Sałatka warstwowa z szynką
- Ziemniaki późne (225 g)
- Marchewka (90 g)
- Ogórek (180 g)
- Jajko (2 szt.)
- Szynka wiejska (300 g)
- Ser żółty (150 g)
- Kukurydza konserwowa (200 g)
- Ananas (150 g)
- Por (70 g)
- Majonez (100 g)
Przepis na sałatkę warstwową z szynką krok po kroku
Ziemniaki i marchewkę wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Następnie ostudź, obierz.
Ziemniaki i cebulkę pokrój w kostkę. Marchew zetrzyj na tarce.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i pokrój w kostkę.
Szynkę pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce.
Ananasa pokrój na mniejsze kawałki, kukurydzę odcedź z zalewy. Pora pokrój drobno w paseczki.
Majonez wymieszaj z solą i pieprzem oraz pół łyżeczki soku z cytryny.
Przygotuj naczynia np. pucharki. Warstwowo ułóż: część majonezu, ziemniaki, jajka, por, kukurydza, szynka, ananas, ogórek, marchew, majonez i tarty ser.
Więcej informacji na temat sałatki warstwowej z szynką
Sałatka warstwowa z szynką to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych rozwiązań. Jest nieskomplikowana, ale przy tym bardzo elegancka i naprawdę smaczna.
Przepis na sałatkę warstwową z szynką to doskonała opcja na imprezę, ale również prostą codzienną kolację. Jest bardzo ciekawa, ze względu na połączenie smaków i piękne warstwy. Choć przepis może się wydawać banalny, to kompozycja wizualna, a także połączenie szynki i sera żółtego z jajkiem sprawia, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Jej siła tkwi w pozornej prostocie, która nadaje jej delikatności i elegancji. Takie połączenia składników mają wielu fanów, dlatego z powodzeniem stanie się gwiazdą imprezowego menu. Sałatka warstwowa jest idealną propozycją dla tych, którzy lubią tradycyjne smaki, lecz w zupełnie innym, niebanalnym wydaniu. Kochasz kuchenne eksperymenty, ale boisz się, że twoje umiejętności kulinarne nie są wystarczające? Nie przejmuj się, sałatka warstwowa świetnie się sprawdzi, gdyż jej wykonanie jest bardzo proste, a efekt końcowy prezentuje się wprost spektakularnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę warstwową z szynką, by była pyszna, szybka i dobra na wiele różnych okazji, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Sałatkę robi się z majonezem, szynką i serem, a także dużą ilością warzyw. To składniki, które goszczą w każdej kuchni. To sprawia, że możemy przygotować ją nawet w nagłej sytuacji, kiedy brakuje nam czasu na wizytę w sklepie, a także wykonywanie pracochłonnych dań. Wysoka zawartość białka sprawia, że sałatka świetnie zaspokoi nawet największy głód i zostawi nas z przemiłym uczuciem sytości, które utrzyma się na dłużej. Sałatka jest przekładana poszczególnymi składnikami, dzięki czemu tworzy piękne, kolorowe warstwy, zachęcające do spróbowania. Dzięki temu zyskuje ona świeżości i atrakcyjności. To danie jest naprawdę bardzo smaczne, a wykonasz je w dosłownie kwadrans. Sprawdzi się więc na szybki posiłek dla osób, które nie przepadają za długim siedzeniem w kuchni.
Alergeny w sałatce warstwowej z szynką
Lista alergenów dla sałatki warstwowej z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki warstwowej z szynką
To opcja, która zawiera dużo białka.
Energia i białka
(391g)
Węglowodany
(391g)
Tłuszcze
(391g)
Witaminy
(391g)
Składniki mineralne
(391g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.