Pulpety z dorsza

Opublikowano: 27.08.2021 r., 14:03 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żółta miseczka z pulpetami z dorsza w sosie pomidorowym.
Pulpety z dorsza
Pulpety z dorsza są świetnym pomysłem na przemycenie do diety dodatkowej porcji ryb. Pulpeciki wychodzą bardzo smaczne i delikatne, dlatego dobrze nadają się dla dzieci.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 20 min
161 kcal
Kcal w porcji
281 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Dorsz filet (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Papryka zielona 1 sztuka (220 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (230 g)
  • Cebula 1 sztuka (105 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (150 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, bazylia, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska, maszynka do mielenia

Przepis na pulpety z dorsza krok po kroku

Dorsza zmiel przy pomocy maszynki do mielenia lub rozdrobnij blenderem.

Do ryby dodaj jajko, 0,25 łyżeczki pieprzu i soli.

Z masy uformuj pulpeciki i obsmaż je na patelni z oliwą.

Warzywa pokrój w kostkę.

Obsmażone pulpety zdejmij na bok.

Na patelnie wrzuć warzywa i je podsmaż.

Do warzyw dodaj przecier, 0,25 szklanki wody, 0,5 łyżeczki kurkumy, imbiru, bazylii, papryk, 0,25 łyżeczki pieprzu i szczyptę soli.

Do sosu włóż pulpety i duś na wolnym ogniu około 5-10 minut.

Jak oceniasz przepis na pulpety z dorsza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat pulpetów z dorsza

Pulpety z dorsza możesz przygotować zarówno z ryby mrożonej, jak i świeżej. Występuje wiele gatunków dorsza. W tej potrawie rodzaj dorsza nie ma dużego znaczenia, ale chyba najłatwiej w sklepach dostać dorsza czarnego.

Dorsz czarny ma oliwkowo-zielony grzbiet i srebrno-biały brzuch. Długość jego ciała to od 40 do 70 cm. Występuje u kanadyjskich wybrzeży Atlantyku i przy wybrzeżach Europy oraz w wodach zachodniego Bałtyku. Dorsz czarny ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Zawiera pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz witaminy zarówno rozpuszczalne w tłuszczach (A, D), jak i rozpuszczalne w wodzie (B12). Przykładowo witamina A pełni znaczącą funkcję w produkcji czerwonych krwinek oraz wpływa pozytywnie na wygląd skóry i odporność organizmu, witamina D odgrywa szczególnie ważną rolę, gdyż odpowiedzialna jest za odpowiedni poziom mineralizacji kości, a witamina B12 poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Warto zaznaczyć, że polędwica z dorsza jest chuda i lekkostrawna. Przepis na pulpety z dorsza jest odpowiedni zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dorsz dodatkowo dzięki zawartości kwasów z rodziny omega-3 wspomaga leczenie nadciśnienia oraz chorób układu krążenia, więc osoby z takimi problemami powinny jak najszybciej wprowadzić tę rybę do swojego codziennego jadłospisu. To jak zrobić pulpety z dorsza gotowane w sosie pomidorowym jest bardzo proste i opisałam to w przepisie, który jest powyżej. Sos do pulpetów rybnych nadaje im ciekawego smaku i zapobiega wysuszeniu pulpecików, co sprawia, że są soczyste i aromatyczne. Jest on doprawiony ziołami i przyprawami, dzięki czemu ograniczona jest ilość użytej soli, która powinna być spożywana w ilości do 5 g na dobę, czyli około 1 łyżeczki. Mimo że łyżeczka soli może wydawać się dużą ilością to tak naprawdę często przekraczamy tą ilość, ponieważ sól ukryta jest w wielu produktach, które jemy na co dzień, jak pieczywo, wędliny czy różne przetwory. Dzięki dodatkowi innych przypraw danie jest smaczne pomimo małej ilości soli. Takie pulpeciki możesz po ugotowaniu włożyć razem z sosem do pojemniczka i zamrozić, żeby potem w szybki sposób przygotować obiad.

Alergeny w pulpetach z dorsza

Lista alergenów dla pulpetów z dorsza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko

Wartości odżywcze pulpetów z dorsza

na 100g gotowej potrawy

Pulpety z dorsza to świetne danie dla osób które są na diecie bezglutenowej, bez nabiału, o niskim indeksie glikemicznym i na diecie pescowegetariańskiej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(281g)
Energia (kcal)
57.56
161.73
Białko (g)
6.37
17.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(281g)
Węglowodany (g)
4.47
12.55
Węglowodany przyswajalne (g)
3.23
9.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
3.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(281g)
Tłuszcz (g)
1.75
4.92
Tłuszcze nasycone (g)
0.52
1.47
Tłuszcze nienasycone (g)
1.23
3.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.91
2.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.32
0.91
Cholesterol (mg)
31.18
87.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(281g)
Witamina A (µg (mcg))
52.68
148.04
Witamina B6 (mg)
0.19
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.85
Witamina C (mg)
46.47
130.59
Witamina D (µg (mcg))
0.36
1.00
Witamina E (mg)
0.99
2.77
Retinol (µg (mcg))
11.59
32.56
Tiamina (mg)
0.06
0.16
Ryboflawina (mg)
0.08
0.23
Niacyna (mg)
1.11
3.12
Foliany (µg (mcg))
19.73
55.44
Beta karoten (µg (mcg))
434.85
1221.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(281g)
Sód (mg)
28.25
79.39
Potas (mg)
280.10
787.09
Wapń (mg)
15.71
44.16
Fosfor (mg)
85.25
239.55
Magnez (mg)
15.21
42.73
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.63
1.78
Cynk (mg)
0.34
0.96
Miedź (mg)
0.08
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z dorsza 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulpetów z dorsza

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Papryka zielona
220 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.20
Za 220 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Przecier pomidorowy bez soli
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
62.50