Rogal marciński
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (700 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Cukier - 2 szklanki (400 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Jajko (6 szt.)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Mak biały - 2 szklanki (500 g)
- Rodzynki - 1/2 szklanki (125 g)
- Migdały - 1/2 szklanki (125 g)
- Cukier puder - 1 szklanka (250 g)
- Biszkopty - 1 paczka (200 g)
Przepis na rogal marciński krok po kroku
Biały mak przepłucz pod wodą i zalej 1 litrem wody.
Gotuj mak przez około 30 minut. Zostaw mak do ostygnięcia i odciśnij nadmiar wody.
Zmiel mak w maszynce minimum 2 razy.
W garnku rozpuść masło (80 g), dodaj połowę cukru.
Wrzuć posiekane migdały i rodzynki, całość gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
Dodaj zmielony mak i mieszaj całość, podgrzewając przez 10 minut.
Wsyp pokruszone biszkopty, wbij 4 jajka, mieszaj do połączenia się składników.
Do miski włóż drożdże, wsyp odrobinę cukru i mąki. Wymieszaj całość i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem.
Połowę masła rozpuść. 2 jajka i żółtko roztrzep z cukrem.
Do rozczynu wsyp resztę mąki, wlej pozostałe mleko, rozpuszczone masło i ubite jajka.
Całość wymieszaj i uformuj kulę. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Rozwałkuj ciasto, najlepiej aby miało kształt prostokątny, wytnij trójkąty, a na każdy z nich dodaj odrobinę farszu.
Zawiń rogale, zaczynając od szczytu trójkąta.
Upiecz rogale w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat rogala marcińskiego
Rogal Marciński to słodki przysmak z białym makiem, które już są znane w całym kraju. Oryginalnie pochodzą one ze stolicy wielkopolski, czyli z Poznania.
Co roku poznaniacy zajadają się tradycyjnymi rogalami raz w roku, dokładnie w listopadzie, gdy wypadają urodziny Świętego Marcina.
Jeśli nie wiesz, jak smakuje rogal Marciński, koniecznie poznaj mój przepis na rogale Marcińskie i przygotuj je w swoim domu.
Mój sprawdzony przepis powstaje z mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Rogale zawierają sporą ilość cukru, użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć, cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Poznańskie rogale powstają z dużą ilością białego maku, rodzynek, skórki pomarańczowej i orzechów, zazwyczaj są to migdały lub orzechy włoskie.
Dodatkowo możesz wykończyć rogale domowym lukrem, który przygotujesz w prosty i krótki sposób. Wystarczy, że cukier puder wymieszasz z wodą lub sokiem cytrynowym.
Dokładnie jak zrobić rogale Marcińskie opisuję nieco niżej. Przepis jest nieco wymagający, ponieważ samodzielnie należy przygotować ciasto półfrancuskie.
Jednak smak wynagradza wszystko. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego, sam przekonaj się, jakie są smaczne. Możesz przygotować je nie tylko w listopadzie, ale też w ciągu roku, gdy najdzie się ochota na pyszne słodkości.
Alergeny w rogalu marcińskim
Lista alergenów dla rogala marcińskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- biszkopty
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- biszkopty
Wartości odżywcze rogala marcińskiego
Do farszu możesz dodać jeszcze odrobinę skórki pomarańczowej. Dodatkowo możesz przygotować lukier.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.