Przepis na prowansalski tian krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grube plastry.

Pokrój w plastry cukinię i bakłażana.

Pokrój pomidora w plastry.

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem klarowanym.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Warzywa dopraw solą i pieprzem.

Układaj warzywa na zmianę w blaszcze pionowo tak aby utworzyły kolorową kompozycję.

Między warzywmi umieść liście laurowe.

Wierzch zapiekanki polej masłem klarowanym i posyp tartą bułką oraz tymiankiem.

Piecz w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

Prowansalski tian podany w białym naczyniu.
Prowansalski Tian
Koszt przygotowania dania
25.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
336 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
52

Prowansalski tian - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o prowansalski tianie

Prowansalski Tian to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Danie jest doskonałym pomysłem na wegetariański obiad. Prowansalskie danie podaje się także jako pieczone warzywa do obiadu. Przepis na pyszną warzywną zapiekankę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. dozrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, bakłażan, papryka, czosnek, pomidory, masło klarowane, sól, pieprz, liście laurowe, tymianek i bułka tarta.

Jak zrobić prowansalski tian? Cukinię i bakłażana pokrój w plastry wzdłuż warzywa. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grube paski. Pokrój pomidora w plastry. Warzywa dopraw solą i pieprzem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj w niej pionowo warzywa tak, aby utworzyły kolorową kompozycję. Pomiędzy warzywa włóż liście laurowe i polej je masłem z czosnkiem. Na wierzch posyp bułkę tartą wraz z tymiankiem i zapiecz w piekarniku przez około 40 minut.

Cukinia jest warzywem mającym różne kształty i odmiany, są cukinie żółte, zielone, podłużne i okrągłe. Dorastają one do naprawdę dużych rozmiarów, potrafi mierzyć nawet 50 cm. Jest to warzywo z rodziny dyniowatych. Świetny pomysł na wykorzystanie cukinii, której w okresie letnim jest pod dostatkiem. Cukinia jest źródłem witamin C, K, PP i składników mineralnych takich jak: potas, magnez, żelazo, jest warzywem niskokalorycznym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Bakłażan jest to warzywo a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia.

Podsumowując pyszna warzywna zapiekanka jest doskonała na obiad dla całej rodziny, a także na lunch. Warzywa zapiekane świetnie nadają się do odgrzania. Na ich bazie możesz przygotować także sos do makaronu. Wystarczy je zblendować i zagotować ze śmietaną kremówką i dodać odrobinę parmezanu.

Wartości odżywcze prowansalskiego tianu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(295g)
Energia (kalorie)
114.19 kcal
336.86 kcal
Białko
1.75 g
5.17 g

Węglowodany w prowansalski tianie

Na 100g
Na porcję
(295g)
Węglowodany
8.70 g
25.66 g
Węglowodany przyswajalne
6.88 g
20.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.82 g
5.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(295g)
Tłuszcz
8.38 g
24.73 g
Tłuszcze nasycone
5.51 g
16.25 g
Tłuszcze nienasycone
2.87 g
8.47 g
Tłuszcze jednonasycone
2.35 g
6.94 g
Tłuszcze wielonasycone
0.52 g
1.53 g
Cholesterol
23.60 mg
69.61 mg

Witaminy w przepisie na prowansalski tian

Na 100g
Na porcję
(295g)
Witamina A
104.44 µg (mcg)
308.09 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.46 mg
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Witamina C
29.82 mg
87.97 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.75 mg
2.21 mg
Retinol
64.81 µg (mcg)
191.19 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.22 mg
Niacyna
0.94 mg
2.76 mg
Foliany
27.54 µg (mcg)
81.24 µg (mcg)
Beta karoten
420.01 µg (mcg)
1239.03 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na prowansalski tian

Na 100g
Na porcję
(295g)
Sód
45.71 mg
134.84 mg
Potas
219.35 mg
647.08 mg
Wapń
23.71 mg
69.94 mg
Fosfor
36.65 mg
108.12 mg
Magnez
14.66 mg
43.26 mg
Żelazo
0.58 mg
1.70 mg
Cynk
0.30 mg
0.87 mg
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny prowansalskiego tianu 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w prowansalski tianie

Lista alergenów dla prowansalskiego tianu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania prowansalskiego tianu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
400 g
1 średnia sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.11
Za 400 g
Papryka czerwona
300 g
2 małe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Cukinia
400 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Czosnek
40 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Pomidor
400 g
2 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Masło klarowane
140 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.16
Za 140 g
Koszt składników
41.40
Jak oceniasz przepis na prowansalski tian
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób