Sajgonki z kurczakiem

Opublikowano: 16.09.2022 r., 14:35 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sajgonki z kurczakiem podane na desce drewnianej.
Sajgonki z kurczakiem
Sajgonki z kurczakiem to jedno z tych dań, które kojarzy się z azjatycką restauracją. Całość jest smaczna, prosta i niezwykle aromatyczna. Sprawdzi się też na imprezy.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
586 kcal
Kcal w porcji
285 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Papryka żółta (150 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Kapusta biała (100 g)
  • Papier ryżowy (150 g)
  • Sos sojowy (45 ml)
  • Sos teriyaki (45 ml)
  • Ocet ryżowy (10 ml)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, patelnia mała

Przepis na sajgonki z kurczakiem krok po kroku

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej obraną i drobno posiekaną cebulę.

Mięso pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię.

Czosnek obierz i drobno posiekaj, dodaj na patelnię.

Paprykę i kapustę pokrój bardzo drobno i dorzuć na patelnię. Całość podsmażaj przez 10 minut.

Po tym czasie na patelnię wlej sos sojowy, teriyaki, ocet i dodaj: 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/3 łyżeczkę pieprzu ziołowego, szczyptę zwykłego pieprzu i połowę łyżeczki mielonego imbiru. Całość wymieszaj i smaż 15 minut.

Do głębokiego talerza wlej wodę.

Namocz szybko 1 płat papieru ryżowego, przełóż na blat lub deskę do krojenia. Poczekaj chwilę aby zmiękł.

Na płat papieru połóż 1 łyżkę farszu i dokładnie zwiń.

Zwinięte sajgonki pozostaw na 10 minut aby papier lekko wysechł.

Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż będą złote.

Jak oceniasz przepis na sajgonki z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sajgonek z kurczakiem

Sajgonki z kurczakiem to jedno z tych dań, które kojarzy się z azjatycką restauracją. Całość jest smaczna, prosta i niezwykle aromatyczna. Sprawdzi się też na imprezy.

Przepis na sajgonki z kurczakiem to doskonały pomysł na tradycyjne, domowe mini krokieciki wypełnione po brzegi pysznym farszem. Robi się je z papieru ryżowego. Dzięki temu zachwycają lekkością i są... bezglutenowe. Mogą więc stanowić część diety osób z alergią na to białko lub celiaków. Sajgonki to tak naprawdę papier ryżowy lub ciasto pszenne z nadzieniem, zwinięte na kształt naszych krokietów. W tradycyjnych sajgonkach jako nadzienia używa się mięsa wołowego lub kurczaka. Sajgonki można podawać na ciepło, bądź na zimno. Smaży się je na głębokim oleju. Do sajgonek często dodawany jest również cienki makaron. Sajgonki podaje się przeważnie z sosem „do maczania”.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sajgonki z kurczakiem, by były pyszne i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To najlepsze sajgonki przygotowywane w domu, które smakują jak z prawdziwej azjatyckiej restauracji. Wspaniale sprawdzą się zarówno na obiad, jak i kolację. Można też przygotować je na imprezę. Zaskakują ciekawą mieszanką przypraw i dużą ilością warzyw. Są tak smaczne, że ciężko przejść obok nich obojętnie. Sajgonki podaje się obowiązkowo z sosem sojowym do maczania, który można zastąpić również gęstym, fistaszkowym sosem. Jako że sajgonki są potrawą serwowaną w ramach przekąski, w posiłku można je zestawić z tłustszym daniem.

Wiele osób skarży się często na pękające podczas smażenia sajgonki. Dzieje się tak, gdy mają w sobie za dużo farszu, albo smażysz je w zbyt chłodnym oleju, lub w zbyt małej ilości oleju, co powoduje, że po prostu przywierają do spodu, a później nie chcą się odczepić. Najlepiej włożyć jedną, chwilę smażyć aż papier zesztywnieje pod wpływem temperatury i wtedy włóżcie następną sajgonkę. Obracaj sajgonki podczas smażenia, żeby zezłociły się ze wszystkich stron. Na początek rób to ostrożnie, ponieważ papier ryżowy jest delikatny i łatwo go przerwać.

Alergeny w sajgonkach z kurczakiem

Lista alergenów dla sajgonek z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • Sos teriyaki
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • Sos teriyaki
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos teriyaki
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze sajgonek z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest zdrowa, zawiera sporo białka i warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kcal)
205.68
586.20
Białko (g)
9.37
26.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany (g)
13.42
38.25
Węglowodany przyswajalne (g)
11.38
32.45
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
2.32
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz (g)
12.55
35.78
Tłuszcze nasycone (g)
1.69
4.83
Tłuszcze nienasycone (g)
10.86
30.95
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.01
22.83
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.85
8.12
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: papier ryżowy, sos sojowy, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.61
73.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A (µg (mcg))
4.91
14.00
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.39
1.12
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.21
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
28.28
80.59
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.16
9.00
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.24
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.90
11.11
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.12
37.40
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.61
55.88
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód (mg)
353.35
1007.04
Potas (mg)
202.07
575.91
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.96
36.94
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
101.67
289.75
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.42
58.20
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.39
1.10
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.43
1.22
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: sos teriyaki, ocet ryżowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sajgonek z kurczakiem 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sajgonek z kurczakiem

Koszt składników
140.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Papryka żółta
150 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Kapusta biała
100 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Papier ryżowy
150 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 150 g
Sos sojowy
45 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 45 ml
Sos teriyaki
45 ml
8.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 45 ml
Ocet ryżowy
10 ml
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.58
Za 10 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
140.50