Rolada szpinakowa z szynką

Opublikowano: 27.04.2022 r., 18:16 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada szpinakowa ze świeżą szynką
Rolada szpinakowa z szynką
Pyszne połączenie szpinaku, serka i szynki to idealny pomysł na szybki, ale wykwintny posiłek lub przystawkę. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
129 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Szpinak mrożony - 1 opakowanie (450 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Serek śmietankowy - 1 opakowanie (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Jogurt grecki pełnotłusty - 3 łyżki (30 g)
  • Szynka wiejska - 10 plasterków (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na roladę szpinakową z szynką krok po kroku

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj szpinak i przyprawy, duś do miękkości.

Przełóż szpinak na bok i dodaj żółta, a białka ubij na sztywną pianę.

Wmieszaj ubite białko i przełóż farsz na blaszkę, rozsmaruj i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

Ostudzony szpinak posmaruj serkiem śmietankowym i dodaj plastry szynki.

Całość zawiń w rulon i pokrój w paski o grubości 3-4 cm.

Jak oceniasz przepis na roladę szpinakową z szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat rolady szpinakowej z szynką

Rolada szpinakowa z szynką to idealna propozycja na przekąskę na imprezę ze znajomymi lub przystawkę przed daniem głównym.

Rolada powstaje błyskawicznie, a o rodzaju farszu możesz zadecydować sam. Ja postawiłam szpinak, serek śmietankowy i szynkę z drobiu. Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Dodatkowo warto postawić na świeże warzywa, które dostarczą dodatkowej dawki witamin.

Spód naszej rolady powstaje ze szpinaku, możesz zdecydować się na świeży w liściach lub mrożony.

Do jej przygotowania będą potrzebne Ci produkty, które z całą pewnością masz w swoim domu, czyli jajka, szpinak, serek, szynka lub inne źródło białka, dobry będzie też kurczak lub łosoś. Jeśli chcesz przygotować roladę z sera w wersji wegetariańskiej, zamiast mięsa postaw na tofu. Pamiętaj, aby je wcześniej odpowiednio zamarynować, jego smak będzie bardziej wyrazisty.

Zatem, jak zrobić roladę szpinakową z szynką?

Poznaj mój prosty przepis. W pierwszej kolejności rozgrzej olej rzepakowy na patelni i krótko zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem, dopraw do smaku ulubionymi przyprawami i duś do miękkości.

Całość wymieszaj i dopraw do smaku i dostaw do ostygnięcia. Dodaj żółtka jaj i wymieszaj, a w tym czasie białka ubij na sztywną pianę. Połącz gęstą pianę do farszu szpinakowego i wyłóż nim blachę do pieczenia.

Tak przygotowaną masę wyłóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut/ 180 stopni. Następnie posmaruj spód serkiem śmietankowym i dodaj plastry szynki, pokrój w paski o grubości 3-4 cm. Nasza smaczna rolada jest dobra do spożycia. Możesz podawać ją jako przystawkę przed rodzinnym obiadem lub jako przekąskę na imprezy, lub spotkania ze znajomymi. Taka pożywna i sycąca przekąska będzie też dobra do wina zamiast deski serów. O dodatkach możesz śmiało zadecydować sam, rolada może powstać z serem, sosem chrzanowym lub warzywami. Każda wersja będzie pyszna.

Skoro już znasz mój przepis na roladę szpinakową z szynką, przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, że rolada to najlepsza wersja przekąski na słono.

Alergeny w roladzie szpinakowej z szynką

Lista alergenów dla rolady szpinakowej z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Jogurt grecki pełnotłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze rolady szpinakowej z szynką

na 100g gotowej potrawy

Do farszu możesz dodać warzywa pokrojone w słupki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
129.51
129.51
Białko (g)
7.01
7.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
4.11
4.11
Węglowodany przyswajalne (g)
2.51
2.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
1.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.89
9.89
Tłuszcze nasycone (g)
5.54
5.54
Tłuszcze nienasycone (g)
4.35
4.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.46
3.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
0.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
377.01
377.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.50
3.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.43
Witamina E (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
86.76
86.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.80
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
80.99
80.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3485.78
3485.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
240.44
240.44
Potas (mg)
252.07
252.07
Wapń (mg)
94.09
94.09
Fosfor (mg)
90.25
90.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.88
42.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.53
1.53
Cynk (mg)
0.72
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady szpinakowej z szynką 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady szpinakowej z szynką

Koszt składników
33.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak mrożony
450 g
1 opakowanie
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 450 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Serek śmietankowy
200 g
1 opakowanie
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.56
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jogurt grecki pełnotłusty
30 g
3 łyżki
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Szynka wiejska
100 g
10 plasterków
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
33.40