Rigatoni
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Pomidory w puszce - 2 małe puszki (800 g)
- Seler naciowy (200 g)
- Groszek zielony konserwowy (200 g)
- Oliwa z oliwek - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Mięso mielone wołowe (1000 g)
- Ser parmezan (200 g)
- Makaron rigatoni (500 g)
Przepis na rigatoni krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Pokrój selera drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj selera i podsmaż.
Warzywa odsuń w jeden bok patelni i usmaż mięso.
Dodaj pomidory z puszki, dodaj liść laurowy i duś przez 30 minut na wolnym ogniu.
Dopraw sos solą, pieprzem i duś jeszcze 10 minut.
Do sosu dodaj groszek konserwowy i wymieszaj.
Zagotuj wodę w garnku, wsyp łyżkę soli i makaron.
Gotuj przez 9 minut.
Odcedź makaron i dodaj do niego sos.
Zetrzyj parmezan i wymieszaj.
Podawaj w głębokich talerzach.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Sałatka z makaronem
-
Łazanki
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Makaron z cukinii
-
Makaron z kurczakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ryżowy
-
Makaron z tuńczykiem
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z pesto
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Makaron z krewetkami
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Dania z makaronem
Więcej informacji na temat rigatoni
Rigatoni to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Sos do makaronu jest bogatszą wersją tradycyjnego Bolognese. Makaron rigatoni to makaron o kształcie rurki. Nieco przypomina penne, lecz ma prosto ścięte boki i większą średnicę. Przepis na rigatoni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron rigatoni, pomidory w puszce, cebula, oliwa z oliwek, mięso mielone wołowe, seler naciowy, groszek konserwowy, parmezan, sól, pieprz, liść laurowy.
Jak zrobić rigatoni? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój selera drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj selera i podsmaż. Warzywa odsuń w jeden bok patelni i usmaż mięso. Dodaj pomidory z puszki, dodaj liść laurowy i duś przez 30 minut na wolnym ogniu. Dopraw sos solą, pieprzem i duś jeszcze 10 minut. Do sosu dodaj groszek konserwowy i wymieszaj. Zagotuj wodę w garnku, wsyp łyżkę soli i makaron. Gotuj przez 9 minut. Odcedź makaron i dodaj do niego sos. Zetrzyj parmezan i wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach.
Pomidory są owocem, który bardzo często używamy w naszej kuchni. Mimo botanicznej przynależność i traktujemy go raczej jako warzywo podając na słono. Pomidory zawierają mało kalorii, mają niski indeks glikemiczny i są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Pomidory są źródłem likopenu, który jest naturalnym barwnikiem i posiada silne właściwości przeciwutleniające. Nie rozpada się od pod wpływem obróbki termicznej, dlatego przetwory z pomidorów również są dobrym jego źródłem.
Podsumowując pyszne domowe włoskie danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Makaron można przygotować także z pieczarkami lub innymi grzybami. Do sosu pasuje także cukinia lub marchew. Prosty przepis przygotujesz także z pomocą dzieci, będzie to dla nich świetna zabawa. Rigatoni jest dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Pamiętając jednak o tym, aby nie łączyć całości sosu z makaronem.
Alergeny w rigatoni
Lista alergenów dla rigatoni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron rigatoni
Wartości odżywcze rigatoni
Rigatoni to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest źródłem węglowodanów prostych i nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.