Rolada schabowa

Opublikowano: 25.07.2021 r., 22:27 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schabowa z pieczarkami i ogórkami
Rolada schabowa
Pieczona rolada schabowa faszerowana pieczarkami to świetny pomysł na sycące i pyszne danie dla całej rodziny. świetnie smakuje z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i surówką, na przykład z buraczków lub białej czy czerwonej kapusty.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
363 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Pieczarki - 4 sztuki (80 g)
  • Cebula - 1/3 (30 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Schab wieprzowy bez kości (150 g)
  • Musztarda - 2 łyżeczki (15 g)
  • Ogórek kiszony - 1 sztuka (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, tłuczek do mięsa

Przepis na roladę schabową krok po kroku

Pieczarki i cebulę drobno posiekaj. Podsmaż na patelni na oleju

Ogórki kiszone pokrój w kostkę.

Mięso rozbij tłuczkiem na cienki filet i dopraw.

Jedną stronę posmaruj musztardą, ułóż pieczarki z cebulką i pokrojonego ogórka. Zawiń w roladę.

Podsmażaj na patelni na oleju z każdej strony ok. 3-4 minut, następnie ułóż w naczyniu żaroopornym, przykryj folią aluminiową i piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na roladę schabową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat rolady schabowej

Pieczona rolada schabowa faszerowana pieczarkami to świetny pomysł na sycące i pyszne danie dla całej rodziny. Sprawdzi się na obiad, zarówno weekendowy, jak i w tygodniu, ponieważ nie jest bardzo skomplikowana w przygotowaniu. Sprawdzi się również na wynos, ponieważ łatwo podzielić ją na porcję, spakować do lunchboxów i zabrać ze sobą do pracy, czy szkoły. Zdecydowanie warto wiedzieć jak zrobić roladę schabową ponieważ jest daniem uniwersalnym i sprawdzi się na wiele okazji oraz z pewnością posmakuje miłośnikom dań ze schabu i tradycyjnej polskiej kuchni. Najczęściej przygotowuje się roladę z mięsa wieprzowego jednak z powodzeniem można je przygotować także z mięsa drobiowego (z kurczaka, lub indyka). Takie rozwiązanie będzie szczególnie polecane osobom na dietach redukcyjnych oraz borykających się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, na przykład podwyższonym stężeniem cholesterolu. Przepis na roladę ze schabu jest bardzo prosty. Potrzebne są tylko mięso oraz składniki na farsz, którym rolada będzie nadziewana. Pieczona rolada schabowa świetnie smakuje z farszem pieczarkowym, przygotowanym z podsmażanych pieczarek z cebulką, z dodatkiem ogórków kiszonych i musztardy. Wszystkie składniki i smaki i aromat idealnie się komponują i dopełniają. Podana w ten sposób rolada schabowa jest jednak daniem dość ciężkostrawnym, dlatego w lżejszej wersji świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju świeże warzywa, na przykład papryka, marchewka, czy cukinia. Roladę schabową można podawać panierowaną w jajku i bułce tartej, jednak z powodzeniem można pominąć ten etap i przygotować roladki bez panierki. Będą wtedy zdecydowanie łatwiej strawne i mniej kaloryczne, ponieważ to właśnie panierka z bułki tartej chłonie największą ilość tłuszczu wykorzystanego do smażenia. Mięso wystarczy rozbić tłuczkiem, wyłożyć przygotowany farsz i zawinąć w roladę. Jeśli będą się rozpadać można wykorzystać małe drewniane wykałaczki, do podtrzymania mięsa. Roladę ze schabu wystarczy delikatnie obsmażyć na patelni i piec w naczyniu żaroopornym pod folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystarczy ok. 20-30 minut. Rolada schabowa nadziewana pieczarkami świetnie smakuje z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i surówką, na przykład z buraczków lub białej czy czerwonej kapusty.

Alergeny w roladzie schabowej

Lista alergenów dla rolady schabowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze rolady schabowej

na 100g gotowej potrawy

Połączenie pieczarek, cebuli, musztardy u osób z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, zgagą i refluksem może nasilać te problemy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
103.93
363.75
Białko (g)
10.16
35.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
2.19
7.68
Węglowodany przyswajalne (g)
1.41
4.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
2.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
6.02
21.06
Tłuszcze nasycone (g)
1.71
5.99
Tłuszcze nienasycone (g)
4.31
15.07
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.12
10.92
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
4.15
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.31
99.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
2.56
8.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.35
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.31
4.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.61
Witamina E (mg)
0.09
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.42
1.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.22
14.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.93
20.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.37
60.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
306.82
1073.86
Potas (mg)
252.48
883.68
Wapń (mg)
8.01
28.03
Fosfor (mg)
124.65
436.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.68
58.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
1.71
Cynk (mg)
0.82
2.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady schabowej 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady schabowej

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
80 g
4 sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Cebula
30 g
1/3
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Schab wieprzowy bez kości
150 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Musztarda
15 g
2 łyżeczki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Ogórek kiszony
70 g
1 sztuka
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 70 g
Koszt składników
32.00