Sałatka z surimi i porem
- Paluszki krabowe - 1 opakowanie (180 g)
- Por (100 g)
- Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki (200 g)
- Majonez - 5 łyżek (50 g)
Przepis na sałatkę z surimi i porem krok po kroku
Paluszki krabowe i por pokrój w większą kostkę.
Dodaj kukurydzę i wymieszaj.
Warzywa wymieszaj z majonezem i dopraw do smaku.
-
Surówka z pora
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z pora i jabłka
-
Tradycyjna surówka z pora
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka z pora i jabłek
-
Surówka z pora z majonezem
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z pora i kukurydzy
-
Surówka z pora i selera
-
Surówka z marchwi i pora
-
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
-
Surówka z pora i ogórka kiszonego
-
Surówka z młodej kapusty do grilla
-
Surówka z białej kapusty i pora
-
Surówka z białej rzodkwi i pora
-
Surówki z pora
Więcej informacji na temat sałatki z surimi i porem
Sałatka z surimi i porem to szybka i łatwa propozycja dzięki, której do swojej diety włączysz niezwykle cenne ryby, bogate w kwasy omega 3 – omega 6.
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Koniecznie poznaj mój przepis na sałatkę z surimi i pora. W pierwszej kolejności pokrój paluszki krabowe i por w większą kostkę, dodaj kukurydzę z puszki i wymieszaj.
Dopraw sałatkę do smaku, najlepiej sprawdzi się tutaj sól i pierz. Dokładnie wymieszaj całość tak aby majonez pokrył wszystkie warzywa. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.
Sałatka sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako smaczna przystawka na imprezę. Pamiętaj o tym przepisie przed następnymi odwiedzinami u znajomych. Na pewno każdy chętnie sięgnie po Twoją sałatkę. W moim przepisie uwzględniona jest porcja na cztery osoby, dlatego, jeśli będziesz przygotowywać ją na większą liczbę osób, pamiętaj o powiększeniu liczby składników. Sałatka sprawdzi się idealnie w wielu miejscach, jest po prostu pyszna, dobra będzie także następnego dnia, więc śmiało możesz ją zapakować i przechowywać w lodówce.
Już wiesz, jak zrobić sałatkę z surimi i pora, zatem życzę Ci smacznego!
Alergeny w sałatce z surimi i porem
Lista alergenów dla sałatki z surimi i porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Paluszki krabowe
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Paluszki krabowe
- Majonez
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Paluszki krabowe
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z surimi i porem
Do sałatki z surimi możesz dodać swoje ulubione warzywa.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.