Relisz
- Pomidor (600 g)
- Czosnek (10 g)
- Ocet winny (100 ml)
- Cebula (200 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Musztarda (10 g)
- Sól (3 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (5 g)
- Papryka czerwona (480 g)
Przepis na relisz krok po kroku
Pomidora obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
W duży garnku podgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę i czosnek. Gdy lekko się zarumienią, dodaj pokrojoną paprykę, papryczkę i pomidory.
Do garnka dodaj ocet, sól i gotuj całość na małym ogniu przez około 20-25 minut.
Następnie do garnka dodaj cukier i gotuj, aż relisz nabierze konsystencji gęstego sosu.
Dopraw sos pieprzem, słodką papryką i curry.
- Pasztet z cukinią
- Sałatka z cukinii
- Placki z dyni
- Pasztet wegetariański
- Rogaliki drożdżowe
- Kotlety z kalafiora
- Pomidory z mozzarellą
- Koreczki
- Ciasto francuskie ze szpinakiem
- Ciasto marchewkowe fit
- Kotleciki z kaszy gryczanej
- Rogale marcińskie
- Ciasto francuskie na słono
- Kotlety z cukinii
- Szybka pizza
- Pasta z ciecierzycy
- Brownie z fasoli
- Tarta z warzywami
- Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat relisza
Relisz to niezwykle aromatyczny sos ze świeżych warzyw i ziół. Idealnie sprawdza się jako ciekawy dodatek do kanapek, mięs, czy wędlin.
Przepis na relisz to doskonały pomysł na dodatek do wielu różnych dań. Sprawdzi się nie tylko do wędlin, ale również do sałatek, tostów, czy przekąsek. Najpopularniejszy to ten pomidorowy i paprykowy. Relisz różni się od innych sosów - jest gęsty, smaczny i naprawdę ciekawy. Taki sos najlepiej zamknąć w słoiku i podawać do mięs z grilla, smażonych kiełbasek, kanapek, zapiekanek, a nawet do chipsów kukurydzianych.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić relisz, by był łatwy, ale również smaczny, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Głównie przygotowuje się go z pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem kiszonych ogórków i przypraw. Charakterystyczne jest to, że nigdy nie jest on jednolity i zawiera w sobie widoczne kawałki warzyw. To dobry wybór dla miłośników warzyw. Relisz to sos, do którego można zaliczyć mnóstwo innych, bardziej popularnych np. chutney, czy konfiturę. Jednym z najpopularniejszych jest konfitura z ogórków kiszonych lub innych pikli np. cebulki. Taka opcja zwykle ląduje w hot dogach lub burgerach.
Relisz z tego przepisu jest jednym z popularniejszych. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko świeżych pomidorów i papryki. Taki sos jest wspaniałym sposobem na wzbogacenie swojej diety w większą ilość warzyw, które w tej formie pasują do wszystkiego. Pomidory, które są głównym składnikiem, tego dania są nie tylko bardzo aromatyczne, ale również niezwykle zdrowe. Pomidory warto jeść przede wszystkim dlatego, że zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału serca, poprawia trawienie, wzmacnia odporność, a także chroni przed szkodliwym wpływem słońca. W pomidorach są także witaminy z grupy B, w tym witamina PP, która pozytywnie wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi, a także witamina K. W połączeniu z równie zdrową papryką i cebulą tworzą niezwykle korzystną dla całego organizmu dodatek.
Alergeny w reliszu
Lista alergenów dla Relisza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze relisza
To zdrowa opcja, która sprawdzi się na co dzień.
Energia i białka
(1508g)
Węglowodany
(1508g)
Tłuszcze
(1508g)
Witaminy
(1508g)
Składniki mineralne
(1508g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.