Salsa do nachos

Opublikowano: 20.06.2023 r., 23:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Salsa do nachos z papryką podana w białej miseczce.
Salsa do nachos z papryką
Salsa do nachos z papryką to doskonała propozycja na pyszny dodatek do chrupiących chipsów kukurydzianych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na salsę.
Przygotowanie 30 min
29 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Papryka czerwona - 1 mała sztuka (100 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Ocet spirytusowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Cebula szalotka (60 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko

Przepis na salsę do nachos krok po kroku

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Do garnka włóż pomidory z puszki, paprykę, cukier, ocet, pół łyżeczki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu.

Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez 10 minut od momentu zagotowania się. Salsę mieszaj od czasu do czasu.

Szalotkę obierz i pokroju w drobną kostkę.

Po 10 minutach gotowania do sosu dodaj pokrojoną cebulę i gotuj jeszcze przez 2 minuty.

Na koniec do salsy przesiej na sicie mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Gotową salsę pozostaw do wystudzenia i podawaj z dodatkiem nachosów.

Jak oceniasz przepis na salsę do nachos
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat salsy do nachos

Salsa do nachos z papryką to świetna propozycja na domowy sos, który możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi z dodatkiem chrupiących chipsów. Nachos to tradycyjna meksykańska przekąska wykonana z pieczonych lub podsmażonych kawałków tortilli kukurydzianej. Podaje się je z guacamole lub sosem serowym. Pyszna, domowa salsa także doskonale smakuje z dodatkiem chrupiących chipsów kukurydzianych. Sprawdzony przepis na salsę do nachosów jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania salsy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pomidory w puszce, papryka czerwona, cukier, ocet spirytusowy, szalotka, mąka ziemniaczana, sól, pieprz oraz czosnek granulowany.

A jak zrobić salsę do nachosów? Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Do garnka włóż pomidory z puszki, paprykę, cukier, ocet, pół łyżeczki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez 10 minut od momentu zagotowania się. Salsę mieszaj od czasu do czasu. Szalotkę obierz i pokroju w drobną kostkę. Po 10 minutach gotowania do sosu dodaj pokrojoną cebulę i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Na koniec do salsy przesiej na sicie mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi salsę do nachos z papryką. Tania i łatwa w przygotowaniu salsa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do domowych, warzywnych chipsów. Najlepsza salsa będzie stanowiła doskonałe uzupełnienie przekąsek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.

Alergeny w salsie do nachos

Lista alergenów dla salsy do nachos przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na salsę do nachos

Wartości odżywcze salsy do nachos

na 100g gotowej potrawy

Salsa do nachos to doskonała propozycja na przekąskę, którą można zaserwować podczas spotkań ze znajomymi. Pomidory wykorzystane do przygotowania salsy stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
48.37
29.02
Białko (g)
1.53
0.92
Fenyloalanina (mg)
0.04
0.02
Brak danych dla: papryka czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
11.28
6.77
Węglowodany przyswajalne (g)
9.34
5.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.94
1.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
0.25
0.15
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.08
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.07
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
32.68
19.61
Witamina B6 (mg)
0.18
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
27.56
16.54
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.08
0.65
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.04
Ryboflawina (mg)
0.05
0.03
Niacyna (mg)
1.00
0.60
Foliany (µg (mcg))
19.46
11.67
Beta karoten (µg (mcg))
348.26
208.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
123.37
74.02
Potas (mg)
265.76
159.45
Wapń (mg)
27.72
16.63
Fosfor (mg)
32.46
19.47
Magnez (mg)
17.59
10.55
Żelazo (mg)
1.05
0.63
Cynk (mg)
0.26
0.16
Miedź (mg)
0.13
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny salsy do nachos 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania salsy do nachos

Koszt składników
23.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Papryka czerwona
100 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Ocet spirytusowy
30 ml
3 łyżki stołowe
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.18
Za 30 ml
Cebula szalotka
60 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 60 g
Mąka ziemniaczana
5 g
1 płaska łyżeczka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Koszt składników
23.30