Pulpety z dorsza
- Dorsz filet (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Papryka zielona - 1 sztuka (220 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (230 g)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (150 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na pulpety z dorsza krok po kroku
Dorsza zmiel przy pomocy maszynki do mielenia lub rozdrobnij blenderem.
Do ryby dodaj jajko, 0,25 łyżeczki pieprzu i soli.
Z masy uformuj pulpeciki i obsmaż je na patelni z oliwą.
Warzywa pokrój w kostkę.
Obsmażone pulpety zdejmij na bok.
Na patelnie wrzuć warzywa i je podsmaż.
Do warzyw dodaj przecier, 0,25 szklanki wody, 0,5 łyżeczki kurkumy, imbiru, bazylii, papryk, 0,25 łyżeczki pieprzu i szczyptę soli.
Do sosu włóż pulpety i duś na wolnym ogniu około 5-10 minut.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów z dorsza
Pulpety z dorsza możesz przygotować zarówno z ryby mrożonej, jak i świeżej. Występuje wiele gatunków dorsza. W tej potrawie rodzaj dorsza nie ma dużego znaczenia, ale chyba najłatwiej w sklepach dostać dorsza czarnego.
Dorsz czarny ma oliwkowo-zielony grzbiet i srebrno-biały brzuch. Długość jego ciała to od 40 do 70 cm. Występuje u kanadyjskich wybrzeży Atlantyku i przy wybrzeżach Europy oraz w wodach zachodniego Bałtyku. Dorsz czarny ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Zawiera pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz witaminy zarówno rozpuszczalne w tłuszczach (A, D), jak i rozpuszczalne w wodzie (B12). Przykładowo witamina A pełni znaczącą funkcję w produkcji czerwonych krwinek oraz wpływa pozytywnie na wygląd skóry i odporność organizmu, witamina D odgrywa szczególnie ważną rolę, gdyż odpowiedzialna jest za odpowiedni poziom mineralizacji kości, a witamina B12 poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Warto zaznaczyć, że polędwica z dorsza jest chuda i lekkostrawna. Przepis na pulpety z dorsza jest odpowiedni zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dorsz dodatkowo dzięki zawartości kwasów z rodziny omega-3 wspomaga leczenie nadciśnienia oraz chorób układu krążenia, więc osoby z takimi problemami powinny jak najszybciej wprowadzić tę rybę do swojego codziennego jadłospisu. To jak zrobić pulpety z dorsza gotowane w sosie pomidorowym jest bardzo proste i opisałam to w przepisie, który jest powyżej. Sos do pulpetów rybnych nadaje im ciekawego smaku i zapobiega wysuszeniu pulpecików, co sprawia, że są soczyste i aromatyczne. Jest on doprawiony ziołami i przyprawami, dzięki czemu ograniczona jest ilość użytej soli, która powinna być spożywana w ilości do 5 g na dobę, czyli około 1 łyżeczki. Mimo że łyżeczka soli może wydawać się dużą ilością to tak naprawdę często przekraczamy tą ilość, ponieważ sól ukryta jest w wielu produktach, które jemy na co dzień, jak pieczywo, wędliny czy różne przetwory. Dzięki dodatkowi innych przypraw danie jest smaczne pomimo małej ilości soli. Takie pulpeciki możesz po ugotowaniu włożyć razem z sosem do pojemniczka i zamrozić, żeby potem w szybki sposób przygotować obiad.
Alergeny w pulpetach z dorsza
Lista alergenów dla pulpetów z dorsza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
Wartości odżywcze pulpetów z dorsza
Pulpety z dorsza to świetne danie dla osób które są na diecie bezglutenowej, bez nabiału, o niskim indeksie glikemicznym i na diecie pescowegetariańskiej.
Energia i białka
(281g)
Węglowodany
(281g)
Tłuszcze
(281g)
Witaminy
(281g)
Składniki mineralne
(281g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.