Przepis na rogaliki z makiem krok po kroku
- Mąka pszenna typ 1850 300 g
- Cukier 30 g
- Jajko 1 szt.
- Drożdże świeże 30 g
- Mleko 1,5% 150 ml
- Masło 110 g
- Mak niebieski 200 g
- Miód 100 g
- Orzechy włoskie 150 g
Przygotowanie masy makowej: Mak zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na około 30 minut (najlepiej na całą noc). Odcedź dokładnie na sitku i zmiel go drobno. Orzechy włoskie posiekaj i rozpuść połowę z ilości zalecanej masła. Wymieszaj mak z miodem, roztopionym masłem i posiekanymi orzechami. Masę makową włóż do lodówki.
Przygotowanie ciasta na rogaliki: Do miseczki wlej trochę ciepłego mleka, dodaj odrobinę mąki i całość wymieszaj z rozgniecionymi drożdżami. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj. Odstaw zaczyn na około 30-35 minut do momentu wyrośnięcia.
Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto zagnieć w dużą kulę i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30-35 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2-3 porcję i każdą z nich rozwałkuj. Rozwałkowane ciasto podziel na kilka części. Na każdy kawałek ciasta nałóż masę makową i zawiń rogaliki.
Przygotowane rogaliki ułóż na blaszce i piecz w piekarniku przez 20-25 minut w 180 st. C.
-
Makowiec
-
Seromakowiec
-
Rogale marcińskie
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Tort makowy
-
Sernik z makiem
-
Makiełki
-
Drożdżówki z makiem
-
Mazurek kajmakowy
-
Makowa panienka
-
Rolada makowa
-
Makowiec z jabłkami
-
Mrowisko ciasto
-
Makowiec z jabłkiem
-
Ciasto z makiem

(liczba kalorii)
Rogaliki z makiem - cechy przepisu
Więcej o Rogalikach z makiem
Rogaliki z makiem to pyszne domowe ciasto idealne do kawy. Najczęściej przygotowywane są w okresie przedświątecznym. Kruche rogaliki są delikatne i puszyste, najlepiej smakują na ciepło. Przepis na rogaliki z makiem świetnie sprawdzi się jako deser zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Jak zrobić masę makową? Mak zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na około 30 minut (najlepiej na całą noc). Następnie odcedź dokładnie na sitku i zmiel go drobno. Orzechy włoskie posiekaj i rozpuść masło. Wymieszaj mak z miodem, roztopionym masłem i posiekanymi orzechami. Masę makową włóż do lodówki.
Jak zrobić rogaliki z makiem? Do miseczki wlej trochę ciepłego mleka, dodaj odrobinę mąki i całość wymieszaj z rozgniecionymi drożdżami. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj. Odstaw zaczyn na około 30-35 minut do momentu wyrośnięcia. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto zagnieć w dużą kule i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30-35 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 2-3 porcję i każdą z nich rozwałkuj. Rozwałkowane ciasto podziel na kilka części. Na każdy kawałek ciasta nałóż masę makową i zawiń rogaliki. Przygotowane rogaliki ułóż na blaszce i piecz w piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach.
Mak to dobre źródło witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu i fosforu. W jednej łyżce (10 g) znajduje się 52 kcal, 2.4 g białka, 4.3 g tłuszczu, 0,4 g węglowodanów i 2.1 g błonnika pokarmowego. Charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) głównie omega 6. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ m.in na regulację ciśnienia tętniczego krwi i profil lipidowy. Mak zawiera tokoferol, który wykazuje właściwości przeciwutleniające, przez co ma korzystny wpływ w profilaktyce chorób metabolicznych lub sercowo-naczyniowych.
Przepis na ciasto na rogaliki to super pomysł dla całej rodziny na drobną słodycz w ciągu dnia. Można podawać je z ulubionym nadzieniem. Z pewnością pokocha je każdy z domowników.
Wartości odżywcze Rogalików z makiem
Energia i białka
(74g)
Węglowodany w rogalikach z makiem
(74g)
Tłuszcze
(74g)
Witaminy w przepisie na rogaliki z makiem
(74g)
Składniki mineralne w przepisie na rogaliki z makiem
(74g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
mleko,
masło,
miód,
orzechy włoskie,
orzechy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Rogalikach z makiem
Lista alergenów dla Rogalików z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie