Ptysie
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 pełna szklanka (160 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier puder - 5 łyżek (50 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 2 pełne szklanki (500 ml)
Przepis na ptysie krok po kroku
W rondlu zagotuj półtorej szklanki wody. Dodaj do niej masło i mieszaj by się roztopiło.
Do garnka z wodą dodaj mąkę pszenną i energicznie mieszaj drewnianą łyżką, by powstała zwarta masa. Ciasto ostudź.
Ciasto utrzyj z jajkami na dużych obrotach.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego z dużą końcówką. Ptysie wyciskaj na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Po upieczeniu ptysie odstaw do ostygnięcia i przekrój każdy na pół.
W dużej misce ubij śmietanę na sztywno wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Tak powstałą masę przekładaj do rozkrojonych ptysi.
Po włożeniu nadzienia, zamknij dwie połówki razem.
Więcej informacji na temat ptysi
Ptysie to jeden z tych deserów, który jest znany i lubiany przez prawie wszystkich. Są niezwykle kruche, puszyste i wypełnione przepysznym kremem, co sprawia, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Smakują naprawdę wybornie i nadają się na wystawne przyjęcia, a także jako pyszna słodka przekąska do kawy. Choć wydają się bardzo skomplikowane możne je zrobić w naprawdę szybki i łatwy sposób.
Przepis na ciasto ptysiowe jest niezwykle prosty. Ciasto na ptysie choć różni się od tego używanego zwykle w większości przepisów, wcale nie jest tak skomplikowane czy czasochłonne jak się wydaje. Do jego wykonania nie trzeb też specjalnych czy drogich sprzętów. Warto jednak pamiętać, by ciasto bardzo energicznie mieszać, najlepiej drewnianą łyżką, dzięki temu będzie miało idealną konsystencję, a także nie będzie w nim grudek, które po upieczeniu mogłyby zepsuć cały efekt.
To dobre ciastka dla wszystkich, którzy kochają słodkości z masą śmietanową. Są niezwykle lekkie i puszyste, a ich smak jest po prostu obłędny. Te w wersji domowej nie mają tak dużo cukru i masła, dzięki czemu są zdrowsze. Można je również faszerować innymi kremami, na przykład na bazie budyniu, jednak ten ze śmietanki jest najlepszy. W dodatku można go zrobić już w 10 minut.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić ptysie, które będą niezwykle pyszne, a ich wykonanie nie zabierze zbyt dużo czasu, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Ptysie wychodzą niezwykle smaczne, miękkie i chrupiące na zewnątrz, a ich środek skrywa przepyszny, gęsty i aksamitny krem, który na pewno zasmakuje wszystkim amatorom domowych słodkości. Ten sprawdzony przepis zawsze się udaje, dlatego mogą z niego skorzystać nawet początkujący cukiernicy.
Ta receptura pokaże ci jak upiec dobre ptysie, które są nie tylko smaczne, ale również piękne. Wyglądają bardzo dekoracyjnie, dlatego stanowią wspaniałą dekorację imprezowego stołu. Są tak pyszne, że znikają z talerza w ekspresowym tempie. A choć są w pełni domowe, smakują jak z najlepszej cukierni. By wyszły tak dobre najważniejsza jest odpowiednia temperatura pieczenia. Te klasyczne słodkości smakują naprawdę pysznie ze względu na odpowiednie ciasto.
Alergeny w ptysiach
Lista alergenów dla ptysi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze ptysi
Ptysie tak jak wszystkie inne słodycze powinny być tylko dodatkiem do diety.
Energia i białka
(101g)
Węglowodany
(101g)
Tłuszcze
(101g)
-
mąka pszenna,
jajka,
cukier,
masło,
śmietana,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.