Relisz

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Relisz podany w małej miseczce z papryczką w tle.
Relisz
Relisz to niezwykle aromatyczny sos przygotowany na bazie świeżych warzyw i ziół. Idealnie sprawdza się jako ciekawy dodatek do kanapek, mięs, czy wędlin.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
736 kcal
Kcal w porcji
1508 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Pomidor (600 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Ocet winny (100 ml)
  • Cebula (200 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Musztarda (10 g)
  • Sól (3 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (5 g)
  • Papryka czerwona (480 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, curry
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na relisz krok po kroku

Pomidora obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

W duży garnku podgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę i czosnek. Gdy lekko się zarumienią, dodaj pokrojoną paprykę, papryczkę i pomidory.

Do garnka dodaj ocet, sól i gotuj całość na małym ogniu przez około 20-25 minut.

Następnie do garnka dodaj cukier i gotuj, aż relisz nabierze konsystencji gęstego sosu.

Dopraw sos pieprzem, słodką papryką i curry.

Jak oceniasz przepis na relisz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat relisza

Relisz to niezwykle aromatyczny sos ze świeżych warzyw i ziół. Idealnie sprawdza się jako ciekawy dodatek do kanapek, mięs, czy wędlin.

Przepis na relisz to doskonały pomysł na dodatek do wielu różnych dań. Sprawdzi się nie tylko do wędlin, ale również do sałatek, tostów, czy przekąsek. Najpopularniejszy to ten pomidorowy i paprykowy. Relisz różni się od innych sosów - jest gęsty, smaczny i naprawdę ciekawy. Taki sos najlepiej zamknąć w słoiku i podawać do mięs z grilla, smażonych kiełbasek, kanapek, zapiekanek, a nawet do chipsów kukurydzianych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić relisz, by był łatwy, ale również smaczny, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Głównie przygotowuje się go z pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem kiszonych ogórków i przypraw. Charakterystyczne jest to, że nigdy nie jest on jednolity i zawiera w sobie widoczne kawałki warzyw. To dobry wybór dla miłośników warzyw. Relisz to sos, do którego można zaliczyć mnóstwo innych, bardziej popularnych np. chutney, czy konfiturę. Jednym z najpopularniejszych jest konfitura z ogórków kiszonych lub innych pikli np. cebulki. Taka opcja zwykle ląduje w hot dogach lub burgerach.

Relisz z tego przepisu jest jednym z popularniejszych. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko świeżych pomidorów i papryki. Taki sos jest wspaniałym sposobem na wzbogacenie swojej diety w większą ilość warzyw, które w tej formie pasują do wszystkiego. Pomidory, które są głównym składnikiem, tego dania są nie tylko bardzo aromatyczne, ale również niezwykle zdrowe. Pomidory warto jeść przede wszystkim dlatego, że zawierają likopen. To organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału serca, poprawia trawienie, wzmacnia odporność, a także chroni przed szkodliwym wpływem słońca. W pomidorach są także witaminy z grupy B, w tym witamina PP, która pozytywnie wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi, a także witamina K. W połączeniu z równie zdrową papryką i cebulą tworzą niezwykle korzystną dla całego organizmu dodatek.

Alergeny w reliszu

Lista alergenów dla Relisza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze relisza

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która sprawdzi się na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1508g)
Energia (kcal)
48.86
736.80
Białko (g)
0.90
13.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1508g)
Węglowodany (g)
11.56
174.26
Węglowodany przyswajalne (g)
10.14
152.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
21.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1508g)
Tłuszcz (g)
0.22
3.25
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
1.68
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
1.58
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.25
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
1.32
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1508g)
Witamina A (µg (mcg))
66.87
1008.40
Witamina B6 (mg)
0.15
2.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
47.77
720.30
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.72
10.91
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.62
Ryboflawina (mg)
0.04
0.63
Niacyna (mg)
0.59
8.84
Foliany (µg (mcg))
23.34
351.95
Beta karoten (µg (mcg))
697.71
10521.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1508g)
Sód (mg)
90.61
1366.35
Potas (mg)
199.22
3004.24
Wapń (mg)
16.94
255.42
Fosfor (mg)
24.34
367.05
Magnez (mg)
11.01
166.08
Żelazo (mg)
0.36
5.40
Cynk (mg)
0.19
2.83
Miedź (mg)
0.04
0.64
Szacunkowy indeks glikemiczny relisza 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania relisza

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
600 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
8.00
Za 600 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ocet winny
100 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 ml
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier trzcinowy
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Musztarda
10 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Sól
3 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Papryka czerwona
480 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Koszt składników
40.00