Sałatka porowa z majonezem
- Por - 1 sztuka (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Ogórek - 2 sztuki (120 g)
- Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki (200 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty - 1/2 opakowania (90 g)
- Majonez - 4 łyżki (40 g)
Przepis na sałatkę porową z majonezem krok po kroku
Jajka ugotuj w lekko osolonej wodzie na twardo.
Ugotowane jajka obierz ze skorupy i pokrój drobno.
Przełóż do miski, dodaj pokrojony por i ogórki.
Na końcu wrzuć kukurydzę i delikatnie wymieszaj.
Jogurt połącz z majonezem i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki porowej z majonezem
Sałatki to rodzaj dania, które może zawierać wszystko, co sobie zażyczysz. Niektóre zawierają tylko warzywa, inne mają dodatek ryby, grillowanego kurczaka lub gotowanych jajek. Jest to rodzaj dań, które możesz podawać z ciepłymi elementami np. pierś z kurczaka, jajko lub całkowicie na zimno. Sałatki przygotowane nawet dzień wcześniej będą dobrze smakować następnego dnia. Bardzo łatwo je także zapakować i przewieźć.
Dzisiaj przedstawiam Ci idealny pomysł na imprezę, spotkanie z przyjaciółmi czy dodatek do obiadu. Sałatka porowa z majonezem to szybka, łatwa i tania propozycja na lunch w domu, pracy czy szkole. Do jej przygotowania będą potrzebne Ci takie składniki jak: por, jajka, ogórek, kukurydza, jogurt grecki i majonez.
Posiłek w postaci sałatki z dodatkiem jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowy, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia. Jogurt grecki możesz zamienić na wersję light lub całkowicie go wyeliminować na rzecz jogurtu naturalnego, wtedy Twoja sałatka z pora będzie zdecydowanie mniej kaloryczna.
Zatem, jak zrobić sałatkę porową z majonezem?
W pierwszej kolejności ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie. Jajka obierz ze skorupy, pokrój w kostkę, dodaj pokrojonego w dowolny sposób ogórka i por. Por możesz wcześniej sparzyć we wrzątku, będzie on zdecydowanie bardziej delikatny niż surowa wersja.
Na końcu wrzuć kukurydzę, jogurt wymieszaj z majonezem i połącz ze wszystkimi składnikami.
Sam widzisz, jak szybki jest przepis na sałatkę porową z majonezem. Będzie to idealny pomysł na fit posiłek w ciągu dnia. Koniecznie wykorzystaj moją propozycję, która jest pyszna i dietetyczna.
Alergeny w sałatce porowej z majonezem
Lista alergenów dla sałatki porowej z majonezem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki porowej z majonezem
Sałatkę możesz wymieszać też z jogurtem naturalnym, wtedy będzie zdecydowanie mniej kaloryczna.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.