Rogaliki z makiem

Opublikowano: 21.12.2022 r., 17:47 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeżo upieczone rogaliki z makiem
Rogaliki z makiem
Świeże rogaliki z makiem to pyszny pomysł na domowy deser do kawy. Mak to cenne źródło wapnia, dlatego warto włączyć go do jadłospisu. Sprawdź koniecznie przepis!
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 25 min
297 kcal
Kcal w porcji
74 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 1850 (300 g)
  • Cukier (30 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Mleko 1,5% (150 ml)
  • Masło (110 g)
  • Mak niebieski (200 g)
  • Miód (100 g)
  • Orzechy włoskie (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha

Przepis na rogaliki z makiem krok po kroku

Przygotowanie masy makowej: Mak zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na około 30 minut (najlepiej na całą noc). Odcedź dokładnie na sitku i zmiel go drobno. Orzechy włoskie posiekaj i rozpuść połowę z ilości zalecanej masła. Wymieszaj mak z miodem, roztopionym masłem i posiekanymi orzechami. Masę makową włóż do lodówki.

Przygotowanie ciasta na rogaliki: Do miseczki wlej trochę ciepłego mleka, dodaj odrobinę mąki i całość wymieszaj z rozgniecionymi drożdżami. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj. Odstaw zaczyn na około 30-35 minut do momentu wyrośnięcia.

Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto zagnieć w dużą kulę i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30-35 minut.

Wyrośnięte ciasto podziel na 2-3 porcję i każdą z nich rozwałkuj. Rozwałkowane ciasto podziel na kilka części. Na każdy kawałek ciasta nałóż masę makową i zawiń rogaliki.

Przygotowane rogaliki ułóż na blaszce i piecz w piekarniku przez 20-25 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na rogaliki z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat rogalików z makiem

Rogaliki z makiem to pyszne domowe ciasto idealne do kawy. Najczęściej przygotowywane są w okresie przedświątecznym. Kruche rogaliki są delikatne i puszyste, najlepiej smakują na ciepło. Przepis na rogaliki z makiem świetnie sprawdzi się jako deser zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.

Jak zrobić masę makową? Mak zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na około 30 minut (najlepiej na całą noc). Następnie odcedź dokładnie na sitku i zmiel go drobno. Orzechy włoskie posiekaj i rozpuść masło. Wymieszaj mak z miodem, roztopionym masłem i posiekanymi orzechami. Masę makową włóż do lodówki.

Jak zrobić rogaliki z makiem? Do miseczki wlej trochę ciepłego mleka, dodaj odrobinę mąki i całość wymieszaj z rozgniecionymi drożdżami. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj. Odstaw zaczyn na około 30-35 minut do momentu wyrośnięcia. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Ciasto zagnieć w dużą kule i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30-35 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 2-3 porcję i każdą z nich rozwałkuj. Rozwałkowane ciasto podziel na kilka części. Na każdy kawałek ciasta nałóż masę makową i zawiń rogaliki. Przygotowane rogaliki ułóż na blaszce i piecz w piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Mak to dobre źródło witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu i fosforu. W jednej łyżce (10 g) znajduje się 52 kcal, 2.4 g białka, 4.3 g tłuszczu, 0,4 g węglowodanów i 2.1 g błonnika pokarmowego. Charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) głównie omega 6. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ m.in na regulację ciśnienia tętniczego krwi i profil lipidowy. Mak zawiera tokoferol, który wykazuje właściwości przeciwutleniające, przez co ma korzystny wpływ w profilaktyce chorób metabolicznych lub sercowo-naczyniowych.

Przepis na ciasto na rogaliki to super pomysł dla całej rodziny na drobną słodycz w ciągu dnia. Można podawać je z ulubionym nadzieniem. Z pewnością pokocha je każdy z domowników.

Alergeny w rogalikach z makiem

Lista alergenów dla Rogalików z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze rogalików z makiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(74g)
Energia (kcal)
402.12
297.57
Białko (g)
10.65
7.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(74g)
Węglowodany (g)
37.01
27.38
Węglowodany przyswajalne (g)
29.58
21.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.42
5.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(74g)
Tłuszcz (g)
25.40
18.79
Tłuszcze nasycone (g)
8.85
6.55
Tłuszcze nienasycone (g)
16.55
12.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.78
3.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
11.77
8.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.88
29.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(74g)
Witamina A (µg (mcg))
82.57
61.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.40
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.69
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
81.16
60.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.39
0.29
Ryboflawina (mg)
0.15
0.11
Niacyna (mg)
2.15
1.59
Foliany (µg (mcg))
62.01
45.89
Beta karoten (µg (mcg))
17.18
12.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(74g)
Sód (mg)
20.09
14.87
Potas (mg)
337.88
250.03
Wapń (mg)
302.15
223.59
Fosfor (mg)
329.74
244.01
Magnez (mg)
122.65
90.76
Żelazo (mg)
3.37
2.49
Cynk (mg)
3.10
2.29
Miedź (mg)
0.63
0.47
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików z makiem 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogalików z makiem

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
300 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 300 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mleko 1,5%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Masło
110 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 110 g
Mak niebieski
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Koszt składników
52.00