Ptysie z kremem
- Jajko (4 szt.)
- Margaryna do pieczenia (125 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
- Masło - 1 łyżka (25 g)
- Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
- Mascarpone (250 g)
- Cukier puder (60 g)
Przepis na ptysie z kremem krok po kroku
Do garnka wlej szklankę wody. Doprowadź do wrzenia. Dodaj margarynę i całość doprowadź do wrzenia.
Mąkę przesiej prosto do garnka z gotującą się wodą. Mieszaj energicznie, aż masa zacznie odchodzić od garnka. Odstaw do ostygnięcia.
Blachę posmaruj masłem i nagrzej piekarnik do 200 st. C.
Do masy z mąki wbij jajka i zmiksuj na gładką masę.
Przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj na blachę, formując okrągłe ciasteczka. Pamiętaj by zachować sporą odległość, ponieważ ptysie wyrosną.
Piecz około 20-30 minut na złoty kolor. Wyciągnij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia, następnie przekrój na pół.
W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, ciągle miksując, dodawaj mascarpone.
Krem śmietankowy przełóż do rękawa. Wyciskaj na połowę ptysia i przykryj drugą połową.
Wierzch gotowych ptysiów posyp cukrem pudrem.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Pralinki
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat ptysiów z kremem
Ptysie to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego z dodatkiem kremu na bazie mascarpone i bitej śmietany. Całość dodatkowo oprószone jest cukrem pudrem. Czy może być coś lepszego do kawy?
Pomimo groźnie brzmiącej nazwy, ten sprawdzony przepis na ptysie z kremem jest dziecinnie prosty w wykonaniu. Dobre ciasto parzone przygotujesz w kilka minut. Wystarczy zagotować szklankę wody i rozpuścić w niej margarynę. Do wciąż wrzącej wody dodaje się mąkę i energicznie mieszając, uciera się ciasto. Gdy robi się szkliste i odchodzi od garnka, należy zostawić je do ostudzenia. Następnie dodaje się jajka i całość miksuje. Tak przygotowane ciasto przekłada się do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciska na blachę posmarowaną masłem. Ptysie znacznie zwiększają swoją objętość podczas pieczenia, dlatego należy pilnować odległości. Gdy ciastka stygną, należy przygotować krem do ptysi. W naszym przepisie wykorzystujemy standardowy krem ze śmietany i mascarpone, który wystarczy tylko ze sobą ubić. Ciastka przekrój na pół i umieść na nich krem, następnie przykrywając górną połówką. Całość oprósz cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że po naszych wskazówkach na pytanie „jak zrobić ptysie z kremem?” odpowiesz, że łatwo i przyjemnie. Choć najbardziej znana jest wersja ptysiów na słodko, to równie smaczne są przekładane słonym nadzieniem jako zamiennik pasztecików do zup. Z ciasta parzonego można również przygotować pyszny groszek ptysiowy do np. zup krem.
Nazwa „ptyś” pochodzi z języka francuskiego. To tam, w XVIII w. powstał pomysł na ciasto parzone pod nazwą petit-chou. Wymawia się je po polsku „pti szu”, co z czasem wyewoluowało do słowa ptyś. Co ciekawe, francuska nazwa oznacza kapustkę, więc nazwą nawiązują do standardowego wyglądu upieczonych ptysiów, które przypominają wówczas główkę kapusty. W Wielkopolsce ptysie spotkać można pod nazwą „wietrzniki”, co swoje korzenie ma w niemieckim słowie Windbeutel.
Domowe ptysie z kremem to wspaniały pomysł na słodką przekąskę na tradycyjne, popołudniowe rozmowy przy kawie.
Alergeny w ptysiach z kremem
Lista alergenów dla ptysiów z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
Wartości odżywcze ptysiów z kremem
Mascarpone to dobre źródło wapnia i witaminy D.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.