Rogal marciński

Opublikowano: 16.10.2022 r., 17:30 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
rogal marciński
Rogal marciński
Rogal marciński to tradycyjny wypiek w stolicy wielkopolski — Poznaniu. Jego przygotowanie jest niezwykle czasochłonne jednak warte poświęconego czasu.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
701 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 13 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 3 szklanki (700 g)
  • Mleko 2% 2 szklanki (500 ml)
  • Cukier 2 szklanki (400 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Mak biały 2 szklanki (500 g)
  • Rodzynki 1/2 szklanki (125 g)
  • Migdały 1/2 szklanki (125 g)
  • Cukier puder 1 szklanka (250 g)
  • Biszkopty 1 paczka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska, młynek

Przepis na rogal marciński krok po kroku

Biały mak przepłucz pod wodą i zalej 1 litrem wody.

Gotuj mak przez około 30 minut. Zostaw mak do ostygnięcia i odciśnij nadmiar wody.

Zmiel mak w maszynce minimum 2 razy.

W garnku rozpuść masło (80 g), dodaj połowę cukru.

Wrzuć posiekane migdały i rodzynki, całość gotuj przez 5 minut na małym ogniu.

Dodaj zmielony mak i mieszaj całość, podgrzewając przez 10 minut.

Wsyp pokruszone biszkopty, wbij 4 jajka, mieszaj do połączenia się składników.

Do miski włóż drożdże, wsyp odrobinę cukru i mąki. Wymieszaj całość i odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem.

Połowę masła rozpuść. 2 jajka i żółtko roztrzep z cukrem.

Do rozczynu wsyp resztę mąki, wlej pozostałe mleko, rozpuszczone masło i ubite jajka.

Całość wymieszaj i uformuj kulę. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Rozwałkuj ciasto, najlepiej aby miało kształt prostokątny, wytnij trójkąty, a na każdy z nich dodaj odrobinę farszu.

Zawiń rogale, zaczynając od szczytu trójkąta.

Upiecz rogale w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na rogal marciński
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat rogala marcińskiego

Rogal Marciński to słodki przysmak z białym makiem, które już są znane w całym kraju. Oryginalnie pochodzą one ze stolicy wielkopolski, czyli z Poznania.

Co roku poznaniacy zajadają się tradycyjnymi rogalami raz w roku, dokładnie w listopadzie, gdy wypadają urodziny Świętego Marcina.

Jeśli nie wiesz, jak smakuje rogal Marciński, koniecznie poznaj mój przepis na rogale Marcińskie i przygotuj je w swoim domu.

Mój sprawdzony przepis powstaje z mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Rogale zawierają sporą ilość cukru, użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć, cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Poznańskie rogale powstają z dużą ilością białego maku, rodzynek, skórki pomarańczowej i orzechów, zazwyczaj są to migdały lub orzechy włoskie.

Dodatkowo możesz wykończyć rogale domowym lukrem, który przygotujesz w prosty i krótki sposób. Wystarczy, że cukier puder wymieszasz z wodą lub sokiem cytrynowym.

Dokładnie jak zrobić rogale Marcińskie opisuję nieco niżej. Przepis jest nieco wymagający, ponieważ samodzielnie należy przygotować ciasto półfrancuskie.

Jednak smak wynagradza wszystko. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego, sam przekonaj się, jakie są smaczne. Możesz przygotować je nie tylko w listopadzie, ale też w ciągu roku, gdy najdzie się ochota na pyszne słodkości.

Alergeny w rogalu marcińskim

Lista alergenów dla rogala marcińskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze rogala marcińskiego

na 100g gotowej potrawy

Do farszu możesz dodać jeszcze odrobinę skórki pomarańczowej. Dodatkowo możesz przygotować lukier.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
350.91
701.83
Białko (g)
8.65
17.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
46.26
92.52
Węglowodany przyswajalne (g)
42.65
85.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.61
7.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
15.83
31.66
Tłuszcze nasycone (g)
6.40
12.79
Tłuszcze nienasycone (g)
9.43
18.87
Cholesterol (mg)
65.47
130.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
82.86
165.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.38
0.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.51
3.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
81.84
163.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.72
Ryboflawina (mg)
0.24
0.49
Niacyna (mg)
1.80
3.59
Foliany (µg (mcg))
52.34
104.68
Beta karoten (µg (mcg))
12.85
25.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
63.03
126.06
Potas (mg)
234.55
469.10
Wapń (mg)
257.39
514.79
Fosfor (mg)
220.39
440.79
Magnez (mg)
73.20
146.41
Żelazo (mg)
3.17
6.33
Cynk (mg)
1.74
3.48
Miedź (mg)
0.34
0.68
Szacunkowy indeks glikemiczny rogala marcińskiego 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogala marcińskiego

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
700 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier
400 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mak biały
500 g
2 szklanki
13.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
13.00
Za 500 g
Rodzynki
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Migdały
125 g
1/2 szklanki
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.38
Za 125 g
Cukier puder
250 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Biszkopty
200 g
1 paczka
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Koszt składników
71.00