Przepis na pulpety z dorsza krok po kroku

Składniki
  • Dorsz filet 300 g
  • Jajko 1 szt.
  • Papryka zielona 220 g 1 sztuka
  • Papryka czerwona 230 g 1 sztuka
  • Cebula 105 g 1 sztuka
  • Przecier pomidorowy bez soli 150 g
  • Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, bazylia, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska, maszynka do mielenia

Dorsza zmiel przy pomocy maszynki do mielenia lub rozdrobnij blenderem.

Do ryby dodaj jajko, 0,25 łyżeczki pieprzu i soli.

Z masy uformuj pulpeciki i obsmaż je na patelni z oliwą.

Warzywa pokrój w kostkę.

Obsmażone pulpety zdejmij na bok.

Na patelnie wrzuć warzywa i je podsmaż.

Do warzyw dodaj przecier, 0,25 szklanki wody, 0,5 łyżeczki kurkumy, imbiru, bazylii, papryk, 0,25 łyżeczki pieprzu i szczyptę soli.

Do sosu włóż pulpety i duś na wolnym ogniu około 5-10 minut.

Żółta miseczka z pulpetami z dorsza w sosie pomidorowym.
pulpety z dorsza
Koszt przygotowania dania
21.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
161 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Pulpety z dorsza - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pulpetach z dorsza

Pulpety z dorsza możesz przygotować zarówno z ryby mrożonej, jak i świeżej. Występuje wiele gatunków dorsza. W tej potrawie rodzaj dorsza nie ma dużego znaczenia, ale chyba najłatwiej w sklepach dostać dorsza czarnego.

Dorsz czarny ma oliwkowo-zielony grzbiet i srebrno-biały brzuch. Długość jego ciała to od 40 do 70 cm. Występuje u kanadyjskich wybrzeży Atlantyku i przy wybrzeżach Europy oraz w wodach zachodniego Bałtyku. Dorsz czarny ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Zawiera pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz witaminy zarówno rozpuszczalne w tłuszczach (A, D), jak i rozpuszczalne w wodzie (B12). Przykładowo witamina A pełni znaczącą funkcję w produkcji czerwonych krwinek oraz wpływa pozytywnie na wygląd skóry i odporność organizmu, witamina D odgrywa szczególnie ważną rolę, gdyż odpowiedzialna jest za odpowiedni poziom mineralizacji kości, a witamina B12 poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Warto zaznaczyć, że polędwica z dorsza jest chuda i lekkostrawna. Przepis na pulpety z dorsza jest odpowiedni zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dorsz dodatkowo dzięki zawartości kwasów z rodziny omega-3 wspomaga leczenie nadciśnienia oraz chorób układu krążenia, więc osoby z takimi problemami powinny jak najszybciej wprowadzić tę rybę do swojego codziennego jadłospisu. To jak zrobić pulpety z dorsza gotowane w sosie pomidorowym jest bardzo proste i opisałam to w przepisie, który jest powyżej. Sos do pulpetów rybnych nadaje im ciekawego smaku i zapobiega wysuszeniu pulpecików, co sprawia, że są soczyste i aromatyczne. Jest on doprawiony ziołami i przyprawami, dzięki czemu ograniczona jest ilość użytej soli, która powinna być spożywana w ilości do 5 g na dobę, czyli około 1 łyżeczki. Mimo że łyżeczka soli może wydawać się dużą ilością to tak naprawdę często przekraczamy tą ilość, ponieważ sól ukryta jest w wielu produktach, które jemy na co dzień, jak pieczywo, wędliny czy różne przetwory. Dzięki dodatkowi innych przypraw danie jest smaczne pomimo małej ilości soli. Takie pulpeciki możesz po ugotowaniu włożyć razem z sosem do pojemniczka i zamrozić, żeby potem w szybki sposób przygotować obiad.

Wartości odżywcze pulpetów z dorsza

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (281g)
Energia (kalorie)
57.56 kcal
161.73 kcal
Białko
6.37 g
17.89 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w pulpetach z dorsza

Na 100g
Na porcję (281g)
Węglowodany
4.47 g
12.55 g
Brak danych dla: dorsz filet, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.23 g
9.08 g
Brak danych dla: dorsz filet, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (281g)
Tłuszcz
1.75 g
4.92 g
Tłuszcze nasycone
0.52 g
1.47 g
Tłuszcze nienasycone
1.23 g
3.45 g
Tłuszcze jednonasycone
0.91 g
2.54 g
Tłuszcze wielonasycone
0.32 g
0.91 g

Witaminy w przepisie na pulpety z dorsza

Na 100g
Na porcję (281g)
Witamina A
52.68 µg (mcg)
148.04 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.53 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
46.47 mg
130.59 mg
Brak danych dla: jajko, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.99 mg
2.77 mg
Brak danych dla: papryka zielona.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.11 mg
3.12 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
19.73 µg (mcg)
55.44 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety z dorsza

Na 100g
Na porcję (281g)
Sód
28.25 mg
79.39 mg
Potas
280.10 mg
787.09 mg
Wapń
15.71 mg
44.16 mg
Fosfor
85.25 mg
239.55 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
15.21 mg
42.73 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.63 mg
1.78 mg
Cynk
0.34 mg
0.96 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.21 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów z dorsza 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach z dorsza

Lista alergenów dla pulpetów z dorsza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, bazylia, papryka ostra.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko

Cena przygotowania pulpetów z dorsza

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Papryka zielona
220 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.20
Za 220 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Przecier pomidorowy bez soli
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Razem
62.50
Łączny koszt
21.55
Jak oceniasz przepis na pulpety z dorsza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób