Sałatka porowa z majonezem

Opublikowano: 13.04.2022 r., 16:38 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Porowa sałatka z majonezem
Sałatka porowa z majonezem
Sałatki to najszybsze i najprostsze danie do przygotowania, koniecznie poznaj moje połączenie pora z jajkiem i majonezem.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
232 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Por - 1 sztuka (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Ogórek - 2 sztuki (120 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki (200 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty - 1/2 opakowania (90 g)
  • Majonez - 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, rondelek

Przepis na sałatkę porową z majonezem krok po kroku

Jajka ugotuj w lekko osolonej wodzie na twardo.

Ugotowane jajka obierz ze skorupy i pokrój drobno.

Przełóż do miski, dodaj pokrojony por i ogórki.

Na końcu wrzuć kukurydzę i delikatnie wymieszaj.

Jogurt połącz z majonezem i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę porową z majonezem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki porowej z majonezem

Sałatki to rodzaj dania, które może zawierać wszystko, co sobie zażyczysz. Niektóre zawierają tylko warzywa, inne mają dodatek ryby, grillowanego kurczaka lub gotowanych jajek. Jest to rodzaj dań, które możesz podawać z ciepłymi elementami np. pierś z kurczaka, jajko lub całkowicie na zimno. Sałatki przygotowane nawet dzień wcześniej będą dobrze smakować następnego dnia. Bardzo łatwo je także zapakować i przewieźć.

Dzisiaj przedstawiam Ci idealny pomysł na imprezę, spotkanie z przyjaciółmi czy dodatek do obiadu. Sałatka porowa z majonezem to szybka, łatwa i tania propozycja na lunch w domu, pracy czy szkole. Do jej przygotowania będą potrzebne Ci takie składniki jak: por, jajka, ogórek, kukurydza, jogurt grecki i majonez.

Posiłek w postaci sałatki z dodatkiem jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowy, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia. Jogurt grecki możesz zamienić na wersję light lub całkowicie go wyeliminować na rzecz jogurtu naturalnego, wtedy Twoja sałatka z pora będzie zdecydowanie mniej kaloryczna.

Zatem, jak zrobić sałatkę porową z majonezem?

W pierwszej kolejności ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie. Jajka obierz ze skorupy, pokrój w kostkę, dodaj pokrojonego w dowolny sposób ogórka i por. Por możesz wcześniej sparzyć we wrzątku, będzie on zdecydowanie bardziej delikatny niż surowa wersja.

Na końcu wrzuć kukurydzę, jogurt wymieszaj z majonezem i połącz ze wszystkimi składnikami.

Sam widzisz, jak szybki jest przepis na sałatkę porową z majonezem. Będzie to idealny pomysł na fit posiłek w ciągu dnia. Koniecznie wykorzystaj moją propozycję, która jest pyszna i dietetyczna.

Alergeny w sałatce porowej z majonezem

Lista alergenów dla sałatki porowej z majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki porowej z majonezem

na 100g gotowej potrawy

Sałatkę możesz wymieszać też z jogurtem naturalnym, wtedy będzie zdecydowanie mniej kaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
116.13
232.27
Białko (g)
4.68
9.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
9.54
19.07
Węglowodany przyswajalne (g)
8.87
17.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
1.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.94
13.88
Tłuszcze nasycone (g)
1.90
3.81
Tłuszcze nienasycone (g)
5.03
10.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.98
3.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.05
6.11
Cholesterol (mg)
88.20
176.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
56.06
112.11
Witamina B6 (mg)
0.10
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.55
Witamina C (mg)
3.43
6.87
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.95
Witamina E (mg)
0.65
1.30
Retinol (µg (mcg))
43.43
86.85
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.16
0.32
Niacyna (mg)
0.39
0.77
Foliany (µg (mcg))
34.47
68.94
Beta karoten (µg (mcg))
150.76
301.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
149.09
298.18
Potas (mg)
130.32
260.64
Wapń (mg)
38.01
76.03
Fosfor (mg)
80.70
161.40
Magnez (mg)
14.38
28.76
Żelazo (mg)
0.84
1.69
Cynk (mg)
0.56
1.13
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki porowej z majonezem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki porowej z majonezem

Koszt składników
24.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ogórek
120 g
2 sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Jogurt grecki pełnotłusty
90 g
1/2 opakowania
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 90 g
Majonez
40 g
4 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Koszt składników
24.10