Rogale świętomarcińskie

Opublikowano: 08.06.2021 r., 10:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lukrowane rogale z migdałami
Rogale świętomarcińskie
Rogale świętomarcińskie to przepyszny, tradycyjny deser. Choć wydają się niezwykle skomplikowane i pracochłonne, wcale tak nie jest. W dodatku przepięknie się prezentują.
Przygotowanie 80 min
Pieczenie 25 min
880 kcal
Kcal w porcji
236 g
Wielkość porcji
92
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Drożdże suche - 1 łyżka (12 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3,5 szklanki (560 g)
  • Cukier - 4 łyżki (40 g)
  • Masło - 1 i 1/2 kostki (300 g)
  • Mak biały (300 g)
  • Biszkopty - 1,5 opakowania (300 g)
  • Miód (100 g)
  • Migdały (200 g)
  • Rodzynki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, tarka, duża miska, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, rondelek

Przepis na rogale świętomarcińskie krok po kroku

Mleko podgrzej odrobinę, by było ciepłe, jednak nie gorące. Wlej je do dużej miski. Dodaj drożdże, mąkę pszenną, cukier i cukier waniliowy. Wbij do miski 1 jajko. Dodaj 30 g roztopionego masła. Całość wyrób rękami, by wszystkie składniki połączyły się. Ciasto owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 1 godz.

Ciasto rozłóż na stolnicy i rozwałkuj na dość duży prostokąt. Na tarce zetrzyj 1/3 z 220 g masła wyciągniętego wprost z lodówki na 2/3 części ciasta. Górną część ciasta, 1/3 całości, złóż do środka, a dolną złóż tak, by przykrywała tę górną. Całość dobrze rozwałkuj. Następnie ciasto złóż jeszcze raz i włóż do lodówki na 40 minut. Cały proces składania i wałkowania powtórz jeszcze dwa razy, po czym schłodź ciasto przez 2 godziny.

Mak przepłucz i dodaj do garnka. Zalej go wodą i gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut. Mak odsącz z wody, dodaj do niego drobno posiekane migdały i bardzo dokładnie zblenduj.

80 g masła roztop w rondelku. Dodaj do niego miód i posiekane rodzynki. Po chwili dodaj mak z migdałami i smaż przez 10 minut.

Masę zdejmij z kuchenki i ostudź, dodaj do niej biszkopty, bardzo drobno pokruszone. Wbijaj po jednym jajku i dokładnie mieszaj, by masa zgęstniała.

Wyciągnij schłodzone ciasto z lodówki i jeszcze raz je rozwałkuj. Wytnij z ciasta trójkąty. Rozsmaruj na całej powierzchni trójkąta masę, zostawiając marginesy przy wszystkich bokach. Całość zawiń, zaczynając od najszerszego boku, ku podstawie.

Blachę przykryj papierem do pieczenia i poukładaj na niej rogale w dość sporych odstępach. Zostaw na 20 minut, by mogły wyrosnąć.

Wyrośnięte rogale piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na rogale świętomarcińskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat rogali świętomarcińskich

Rogale świętomarcińskie są wspaniałymi i pysznym deserem, który nie tylko efektownie wygląda, ale również charakteryzuje się naprawdę dobrym smakiem. Zwykle ich długotrwałe wykonanie odstrasza wszystkich amatorów słodkości przed ich przygotowaniem w domu, dlatego wiele osób sięga po te sklepowe. Jednak te pieczone własnoręcznie smakują dużo lepiej, zwłaszcza wyciągnięte prosto z piekarnika. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników domowych wypieków, o wspaniałym smaku i niebanalnym wyglądzie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogale świętomarcińskie, które będą niezwykle smaczne i niezbyt skomplikowane w wykonaniu, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Powstają z niego tradycyjne i bardzo pyszne słodycze, które zasmakują nawet największemu krytykowi kulinarnemu. Są bardzo miękkie i mają niezwykle chrupiącą skórkę. Najlepiej smakują oblane lukrem lub białą czekoladą.

Ciasto na rogale robi się dość długo, dzięki temu jest niezwykle miękkie i rozpływa się w ustach. Bardzo ważne jest efektywne wałkowanie i wtapianie masła w powierzchnię ciasta, a także odpowiednio długie chłodzenie. To gwarancja najlepszej jakości ciasta, które stanowi podstawę tego deseru.

Przepis na rogale świętomarcińskie, choć wydaje się niezwykle pracochłonny i skomplikowany, nie jest aż tak trudny. Dzięki opisowi krok po kroku, można je przygotować w naprawdę dość łatwy sposób. Wystarczy do tego odrobina cierpliwości i wolnego czasu. Dobrze jest przygotować farsz dzień wcześniej, tak by bakalie zdążyły się nasączyć miodem i roztopionym masłem i połączyć się dobrze ze sobą.

Te domowe rogale są tak pyszne, że nie sposób przejść obok nich obojętnie. W ekspresowym tempie znikają z talerza, dlatego warto przygotować je w podwójnej porcji. Choć w tej wersji zrobione są na bazie ciasta półfrancuskiego, można je też zrobić jako rogale drożdżowe, dzięki temu całość jest znacznie łatwiejsza i dużo szybsza, jednak te z dodatkiem masła choć bardziej pracochłonne, są też smaczniejsze.

Tradycyjnie nadzienie do rogali robi się z białym makiem połączonym z bakaliami, dzięki temu całość smakuje wyjątkowo dobrze i niebanalnie. Ten przepis podpowie jak upiec rogale świętomarcińskie o naprawdę pysznym nadzieniu i wspaniałym cieście.

Alergeny w rogalach świętomarcińskich

Lista alergenów dla rogali świętomarcińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze rogali świętomarcińskich

na 100g gotowej potrawy

Rogale nie powinny zbyt często gościć w diecie ze względu na małą wartość odżywczą, a dużą ilość cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(236g)
Energia (kcal)
373.10
880.52
Białko (g)
8.68
20.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(236g)
Węglowodany (g)
39.70
93.70
Węglowodany przyswajalne (g)
35.41
83.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.30
10.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(236g)
Tłuszcz (g)
21.06
49.71
Tłuszcze nasycone (g)
8.97
21.16
Tłuszcze nienasycone (g)
12.10
28.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.82
16.09
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.28
12.45
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
81.82
193.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(236g)
Witamina A (µg (mcg))
116.19
274.20
Witamina B6 (mg)
0.09
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.49
Witamina C (mg)
0.39
0.91
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.86
Witamina E (mg)
2.76
6.51
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
114.59
270.43
Tiamina (mg)
0.43
1.01
Ryboflawina (mg)
0.34
0.80
Niacyna (mg)
2.48
5.85
Foliany (µg (mcg))
79.84
188.42
Beta karoten (µg (mcg))
20.33
47.98

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(236g)
Sód (mg)
103.39
244.01
Potas (mg)
260.54
614.88
Wapń (mg)
234.94
554.45
Fosfor (mg)
225.21
531.50
Magnez (mg)
74.32
175.39
Żelazo (mg)
3.86
9.10
Cynk (mg)
1.69
3.99
Miedź (mg)
0.35
0.83
Szacunkowy indeks glikemiczny rogali świętomarcińskich 92
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogali świętomarcińskich

Koszt składników
83.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże suche
12 g
1 łyżka
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.57
Za 12 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
560 g
3,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 560 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Masło
300 g
1 i 1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Mak biały
300 g
13.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.80
Za 300 g
Biszkopty
300 g
1,5 opakowania
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 300 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Migdały
200 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
83.30