Prowansalski tian

Opublikowano: 19.11.2021 r., 20:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka warzywna z Prowansji
Prowansalski Tian
Prowansalski Tian to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Stanowić on może danie główne w wersji jarskiej lub dodatek do dania głównego w postaci mięsa.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
336 kcal
Kcal w porcji
295 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Bakłażan - 1 średnia sztuka (400 g)
  • Papryka czerwona - 2 małe sztuki (300 g)
  • Cukinia - 1 średnia sztuka (400 g)
  • Czosnek (40 g)
  • Pomidor - 2 duże sztuki (400 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Masło klarowane (140 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na prowansalski tian krok po kroku

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grube plastry.

Pokrój w plastry cukinię i bakłażana.

Pokrój pomidora w plastry.

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem klarowanym.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Warzywa dopraw solą i pieprzem.

Układaj warzywa na zmianę w blaszcze pionowo tak aby utworzyły kolorową kompozycję.

Między warzywmi umieść liście laurowe.

Wierzch zapiekanki polej masłem klarowanym i posyp tartą bułką oraz tymiankiem.

Piecz w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez 35-40 minut.

Jak oceniasz przepis na prowansalski tian
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat prowansalskiego tianu

Prowansalski Tian to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Danie jest doskonałym pomysłem na wegetariański obiad. Prowansalskie danie podaje się także jako pieczone warzywa do obiadu. Przepis na pyszną warzywną zapiekankę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. dozrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, bakłażan, papryka, czosnek, pomidory, masło klarowane, sól, pieprz, liście laurowe, tymianek i bułka tarta.

Jak zrobić prowansalski tian? Cukinię i bakłażana pokrój w plastry wzdłuż warzywa. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grube paski. Pokrój pomidora w plastry. Warzywa dopraw solą i pieprzem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj w niej pionowo warzywa tak, aby utworzyły kolorową kompozycję. Pomiędzy warzywa włóż liście laurowe i polej je masłem z czosnkiem. Na wierzch posyp bułkę tartą wraz z tymiankiem i zapiecz w piekarniku przez około 40 minut.

Cukinia jest warzywem mającym różne kształty i odmiany, są cukinie żółte, zielone, podłużne i okrągłe. Dorastają one do naprawdę dużych rozmiarów, potrafi mierzyć nawet 50 cm. Jest to warzywo z rodziny dyniowatych. Świetny pomysł na wykorzystanie cukinii, której w okresie letnim jest pod dostatkiem. Cukinia jest źródłem witamin C, K, PP i składników mineralnych takich jak: potas, magnez, żelazo, jest warzywem niskokalorycznym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Bakłażan jest to warzywo a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia.

Podsumowując pyszna warzywna zapiekanka jest doskonała na obiad dla całej rodziny, a także na lunch. Warzywa zapiekane świetnie nadają się do odgrzania. Na ich bazie możesz przygotować także sos do makaronu. Wystarczy je zblendować i zagotować ze śmietaną kremówką i dodać odrobinę parmezanu.

Alergeny w prowansalski tianie

Lista alergenów dla prowansalskiego tianu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze prowansalskiego tianu

na 100g gotowej potrawy

Prowansalski Tian to zdrowe danie jarskie. Jest ono bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Danie zawiera same warzywa, więc jest niskokaloryczne i zawiera dużo cennych składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(295g)
Energia (kcal)
114.19
336.86
Białko (g)
1.75
5.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(295g)
Węglowodany (g)
8.70
25.66
Węglowodany przyswajalne (g)
6.88
20.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.82
5.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(295g)
Tłuszcz (g)
8.38
24.73
Tłuszcze nasycone (g)
5.51
16.25
Tłuszcze nienasycone (g)
2.87
8.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.35
6.94
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.53
Cholesterol (mg)
23.60
69.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(295g)
Witamina A (µg (mcg))
104.44
308.09
Witamina B6 (mg)
0.16
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.06
Witamina C (mg)
29.82
87.97
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.75
2.21
Retinol (µg (mcg))
64.81
191.19
Tiamina (mg)
0.10
0.29
Ryboflawina (mg)
0.07
0.22
Niacyna (mg)
0.94
2.76
Foliany (µg (mcg))
27.54
81.24
Beta karoten (µg (mcg))
420.01
1239.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(295g)
Sód (mg)
45.71
134.84
Potas (mg)
219.35
647.08
Wapń (mg)
23.71
69.94
Fosfor (mg)
36.65
108.12
Magnez (mg)
14.66
43.26
Żelazo (mg)
0.58
1.70
Cynk (mg)
0.30
0.87
Miedź (mg)
0.07
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny prowansalskiego tianu 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prowansalskiego tianu

Koszt składników
41.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
400 g
1 średnia sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.11
Za 400 g
Papryka czerwona
300 g
2 małe sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Cukinia
400 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Czosnek
40 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Pomidor
400 g
2 duże sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Masło klarowane
140 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.16
Za 140 g
Koszt składników
41.40