Rolada makowa
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (500 g)
- Masło - 1/2 kostki (120 g)
- Cukier trzcinowy - 1/3 szklanki (100 g)
- Żółtko jajka - 2 sztuki (2 szt.)
- Mleko 1,5% - 3/4 szklanki (180 ml)
- Drożdże świeże - 1/2 kostki (40 g)
- Masa makowa (500 g)
- Białko jajka - 2 sztuki (2 szt.)
- Cukier puder - 1 szklanka (250 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
- Orzechy włoskie - 1 łyżka (10 g)
Przepis na roladę makową krok po kroku
Masło, cukier trzcinowy oraz masło włóż do małego garnka. Delikatnie podgrzewaj do czasu rozpuszczenia masła. Gdy masło się rozpuści, odstaw masę do wystudzenia.
Do osobnej miski wbij dwa żółtka, dodaj drożdże i dokładnie rozetrzyj. Stopniowo dodawaj przestudzoną masę.
Następnie dodaj mąkę (jeśli masz możliwość może być ona przesiana przez sito, ciasto będzie bardziej puszyste).
Z połączonych składników wyrabiaj ciasto (możesz wyrabiać je ręcznie lub użyć miksera z hakami).
Gotowe ciasto uformuj w kulę, pozostaw w misce, przykryj bawełnianym materiałem i odłóż do wyrośnięcia na około 60 minut.
Do masy makowej dodaj ubite na sztywno białka jaj i dokładnie ale delikatnie wymieszaj.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na stolnicy posypanej odrobiną mąki.
Na rozwałkowane ciasto, wyłóż równomiernie całą masę makową i zwiń placek w rulon.
Przełóż makowiec na papier do pieczenia i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ciasto około 40 minut.
W tym czasie przygotuj lukier.
Przesiej przez sito cukier puder i dodaj sok z cytryny. Ucieraj lukier do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Za pomocą pędzelka posmaruj upieczoną i wystudzoną roladę makową.
Za pomocą pędzelka posmaruj upieczoną i wystudzoną roladę makową. Strucel posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Tort makowy
-
Sernik z makiem
-
Makowa panienka
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Mrowisko ciasto
-
Makowiec z jabłkiem
-
Serniko makowiec
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Ciasto cycki murzynki
-
Ciasto z makiem
Więcej informacji na temat rolady makowej
Rolada makowa przeważnie kojarzy nam się z okresem bożonarodzeniowym. To ciasto towarzyszy niemalże, w każdym polskim domu właśnie w tym okresie. Tradycyjna wersja to nic innego jak ciasto przekładane masą z maku, który często jest dodatkowo mielony z różnymi dodatkami. Ciasto najczęściej występuję w formie rulonu. Makowiec zagościł w naszych domach już bardzo dawno tego dlatego doczekał się też wielu modyfikacji.
W każdej z nich sam możesz zadecydować czy przygotujesz mak samodzielnie czy skorzystasz z gotowej masy, dostępnej już w każdym większym markecie. W kwestii Twojej inwencji twórczej należy, także jakie będzie nadzienie rolady. Głównym składnikiem oczywiście jest mak ale możesz do niego dodać np. rodzynki, które warto wcześniej namoczyć lub sparzyć gorącą wodą przez co będą bardziej miękkie i łatwiej strawne, orzechy włoskie lub bakalie. Istnieje wiele odmian nadzienia masy makowej ale w każdej warto pamiętać o dodaniu białka jaj, wtedy stanie się ona bardziej wilgotna i puszysta.
Śmiało możesz przygotować więcej masy makowej, podzielić ja na 0,5 kg porcję i zamrozić. Tak przygotowana masa makowa może leżakować w zamrażalniku nawet rok.
Tradycyjny makowiec zawinięty jest w ciasto drożdżowe ale możesz zdecydować się na inny rodzaj ciasta. Wersja biszkoptowa będzie nieco lżejsza i bardziej delikatna.
Strucla możesz po prostu zawinąć na stolnicy i upiec, jednak jeśli boisz się, że strucla się rozwinie podczas pieczenia postaw na wersję, która będzie pieczona w papierze. Wtedy na pewno makowiec nie rozwinie się podczas pieczenia. Pozostaje ostatnia kwestia.
Ile piec?
Rolada makowa piecze się stosunkowo krótko, jest to około 40 minut wtedy masz gwarancje kruchego ciasta i wilgotnego nadzienia.
Do dekoracji użyj lukru, który możesz w bardzo łatwy sposób przygotować samodzielnie lub kupić w każdym większym sklepie. Makowiec możesz udekorować także posiekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto idealnie sprawdzi się jako deser w okresie świątecznym ale także jako przekąska do aromatycznej, cieplej herbaty lub świeżo wypalanej kawy w gronie przyjaciół i rodziny.
Jak zrobić roladę makową idealną na każdą okazję?
Poznaj przepis na roladę makową i zakochaj się od pierwszego kęsa!
Alergeny w roladą makową
Lista alergenów dla rolady makowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- masa makowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 1,5%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze rolady makowej
Energia i białka
(182g)
Węglowodany
(182g)
Tłuszcze
(182g)
Witaminy
(182g)
Składniki mineralne
(182g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.