Ptysie z kremem

Opublikowano: 18.05.2022 r., 11:59 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deserowe ptysie z kremem
Ptysie z kremem
Ptysie to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego z dodatkiem kremu na bazie mascarpone i bitej śmietany. Całość dodatkowo oprószone jest cukrem pudrem. Czy może być coś lepszego do popołudniowej kawy?
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
581 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Margaryna do pieczenia (125 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
  • Masło - 1 łyżka (25 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier puder (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 28x34 cm, szpryca, rondelek, rękaw cukierniczy

Przepis na ptysie z kremem krok po kroku

Do garnka wlej szklankę wody. Doprowadź do wrzenia. Dodaj margarynę i całość doprowadź do wrzenia.

Mąkę przesiej prosto do garnka z gotującą się wodą. Mieszaj energicznie, aż masa zacznie odchodzić od garnka. Odstaw do ostygnięcia.

Blachę posmaruj masłem i nagrzej piekarnik do 200 st. C.

Do masy z mąki wbij jajka i zmiksuj na gładką masę.

Przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj na blachę, formując okrągłe ciasteczka. Pamiętaj by zachować sporą odległość, ponieważ ptysie wyrosną.

Piecz około 20-30 minut na złoty kolor. Wyciągnij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia, następnie przekrój na pół.

W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, ciągle miksując, dodawaj mascarpone.

Krem śmietankowy przełóż do rękawa. Wyciskaj na połowę ptysia i przykryj drugą połową.

Wierzch gotowych ptysiów posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na ptysie z kremem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ptysiów z kremem

Ptysie to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego z dodatkiem kremu na bazie mascarpone i bitej śmietany. Całość dodatkowo oprószone jest cukrem pudrem. Czy może być coś lepszego do kawy?

Pomimo groźnie brzmiącej nazwy, ten sprawdzony przepis na ptysie z kremem jest dziecinnie prosty w wykonaniu. Dobre ciasto parzone przygotujesz w kilka minut. Wystarczy zagotować szklankę wody i rozpuścić w niej margarynę. Do wciąż wrzącej wody dodaje się mąkę i energicznie mieszając, uciera się ciasto. Gdy robi się szkliste i odchodzi od garnka, należy zostawić je do ostudzenia. Następnie dodaje się jajka i całość miksuje. Tak przygotowane ciasto przekłada się do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciska na blachę posmarowaną masłem. Ptysie znacznie zwiększają swoją objętość podczas pieczenia, dlatego należy pilnować odległości. Gdy ciastka stygną, należy przygotować krem do ptysi. W naszym przepisie wykorzystujemy standardowy krem ze śmietany i mascarpone, który wystarczy tylko ze sobą ubić. Ciastka przekrój na pół i umieść na nich krem, następnie przykrywając górną połówką. Całość oprósz cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że po naszych wskazówkach na pytanie „jak zrobić ptysie z kremem?” odpowiesz, że łatwo i przyjemnie. Choć najbardziej znana jest wersja ptysiów na słodko, to równie smaczne są przekładane słonym nadzieniem jako zamiennik pasztecików do zup. Z ciasta parzonego można również przygotować pyszny groszek ptysiowy do np. zup krem.

Nazwa „ptyś” pochodzi z języka francuskiego. To tam, w XVIII w. powstał pomysł na ciasto parzone pod nazwą petit-chou. Wymawia się je po polsku „pti szu”, co z czasem wyewoluowało do słowa ptyś. Co ciekawe, francuska nazwa oznacza kapustkę, więc nazwą nawiązują do standardowego wyglądu upieczonych ptysiów, które przypominają wówczas główkę kapusty. W Wielkopolsce ptysie spotkać można pod nazwą „wietrzniki”, co swoje korzenie ma w niemieckim słowie Windbeutel.

Domowe ptysie z kremem to wspaniały pomysł na słodką przekąskę na tradycyjne, popołudniowe rozmowy przy kawie.

Alergeny w ptysiach z kremem

Lista alergenów dla ptysiów z kremem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Wartości odżywcze ptysiów z kremem

na 100g gotowej potrawy

Mascarpone to dobre źródło wapnia i witaminy D.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
363.39
581.42
Białko (g)
4.96
7.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
13.76
22.02
Węglowodany przyswajalne (g)
13.76
22.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
32.38
51.81
Tłuszcze nasycone (g)
24.92
39.87
Szacunkowy indeks glikemiczny ptysiów z kremem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ptysiów z kremem

Koszt składników
33.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Margaryna do pieczenia
125 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Masło
25 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Koszt składników
33.20