Rozetka ziemniaczana
- Ziemniaki średnie (1000 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - 2 łyżki (30 g)
Przepis na rozetkę ziemniaczaną krok po kroku
Wodę wlej do garnka i zagotuj.
W międzyczasie ziemniaki obierz, umyj i wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości.
Ciepłe jeszcze ziemniaki przepuść przez praskę.
Do ziemniaków dodaj całe jajko i żółtko (białko zostaw na później) oraz masło. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Masę z ziemniaków przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj masę na papier, tworząc rozetki.
Wierzch rozetek posmaruj pozostawionym wcześniej białkiem.
Piecz przez 20 minut w 200 st. C.
-
Kapuśniak
-
Kiszka ziemniaczana
-
Patatas bravas
-
Kartoflak
-
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Ziemniaczki faszerowane
-
Faszerowane ziemniaki
-
Tortilla de patatas
-
Zupa rybna
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Frytki z serem
-
Zupa z kapusty pekińskiej
-
Udka pieczone z ziemniakami
-
Ziemniaki zapiekane z serem
-
Talarki z piekarnika
-
Ziemniaki w mundurkach z piekarnika
-
Szare kluchy
-
Obiady z ziemniakami
Więcej informacji na temat rozetki ziemniaczanej
Rozetka ziemniaczana to dodatek do głównego dania, który zachwyca swoim wyglądem i prostotą przygotowania. Jeśli potrzebujesz przepisu na efektowne i najlepsze rozetki ziemniaczane, to jesteś w odpowiednim miejscu.
Aby wykonać przepis na rozetkę ziemniaczaną z piekarnika potrzebujesz ziemniaków, jajek oraz masła. Najpierw wodę wlej do garnka i zagotuj. W międzyczasie ziemniaki obierz, umyj i wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości. Ciepłe jeszcze ziemniaki przepuść przez praskę. Do ziemniaków dodaj całe jajko i żółtko (białko zostaw na później) oraz masło. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę z ziemniaków przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj masę na papier, tworząc rozetki. Wierzch rozetek posmaruj pozostawionym wcześniej białkiem. Piecz przez 20 minut w 200 st. C.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić rozetkę ziemniaczaną. Ten świetny pomysł na dodatek do drugiego dania na pewno zachwyci Twoich gości. Tak przygotowane ziemniaki możesz również dodać do barszczu czerwonego, nadając mu prawdziwie eleganckiego wyglądu. Tym bardziej, że czas pieczenia nie wydłuży bardzo czasu spędzonego w kuchni.
Jeśli wiesz już jak upiec smaczne rozetki ziemniaczane, to przekonaj się również że są one dobre dla Twojego zdrowia.
W Polsce ziemniaki spotkamy pod nazwą kartofle, grule, pyry czy bulby. Bulwy to jedyne części jadalne, które bezpieczne są po obróbce termicznej.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym. Choć istnieje wiele mitów, że są tuczące, to zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. Jeden większy ziemniak waży około 90 g i ma tylko 71 kcal. Młode, małe ziemniaki ważą tylko 50 g i dostarczają 36 kcal. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki). Witamina C jest szczególnie ważna w okresie przeziębień, ponieważ wzmacnia odporność organizmu.
Te wspaniałe warzywa można podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni. Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.
Ziemniaki w kuchni polskiej uznawane są za dodatki do obiadu. Mogą być gotowane, smażone lub pieczone. Gotowane ziemniaki przygotowuje się głównie w wodzie lub na parze. Co istotne obrane i umyte ziemniaki należy wrzucić do wrzącej już wody, dzięki czemu zachowają dużo więcej wartości odżywczych. Wspominam o tym, ponieważ w wielu domach ziemniaki wrzuca się do zimnej wody i razem doprowadza do wrzenia. Gotuje się je, aż staną się miękkie w środku. To najmniej kaloryczne rozwiązanie na przygotowanie ziemniaków.
Alergeny w rozetce ziemniaczanej
Lista alergenów dla rozetki ziemniaczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze rozetki ziemniaczanej
Ziemniaki są produktem lekkostrawnym. Choć istnieje wiele mitów, że są tuczące, to zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. Jeden większy ziemniak waży około 90 g i ma tylko 71 kcal. Młode, małe ziemniaki ważą tylko 50 g i dostarczają 36 kcal.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.