Rogaliki drożdżowe z powidłami
- Drożdże świeże - 1 łyżka (25 g)
- Mąka pszenna typ 550 (750 g)
- Cukier - 5 łyżek (50 g)
- Mleko 2% - 1 i 1/3 szklanki (300 ml)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (400 g)
Przepis na rogaliki drożdżowe z powidłami krok po kroku
100 ml mleka podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Całość odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, cukier i cukier waniliowy. Wbij żółtka. Całość dokładnie wymieszaj.
W rondelku roztop masło i dolej do niego mleko, wymieszaj i ostudź. Całość przelej do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj łyżką. Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 45 minut do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na 4 części i ulep z nich kule. Każdą kulę dokładnie rozwałkuj i podziel na trójkąty. W szerszym miejscu nałóż łyżeczkę dżemu i całość zroluj.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem i poukładaj na niej rogaliki w dość sporych odstępach. Odczekaj 20 minut, aż ciasto wyrośnie i piecz całość w 180 stopniach przez 20 minut.
Gotowe rogaliki oprósz cukrem pudrem.
Więcej informacji na temat rogalików drożdżowych z powidłami
Rogaliki drożdżowe z powidłami są idealnym pomysłem na wspaniały deser pełen owocowego smaku. W tej wersji rogaliki są niezwykle kruche, a ich wnętrze wypełnia słodka konfitura, która pod wpływem ciepła wspaniale się roztapia. To idealny wybór dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Te rogaliki są wspaniałą alternatywą dla produktów sklepowych, gdyż są mniej słodkie i nie zawierają konserwantów, a smakują równie dobrze, a nawet lepiej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki drożdżowe z powidłami, które będą niezwykle proste, ale pyszne i aromatyczne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Słodkości, które z niego powstają charakteryzują się niezwykle pysznym ciastem i idealnie dobranym nadzieniem. Ciasto drożdżowe z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie, sprężyste i puszyste. Po upieczeniu tworzy chrupiąca skórkę i bardzo delikatny środek. Całość idealnie komponuje się z owocowymi powidłami. Choć ciasto powstaje na bazie drożdży całość jest naprawdę lekka. To rogaliki, które skradną serca wszystkim, którzy ich spróbują.
Ten przepis na dobre rogaliki drożdżowe z powidłami jest niezwykle łatwy i szybki. Choć całość może wydawać się pracochłonna i skomplikowana, to tylko pozory. Tak naprawdę z wykonaniem tego ciasta poradzi sobie nawet początkujący amator wypieków. Te rogaliki można przygotować w ekspresowym tempie, można nawet pominąć wcześniejsze przygotowanie rozczynu, gdyż całość i tak fantastycznie urośnie. Gdy chce się przyspieszyć cały proces można ciasto włożyć na chwilę do nagrzanego, a potem lekko ostudzonego piekarnika, gdzie temperatura będzie dość wysoka i drożdże będą rosły w szybszym tempie.
Te rogaliki świetnie komponują się z owocową konfiturą. Jej wybór zależy od indywidualnych preferencji. Świetnie prezentują się i smakują z powidłami śliwkowymi, truskawkowymi czy wiśniowymi. W takim wydaniu są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To wspaniały wybór na domowe uroczystości, ale także na co dzień. Świetnie smakują podane na podwieczorek lub jako deser do kawy.
Alergeny w rogalikach drożdżowych z powidłami
Lista alergenów dla rogalików drożdżowych z powidłami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze rogalików drożdżowych z powidłami
Ten wypiek nie będzie dobrym wyborem na co dzień ze względu na duży udział cukru.
Energia i białka
(173g)
Węglowodany
(173g)
Tłuszcze
(173g)
Witaminy
(173g)
Składniki mineralne
(173g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.