Przepis na schab duszony z pieczarkami krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 400 g
- Olej rzepakowy 30 ml
- Pieczarki 250 g
- Śmietanka kremowa 30% 500 g
- Cebula 100 g
Schab pokrój na plastry, rozbij je i natrzyj solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
Na patelnię wrzuć plastry schaby i podsmaż przez 5 minut.
Pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Dodaj do mięsa i podsmaż 2 minuty.
Mięso zalej śmietanką i duś przez 25 minut, dopraw przyprawami do smaku.
Często zadawane pytania
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Schab po chińsku
-
Schab pieczony

(liczba kalorii)
Schab duszony z pieczarkami - cechy przepisu
Więcej o schabie duszonym z pieczarkami
Schab duszony z pieczarkami to świetna opcja na naprawdę smaczny obiad dla całej rodziny. Jest łatwy i szybki. Idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami. To niezwykle smaczne danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych potraw w mięsnym wydaniu. Ta potrawa wspaniale sprawdzi się na rodzinny obiad.
Przepis na schab duszony z pieczarkami jest świetną opcją na przygotowanie prostego, ale smacznego obiadu na bazie mięsa wieprzowego. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka produktów, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie. Głównym składnikiem jest oczywiście schab. To mięso, które pojawia się w tradycyjnym menu niezwykle często, jednak zwykle w postaci smażonych kotletów, co nie jest zbyt zdrowe. Ta opcja pozwala na delikatne duszenie schabu, co nie tylko przekłada się na lepszy smak, szybszą strawność, ale także zredukowanie szkodliwych substancji, które powstają podczas smażenia. To naprawdę fantastyczny sposób na mięso wieprzowe.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab duszony z pieczarkami, by był prosty, a przy okazji naprawdę smaczny, to ten przepis na pewno ci się spodoba. Oprócz pysznego mięsa bazuje on również na naprawdę aromatycznym sosie. Sos pieczarkowy to jeden z podstawowych dodatków w kuchni polskiej. Zwykle jednak używa się gotowej propozycji z torebki, która, choć szybka i prosta zawiera znaczne ilości soli, a także utwardzone tłuszcze, które negatywnie działają na układ krwionośny. Dlatego warto zastąpić je równie smaczną wersją, która dodatkowo jest znacznie zdrowsza i bardzo smaczna. Pieczarki, choć zwykle używane są tylko ze względu na swój wspaniały smak, to jednak dostarczają również wielu cennych składników mineralnych, choćby selen, który wspiera działanie układu immunologicznego i hormonalnego, dlatego warto włączyć je do codziennego menu.
Do przygotowania tego dania przyda się schab w plastrach, najlepiej już pokrojony, gdyż powinny być one bardzo cienkie. To wspaniały sposób na obiad, który jest nie tylko pyszny, ale również łatwy. To również dobry pomysł na danie dla początkujących kucharzy.
Wartości odżywcze schabu duszonego z pieczarkami
Energia i białka
(640g)
Węglowodany w schabie duszonym z pieczarkami
(640g)
Tłuszcze
(640g)
Składniki mineralne w przepisie na schab duszony z pieczarkami
(640g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w schabie duszonym z pieczarkami
Lista alergenów dla schabu duszonego z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%