Ptasie mleczko z galaretką

Opublikowano: 24.09.2023 r., 12:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ptasie mleczko z galaretką podane z dodatkiem owoców na białym talerzyku.
Ptasie mleczko z galaretką
Ptasie mleczko z galaretką owocową to doskonała propozycja na pyszny deser bez pieczenia. Ciasto warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
532 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Biszkopty (80 g)
  • Galaretka 2 opakowania, dowolny smak (150 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (600 ml)
  • Czekolada mleczna (100 g)
  • Masło (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, czajnik, miska, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm

Przepis na ptasie mleczko z galaretką krok po kroku

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i na dnie ułóż biszkopty.

W czajniku zagotuj wodę.

W dwóch szklankach wrzącej wody rozpuść galaretki i pozostaw je do wystygnięcia.

Dwie szklanki śmietany ubij przy pomocy miksera na sztywną masę.

Do ubitej śmietany wlej przestudzoną galaretkę i miksuj do uzyskania jednolitej masy.

Śmietanę z galaretkami pozostaw na kilka minut.

Następnie tężejącą masę śmietanową przelej na biszkopty, wyrównaj i wstaw do lodówki.

W garnku zagotuj wodę i umieść nad nią miskę.

Do miski wlej pozostałą śmietankę, dodaj masło oraz połamaną na kostki czekoladę. Składniki rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do wystudzenia.

Przestudzoną polewę czekoladową przelew na wierzch masy śmietanowej i pozostaw do całkowitego zastygnięcia.

Gotowe ciasto podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na ptasie mleczko z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat ptasiego mleczka z galaretką

Ptasie mleczko z galaretką to doskonała propozycja na ciasto bez pieczenia. Pyszne, domowe ciasto z galaretką owocową świetnie sprawdzi się jako deser. Warto podać go jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na ptasie mleczko z galaretką jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: biszkopty, galaretki, śmietanka 36%, czekolada mleczna oraz masło.

A jak zrobić ptasie mleczko z galaretką? Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i na dnie ułóż biszkopty. W dwóch szklankach wrzącej wody rozpuść galaretki i pozostaw je do wystygnięcia. Dwie szklanki śmietany ubij przy pomocy miksera na sztywną masę. Do ubitej śmietany wlej przestudzoną galaretkę i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Śmietanę z galaretkami pozostaw na kilka minut. Następnie tężejącą masę śmietanową przelej na biszkopty, wyrównaj i wstaw do lodówki. W garnku zagotuj wodę i umieść nad nią miskę. Do miski wlej pozostałą śmietankę, dodaj masło oraz połamaną na kostki czekoladę. Składniki rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do wystudzenia. Przestudzoną polewę czekoladową przelew na wierzch masy śmietanowej i pozostaw do całkowitego zastygnięcia.

Śmietana kremowa 36% jest produktem, który w swoim składzie zawiera aż 36% tłuszczu - oznacza to, że produkt ten jest wysokokaloryczny. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że produkt ten możemy śmiało ubić na sztywną pianę. Śmietanka jest również produktem, który dostarczy do naszego organizmu pewne ilości białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej także witaminę A, witaminę B2, wapń oraz fosfor.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi ptasie mleczko z galaretką owocową. Pyszne ciasto bez pieczenia warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po całkowitym stężeniu masy. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w ptasim mleczku z galaretką

Lista alergenów dla ptasiego mleczka z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Czekolada mleczna
    • Masło

Wartości odżywcze ptasiego mleczka z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Ptasie mleczko z galaretką to doskonała propozycja na smaczny deser. Szybkie w przygotowaniu ciasto warto podać jako przekąskę na imprezach rodzinnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
367.57
532.97
Białko (g)
6.82
9.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
26.36
38.22
Węglowodany przyswajalne (g)
25.90
37.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
0.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
27.80
40.31
Tłuszcze nasycone (g)
26.22
38.02
Szacunkowy indeks glikemiczny ptasiego mleczka z galaretką 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ptasiego mleczka z galaretką

Koszt składników
31.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biszkopty
80 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Galaretka
150 g
2 opakowania, dowolny smak
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Śmietanka kremowa 36%
600 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 ml
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
31.10