Salsa do nachos
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (100 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Ocet spirytusowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Cebula szalotka (60 g)
- Mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Przepis na salsę do nachos krok po kroku
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
Do garnka włóż pomidory z puszki, paprykę, cukier, ocet, pół łyżeczki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu.
Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez 10 minut od momentu zagotowania się. Salsę mieszaj od czasu do czasu.
Szalotkę obierz i pokroju w drobną kostkę.
Po 10 minutach gotowania do sosu dodaj pokrojoną cebulę i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
Na koniec do salsy przesiej na sicie mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Gotową salsę pozostaw do wystudzenia i podawaj z dodatkiem nachosów.
Więcej informacji na temat salsy do nachos
Salsa do nachos z papryką to świetna propozycja na domowy sos, który możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi z dodatkiem chrupiących chipsów. Nachos to tradycyjna meksykańska przekąska wykonana z pieczonych lub podsmażonych kawałków tortilli kukurydzianej. Podaje się je z guacamole lub sosem serowym. Pyszna, domowa salsa także doskonale smakuje z dodatkiem chrupiących chipsów kukurydzianych. Sprawdzony przepis na salsę do nachosów jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania salsy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pomidory w puszce, papryka czerwona, cukier, ocet spirytusowy, szalotka, mąka ziemniaczana, sól, pieprz oraz czosnek granulowany.
A jak zrobić salsę do nachosów? Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Do garnka włóż pomidory z puszki, paprykę, cukier, ocet, pół łyżeczki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez 10 minut od momentu zagotowania się. Salsę mieszaj od czasu do czasu. Szalotkę obierz i pokroju w drobną kostkę. Po 10 minutach gotowania do sosu dodaj pokrojoną cebulę i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Na koniec do salsy przesiej na sicie mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi salsę do nachos z papryką. Tania i łatwa w przygotowaniu salsa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do domowych, warzywnych chipsów. Najlepsza salsa będzie stanowiła doskonałe uzupełnienie przekąsek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.
Alergeny w salsie do nachos
Lista alergenów dla salsy do nachos przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na salsę do nachos
Wartości odżywcze salsy do nachos
Salsa do nachos to doskonała propozycja na przekąskę, którą można zaserwować podczas spotkań ze znajomymi. Pomidory wykorzystane do przygotowania salsy stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.