Roladki drobiowe z piekarnika

Opublikowano: 01.01.2024 r., 19:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone roladki z kurczaka
Roladki drobiowe z piekarnika
Nie masz pomysłu na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne i soczyste roladki drobiowe z piekarnika.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 30 min
375 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 4 piersi (800 g)
  • Ser żółty - 4 plastry (80 g)
  • Natka pietruszki (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bułka tarta - 1 szklanka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, folia spożywcza, tłuczek do mięsa, pojemnik blendera

Przepis na roladki drobiowe z piekarnika krok po kroku

Do pojemnika blendera włóż natkę pietruszki, dodaj do niej oliwę, ząbki czosnku, 1 łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę soli. Składniki zblenduj przy pomocy blendera na jednolitą pastę.

Każdą z piersi kurczaka rozbij na cienkie płaty (piersi możesz umieścić między folią spożywczą.

Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Na każdą z piersi ułóż pastę pietruszkową (rozsmaruj ją, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu z każdej strony mięsa).

Na paście pietruszkowej ułóż kawałki sera żółtego i zawiń roladki.

Roladki posmaruj oliwą i obsyp bułką tartą.

Roladki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.

Gotowe roladki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na roladki drobiowe z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,9% osób

Więcej informacji na temat roladek drobiowych z piekarnika

Roladki drobiowe z piekarnika to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne roladki z kurczaka warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na roladki drobiowe z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: mięso z piersi kurczaka, ser żółty, natka pietruszki, oliwa z oliwek, czosnek, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz sok z cytryny.

A jak zrobić roladki drobiowe z piekarnika? Do pojemnika blendera włóż natkę pietruszki, dodaj do niej oliwę, ząbki czosnku, 1 łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę soli. Składniki zblenduj przy pomocy blendera na jednolitą pastę. Każdą z piersi kurczaka rozbij na cienkie płaty. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na każdą z piersi ułóż pastę pietruszkową (rozsmaruj ją, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu z każdej strony mięsa). Na paście pietruszkowej ułóż kawałki sera żółtego i zawiń roladki. Roladki posmaruj oliwą i obsyp bułką tartą. Roladki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy.

Podsumowując wiesz już, jak upiec roladki drobiowe z serem i pietruszką. Pyszne roladki warto podać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków oraz surówki ze świeżych, sezonowych warzyw. Smaczne roladki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w roladkach drobiowych z piekarnika

Lista alergenów dla roladek drobiowych z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze roladek drobiowych z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Roladki drobiowe z piekarnika to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z piersi kurczaka stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
187.92
375.83
Białko (g)
19.95
39.90
Fenyloalanina (mg)
0.86
1.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.43
14.86
Węglowodany przyswajalne (g)
6.84
13.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
1.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.21
16.41
Tłuszcze nasycone (g)
3.19
6.37
Tłuszcze nienasycone (g)
5.02
10.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.77
7.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.25
2.51
Cholesterol (mg)
62.52
125.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
38.38
76.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.63
1.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.45
12.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.07
Witamina E (mg)
0.77
1.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.81
37.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.80
15.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.19
50.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
234.58
469.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
164.56
329.13
Potas (mg)
303.90
607.80
Wapń (mg)
80.58
161.17
Fosfor (mg)
217.60
435.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.42
58.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.05
2.10
Cynk (mg)
0.99
1.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.12
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek drobiowych z piekarnika 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek drobiowych z piekarnika

Koszt składników
73.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
4 piersi
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Ser żółty
80 g
4 plastry
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Natka pietruszki
50 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bułka tarta
100 g
1 szklanka
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
73.00