Roladki drobiowe z piekarnika
- Piersi kurczaka bez skóry - 4 piersi (800 g)
- Ser żółty - 4 plastry (80 g)
- Natka pietruszki (50 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Bułka tarta - 1 szklanka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na roladki drobiowe z piekarnika krok po kroku
Do pojemnika blendera włóż natkę pietruszki, dodaj do niej oliwę, ząbki czosnku, 1 łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę soli. Składniki zblenduj przy pomocy blendera na jednolitą pastę.
Każdą z piersi kurczaka rozbij na cienkie płaty (piersi możesz umieścić między folią spożywczą.
Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na każdą z piersi ułóż pastę pietruszkową (rozsmaruj ją, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu z każdej strony mięsa).
Na paście pietruszkowej ułóż kawałki sera żółtego i zawiń roladki.
Roladki posmaruj oliwą i obsyp bułką tartą.
Roladki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
Gotowe roladki podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat roladek drobiowych z piekarnika
Roladki drobiowe z piekarnika to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne roladki z kurczaka warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na roladki drobiowe z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: mięso z piersi kurczaka, ser żółty, natka pietruszki, oliwa z oliwek, czosnek, bułka tarta, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz sok z cytryny.
A jak zrobić roladki drobiowe z piekarnika? Do pojemnika blendera włóż natkę pietruszki, dodaj do niej oliwę, ząbki czosnku, 1 łyżkę soku z cytryny oraz szczyptę soli. Składniki zblenduj przy pomocy blendera na jednolitą pastę. Każdą z piersi kurczaka rozbij na cienkie płaty. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na każdą z piersi ułóż pastę pietruszkową (rozsmaruj ją, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu z każdej strony mięsa). Na paście pietruszkowej ułóż kawałki sera żółtego i zawiń roladki. Roladki posmaruj oliwą i obsyp bułką tartą. Roladki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy.
Podsumowując wiesz już, jak upiec roladki drobiowe z serem i pietruszką. Pyszne roladki warto podać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków oraz surówki ze świeżych, sezonowych warzyw. Smaczne roladki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w roladkach drobiowych z piekarnika
Lista alergenów dla roladek drobiowych z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze roladek drobiowych z piekarnika
Roladki drobiowe z piekarnika to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso z piersi kurczaka stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.