Rogale marcińskie
- Mak biały (400 g)
- Drożdże świeże (60 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3,5 szklanki (700 g)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Cukier puder - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mleko 3,2% (350 ml)
- Migdały (200 g)
- Orzechy włoskie (200 g)
- Migdały - płatki (100 g)
- Sok z cytryny (20 ml)
Przepis na rogale marcińskie krok po kroku
W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj.
Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodaj mąkę, jajka i zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Mak biały zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie zmiel mak oraz orzechy włoskie i migdały.
Do masy dodaj cukier puder i olejek migdałowy wymieszaj.
Ciasto drożdżowe rozwałkuj cienko i podziel na trójkątne kawałki.
Każdy kawałek ciasta posmaruj farszem i zwiń, zaczynając od szerszego brzegu.
Rogale umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch rogali posmaruj roztrzepanym z wodą jajkiem i posyp płatkami migdałów.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 25 minut.
Z cukru pudru, kilku łyżek soku z cytryny i olejku migdałowego przygotuj lukier i polej wystudzone rogale.
-
Pasztet z cukinią
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Tarta z warzywami
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat rogali marcińskich
Rogale marcińskie to tradycyjne łakocie z ciasta drożdżowego z dodatkiem białego maku i bakalii. Rogale są bardzo słodkie i zawierają sporą ilość kalorii. Przepis na rogale marcińskie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia rogali potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, cukier, mleko, jajko, mak biały, migdały w płatkach, migdały, orzechy włoskie, olejek migdałowy, cukier puder, sok z cytryny.
Jak zrobić rogale marcińskie? W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Do zaczynu dodaj mąkę, jajka i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Mak biały zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie zmiel mak oraz orzechy włoskie i migdały. Do masy dodaj cukier puder i olejek migdałowy wymieszaj. Ciasto drożdżowe rozwałkuj cienko i podziel na trójkątne kawałki. Każdy kawałek ciasta posmaruj farszem i zwiń zaczynając od szerszego brzegu. Rogale umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch rogali posmaruj roztrzepanym w wodą jajkiem i posyp płatkami migdałów. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. Z cukru pudru, kilku łyżek soku z cytryny i olejku migdałowego przygotuj lukier i polej wystudzone rogale.
Mak biały jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A, D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego.
Podsumowując pyszne rogale z białym makiem o orzechami to świetny pomysł na deser dla całej rodziny. Dodatkiem do rogali może być także skórka pomarańczowa, która dodatkowo wzbogaci ich aromat. Tradycyjne rogale są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez maksymalnie dwa dni. Ciasto drożdżowe szybko traci świeżość. Domowe rogale zawierają mniej konserwantów.
Alergeny w rogalach marcińskich
Lista alergenów dla rogali marcińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
- Orzechy włoskie
- Migdały - płatki
- olejek migdałowy
Wartości odżywcze rogali marcińskich
Rogale marcińskie to słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Rogali nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz mające podwyższony poziom glukozy we krwi. Rogale są bardzo kaloryczne.
Energia i białka
(265g)
Węglowodany
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy
(265g)
Składniki mineralne
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.