Pulled pork
- Łopatka wieprzowa (2000 g)
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Pieprz cayenne - 1 łyżka (5 g)
Przepis na pulled pork krok po kroku
W moździerzu utrzyj dokładnie przyprawy: łyżkę kuminu, łyżkę ostrego chilli, pieprzu cayenne, soli, grubo mielonego pieprzu i 100 g brązowego cukru.
Wymieszaj suche przyprawy ze startymi na tarce ząbkami czosnku.
W dwóch litrach wody dokładnie rozpuść 130 g soli oraz 100 g cukru brązowego.
Do wody dodaj 4 liście laurowe i 3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw. [Resztę przypraw zostaw na później.] Wymieszaj.
Łopatkę umyj i osusz. Umieść w większej misce. Wlej marynatę. Okryj miskę folią spożywczą.
Odstaw do lodówki na minimum 8 godzin do marynowania.
Zamarynowane mięso wyciągnij z płynu i osusz. Całe mięso natrzyj pozostałą mieszanką przypraw.
Umieść mięso w żeliwnym garnku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 st. C i piecz pod przykryciem przez 7-8 godzin.
Po tym czasie zwiększ temperaturę do 130 st. C i piecz jeszcze 2 godziny. Podczas drugiej godziny ściągnij pokrywkę garnka i kilkukrotnie obróć mięso, by ładnie się zrumieniło.
Po upieczeniu odczekaj około 15 minut, po czym z użyciem dwóch widelców rozdziel mięso na cienkie włókna.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat pulled pork
Pulled pork to bardzo popularne, pyszne, amerykańskie danie. W Polsce znane jest jak szarpana wieprzowina. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mięso jest niezwykle smaczne i soczyste.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pulled pork to przychodzę z pomocą. Cały proces przygotowania mięsa zajmuje tylko chwilę, choć dobre marynowanie i pieczenie potrzebują trochę czasu. Na początku przygotuj mieszankę przypraw, którą wykorzystasz do marynaty i późniejszego natarcia mięsa. W moździerzu utrzyj kumin, ostre chilli, pieprz cayenne, sól morską, pieprz i cukier brązowy. Następnie suche przyprawy wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W dwóch litrach wody rozpuść sól i cukier. Dodaj liście laurowe, 3 łyżki mieszanki przypraw i wymieszaj. W zalewie umieść mięso i schowaj do lodówki minimum na 8 godzin. Po tym czasie mięso osusz i natrzyj pozostałymi przyprawami. Umieść mięso w naczyniu żeliwnym i piecz w piekarniku przez 7-8 godzin w 100 stopniach. Po tym czasie zwiększ temperaturę o 30 stopni i piecz jeszcze 2 godziny. W ostatniej godzinie ściągnij pokrywkę, by mięso się zarumieniło. Upieczone mięso odstaw na 15 minut, po czym zacznij je rozrywać na włókna z użyciem widelców. Znacie już mój sprawdzony przepis na pulled pork. Gwarantuje, że będzie to smaczniejsze rozwiązanie niż tradycyjne danie z grilla! Szarpana wieprzowina świetnie smakuje zapakowana między dwie połówki bułki. Taki burger na pewno na długo zapadnie Ci w pamięć. To naprawdę świetny pomysł na zaskoczenie gości.
Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.
Alergeny w pulled pork
Lista alergenów dla pulled pork przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pulled pork
Wartości odżywcze pulled pork
Mięso wieprzowe to dobre źródło pełnowartościowego białka.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.