Przepis na roladę schabową krok po kroku

Składniki
  • Pieczarki 80 g 4 sztuki
  • Cebula 30 g 1/3
  • Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka
  • Schab wieprzowy bez kości 150 g
  • Musztarda 15 g 2 łyżeczki
  • Ogórek kiszony 70 g 1 sztuka
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, tłuczek do mięsa

Pieczarki i cebulę drobno posiekaj. Podsmaż na patelni na oleju

Ogórki kiszone pokrój w kostkę.

Mięso rozbij tłuczkiem na cienki filet i dopraw.

Jedną stronę posmaruj musztardą, ułóż pieczarki z cebulką i pokrojonego ogórka. Zawiń w roladę.

Podsmażaj na patelni na oleju z każdej strony ok. 3-4 minut, następnie ułóż w naczyniu żaroopornym, przykryj folią aluminiową i piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.

rolada schabowa faszerowana pieczarkami i ogórkami kiszonymi
rolada schabowa
Koszt przygotowania dania
5.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
627 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Rolada schabowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o roladzie schabowej

Pieczona rolada schabowa faszerowana pieczarkami to świetny pomysł na sycące i pyszne danie dla całej rodziny. Sprawdzi się na obiad, zarówno weekendowy, jak i w tygodniu, ponieważ nie jest bardzo skomplikowana w przygotowaniu. Sprawdzi się również na wynos, ponieważ łatwo podzielić ją na porcję, spakować do lunchboxów i zabrać ze sobą do pracy, czy szkoły. Zdecydowanie warto wiedzieć jak zrobić roladę schabową ponieważ jest daniem uniwersalnym i sprawdzi się na wiele okazji oraz z pewnością posmakuje miłośnikom dań ze schabu i tradycyjnej polskiej kuchni. Najczęściej przygotowuje się roladę z mięsa wieprzowego jednak z powodzeniem można je przygotować także z mięsa drobiowego (z kurczaka, lub indyka). Takie rozwiązanie będzie szczególnie polecane osobom na dietach redukcyjnych oraz borykających się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, na przykład podwyższonym stężeniem cholesterolu. Przepis na roladę ze schabu jest bardzo prosty. Potrzebne są tylko mięso oraz składniki na farsz, którym rolada będzie nadziewana. Pieczona rolada schabowa świetnie smakuje z farszem pieczarkowym, przygotowanym z podsmażanych pieczarek z cebulką, z dodatkiem ogórków kiszonych i musztardy. Wszystkie składniki i smaki i aromat idealnie się komponują i dopełniają. Podana w ten sposób rolada schabowa jest jednak daniem dość ciężkostrawnym, dlatego w lżejszej wersji świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju świeże warzywa, na przykład papryka, marchewka, czy cukinia. Roladę schabową można podawać panierowaną w jajku i bułce tartej, jednak z powodzeniem można pominąć ten etap i przygotować roladki bez panierki. Będą wtedy zdecydowanie łatwiej strawne i mniej kaloryczne, ponieważ to właśnie panierka z bułki tartej chłonie największą ilość tłuszczu wykorzystanego do smażenia. Mięso wystarczy rozbić tłuczkiem, wyłożyć przygotowany farsz i zawinąć w roladę. Jeśli będą się rozpadać można wykorzystać małe drewniane wykałaczki, do podtrzymania mięsa. Roladę ze schabu wystarczy delikatnie obsmażyć na patelni i piec w naczyniu żaroopornym pod folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystarczy ok. 20-30 minut. Rolada schabowa nadziewana pieczarkami świetnie smakuje z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i surówką, na przykład z buraczków lub białej czy czerwonej kapusty.

Wartości odżywcze rolady schabowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (350g)
Energia (kalorie)
179.42 kcal
627.98 kcal
Białko
11.02 g
38.57 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (350g)
Tłuszcz
6.02 g
21.06 g
Tłuszcze nasycone
1.57 g
5.49 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.31 g
15.07 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.18 g
4.14 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na roladę schabową

Na 100g
Na porcję (350g)
Witamina B6
0.50 mg
1.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.15 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladę schabową

Na 100g
Na porcję (350g)
Sód
318.08 mg
1113.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
406.17 mg
1421.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
143.13 mg
500.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
29.30 mg
102.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.69 mg
2.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.82 mg
2.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady schabowej 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladzie schabowej

Lista alergenów dla rolady schabowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, czosnek.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania rolady schabowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
80 g
4 sztuki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Cebula
30 g
1/3
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Schab wieprzowy bez kości
150 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Musztarda
15 g
2 łyżeczki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Ogórek kiszony
70 g
1 sztuka
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 70 g
Liczba porcji:
Razem
32.00
Łączny koszt
5.32
Jak oceniasz przepis na roladę schabową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób