Prowansalski tian
- Bakłażan - 1 średnia sztuka (400 g)
- Papryka czerwona - 2 małe sztuki (300 g)
- Cukinia - 1 średnia sztuka (400 g)
- Czosnek (40 g)
- Pomidor - 2 duże sztuki (400 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Masło klarowane (140 g)
Przepis na prowansalski tian krok po kroku
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grube plastry.
Pokrój w plastry cukinię i bakłażana.
Pokrój pomidora w plastry.
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem klarowanym.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Warzywa dopraw solą i pieprzem.
Układaj warzywa na zmianę w blaszcze pionowo tak aby utworzyły kolorową kompozycję.
Między warzywmi umieść liście laurowe.
Wierzch zapiekanki polej masłem klarowanym i posyp tartą bułką oraz tymiankiem.
Piecz w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat prowansalskiego tianu
Prowansalski Tian to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Danie jest doskonałym pomysłem na wegetariański obiad. Prowansalskie danie podaje się także jako pieczone warzywa do obiadu. Przepis na pyszną warzywną zapiekankę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. dozrobienia dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, bakłażan, papryka, czosnek, pomidory, masło klarowane, sól, pieprz, liście laurowe, tymianek i bułka tarta.
Jak zrobić prowansalski tian? Cukinię i bakłażana pokrój w plastry wzdłuż warzywa. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grube paski. Pokrój pomidora w plastry. Warzywa dopraw solą i pieprzem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj w niej pionowo warzywa tak, aby utworzyły kolorową kompozycję. Pomiędzy warzywa włóż liście laurowe i polej je masłem z czosnkiem. Na wierzch posyp bułkę tartą wraz z tymiankiem i zapiecz w piekarniku przez około 40 minut.
Cukinia jest warzywem mającym różne kształty i odmiany, są cukinie żółte, zielone, podłużne i okrągłe. Dorastają one do naprawdę dużych rozmiarów, potrafi mierzyć nawet 50 cm. Jest to warzywo z rodziny dyniowatych. Świetny pomysł na wykorzystanie cukinii, której w okresie letnim jest pod dostatkiem. Cukinia jest źródłem witamin C, K, PP i składników mineralnych takich jak: potas, magnez, żelazo, jest warzywem niskokalorycznym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom. Bakłażan jest to warzywo a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia.
Podsumowując pyszna warzywna zapiekanka jest doskonała na obiad dla całej rodziny, a także na lunch. Warzywa zapiekane świetnie nadają się do odgrzania. Na ich bazie możesz przygotować także sos do makaronu. Wystarczy je zblendować i zagotować ze śmietaną kremówką i dodać odrobinę parmezanu.
Alergeny w prowansalski tianie
Lista alergenów dla prowansalskiego tianu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze prowansalskiego tianu
Prowansalski Tian to zdrowe danie jarskie. Jest ono bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Danie zawiera same warzywa, więc jest niskokaloryczne i zawiera dużo cennych składników mineralnych.
Energia i białka
(295g)
Węglowodany
(295g)
Tłuszcze
(295g)
Witaminy
(295g)
Składniki mineralne
(295g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.