20