Profiterol

Opublikowano: 04.08.2023 r., 14:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Profiterol podane na białym talerzu.
Profiterol
Profiterol to pyszne ciasteczka przygotowane na bazie ciasta parzonego. Profiterol świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas ubijania 20 min
235 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 pół szklanki (75 g)
  • Mleko 3,2% (50 ml)
  • Masło (50 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (180 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Czekolada gorzka (150 g)
  • Cukier drobny (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, rękaw cukierniczy, trzepaczka do jajek, duży talerz

Przepis na profiterol krok po kroku

Do rondelka wlej mleko, 50 ml wody oraz dodaj pokrojone na kawałki masło i szczyptę soli. Składniki podgrzej.

Mąkę przesiej do miski.

Gdy masło się roztopi, a płyn zagotuje, od razu dodaj przesianą mąkę. Składniki mieszaj kilka minut, aż mieszanina zacznie odklejać się od ścianek garnka.

Następnie masę przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia.

Do masy w temperaturze pokojowej dodaj po jednym jajku i mieszaj, aby składniki dobrze połączyły się.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuj kępki ciasta parzonego (możesz wykorzystać do tego rękaw cukierniczy).

Ptysie piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 190 st. C przez około 20 minut.

Upieczone ptysie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Do miski wlej 150 gram schłodzonej śmietanki i ubij ją z dodatkiem cukru pudru oraz 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego na sztywną pianę.

Krem przełóż do rękawa cukierniczego ze spiczastą końcówką i nadziej ptysie, nakłuwając je u podstawy.

Pozostałą śmietankę, 75 ml wody i cukier drobny umieść w rondelku. Składniki doprowadź do wrzenia.

Następnie zdejmij z ognia i dodaj drobno posiekaną czekoladę. Mieszaj trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiego, błyszczącego kremu.

Polewę pozostaw do ostudzenia i polej nią nadziane ptysie.

Gotowy deser ułóż na talerzu i podawaj jako dodatek do kawy lub herbaty.

Jak oceniasz przepis na profiterol
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,6% osób

Więcej informacji na temat profiterol

Profiterol to włoskie ciasto parzone podane w formie eklerków nadziewanych kremem śmietanowym. Profiterolka to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na profiterol bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, mąka pszenna, mleko, masło, śmietanka 30%, cukier puder, czekolada gorzka, cukier drobny, sól oraz ekstrakt waniliowy.

A jak zrobić profiterol? Do rondelka wlej mleko, 50 ml wody oraz dodaj pokrojone na kawałki masło i szczyptę soli. Składniki podgrzej. Do masła dodaj przesianą mąkę. Składniki mieszaj kilka minut. Do masy w temperaturze pokojowej dodaj po jednym jajku i mieszaj, aby składniki dobrze połączyły się. Na blaszce formuj kępki ciasta parzonego. Ptysie piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 190°C przez około 20 minut. Do miski wlej 150 gram schłodzonej śmietanki i ubij ją z dodatkiem cukru pudru oraz ekstraktu waniliowego na sztywną pianę. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej ptysie nakłuwając je u podstawy. Pozostałą śmietankę, 75 ml wody i cukier drobny umieść w rondelku. Składniki doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia i dodaj drobno posiekaną czekoladę. Mieszaj trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia. Polewę pozostaw do ostudzenia i polej nią nadziane ptysie.

Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, do których możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, potas, wapń, magnez, a także cynk. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność - w diecie osób odchudzających się warto wybrać mleko z mniejszą zawartością tłuszczu.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować włoski deser. Pyszne danie warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Smaczne ptysie z nadzieniem warto przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi Najlepsze wypieki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w profiterol

Lista alergenów dla profiterol przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze profiterol

na 100g gotowej potrawy

Profiterol to pyszne ptysie z nadzieniem śmietanowym. Ptysie są wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością - szczególnie na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
362.90
235.88
Białko (g)
5.72
3.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
31.95
20.77
Węglowodany przyswajalne (g)
30.22
19.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.73
1.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
23.80
15.47
Tłuszcze nasycone (g)
18.21
11.84
Tłuszcze nienasycone (g)
5.58
3.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.91
0.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
28.68
18.64
Potas (mg)
170.67
110.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
34.99
22.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
109.83
71.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
44.77
29.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.25
1.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.93
0.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.30
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny profiterol 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania profiterol

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
75 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 75 g
Mleko 3,2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
180 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 180 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Czekolada gorzka
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Cukier drobny
30 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 30 g
Koszt składników
35.00