Razsolnik
- Ogórki kiszone (450 g)
- Kasza jęczmienna pęczak (80 g)
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Marchewka (90 g)
- Seler korzeniowy (70 g)
- Pietruszka (80 g)
- Cebula (100 g)
- Koncentrat pomidorowy (15 g)
- Koperek (45 g)
Przepis na razsolnik krok po kroku
Mięso pokrój w dość dużą kostkę. Wrzuć do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj ziele i liść laurowy.
Mięso gotuj przez 30 minut.
Warzywa, oprócz ogórka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do mięsa, gotuj 20 minut.
Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka razem z surową kaszą. Gotuj 15 minut.
Całość dopraw solą, pieprzem, koncentratem i pęczkiem posiekanego koperku.
Zupę możesz podawać z jogurtem lub śmietaną.
-
Zupa ogórkowa
-
Chłodnik ogórkowy
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa ze świeżych ogórków
-
Ogórkowa na rosole
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa ogórkowa Thermomix
-
Zupa ogórkowa na żeberkach
-
Okroszka
-
Rosolnik
-
Zupa ogórkowa z makaronem
-
Zupa z zielonego ogórka
-
Zupa ogórkowa dla niemowlaka
-
Zupa krem z ogórków kiszonych
-
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
-
Zupa ogórkowa wege
-
Zupa ogórkowa na skrzydełkach
-
Zupa ogórkowa
Więcej informacji na temat razsolnika
Razsolnik to nic innego jak pyszna zupa ogórkowa z dużym dodatkiem mięs. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Zachwyca wspaniałym smakiem. To rosyjski przysmak, który tradycyjnie robi się na gotowanych nerkach cielęcych.
Przepis na razsolnik to po prostu pyszna zupa. Jej głównym składnikiem są oczywiście ogórki, które doskonale łączą się z ziemniakami. Ta tradycyjna zupa z ogórków kiszonych to najlepsza opcja nawet dla dzieci. To doskonały pomysł na zwiększenie udziału warzyw w diecie w bardzo łatwy sposób. Całość można podawać ze śmietaną, a w wersji bardziej fit z gęstym jogurtem naturalnym. Zupa z tego przepisu jest smaczna, szybka i bardzo dobrze doprawiona.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić razsolnik, by wyszła zupa smaczna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego najlepsza zupa z ogórków kiszonych. Ta zupa w odsłonie z przepisu sprawdzi się na obiad i kolację. Robi się ją z dodatkiem wielu warzyw, dzięki czemu ma niezwykle intensywny smak. Do zupy dodaje się sporo przypraw, to właśnie dzięki nim jest tak dobra, jednak w przypadku przygotowywania jej dla dzieci można niektóre z nich, zwłaszcza te pikantne pominąć. Zupa jest smaczna, prosta, a przy okazji naprawdę łatwa. Do jej stworzenia przyda się tylko duży garnek. Jej gotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, gdyż warzywa najpierw lekko się podsmaża. Można to zrobić na maśle, jednak bardziej preferowaną opcją będzie użycie oliwy z oliwek, która jest zdrowsza i dostarcza więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspaniale działają na układ krwionośny i chronią go przed chorobami. Dzięki lekkiemu podsmażeniu warzywa są jędrne i nieco bardziej chrupiące. To dokonały sposób na to, by uczynić je nieco bardziej apetycznymi. Ogórki kiszone ze względu na właściwości probiotyczne powinny gościć w menu jak najczęściej. To one wpływają pozytywnie na pracę jelit i całego układu pokarmowego. Choć jedzone są głównie zimą, powinny gościć w diecie przez cały rok. Mają dość sporo witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi.
Alergeny w razsolniku
Lista alergenów dla razsolnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna pęczak
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze razsolnika
To zdrowa opcja, jednak ze względu na duży udział mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(358g)
Węglowodany
(358g)
Tłuszcze
(358g)
Witaminy
(358g)
Składniki mineralne
(358g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.