Profiterol
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - pół szklanki (75 g)
- Mleko 3,2% (50 ml)
- Masło (50 g)
- Śmietanka kremowa 30% (180 g)
- Cukier puder (50 g)
- Czekolada gorzka (150 g)
- Cukier drobny (30 g)
Przepis na profiterol krok po kroku
Do rondelka wlej mleko, 50 ml wody oraz dodaj pokrojone na kawałki masło i szczyptę soli. Składniki podgrzej.
Mąkę przesiej do miski.
Gdy masło się roztopi, a płyn zagotuje, od razu dodaj przesianą mąkę. Składniki mieszaj kilka minut, aż mieszanina zacznie odklejać się od ścianek garnka.
Następnie masę przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia.
Do masy w temperaturze pokojowej dodaj po jednym jajku i mieszaj, aby składniki dobrze połączyły się.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formuj kępki ciasta parzonego (możesz wykorzystać do tego rękaw cukierniczy).
Ptysie piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 190 st. C przez około 20 minut.
Upieczone ptysie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Do miski wlej 150 gram schłodzonej śmietanki i ubij ją z dodatkiem cukru pudru oraz 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego na sztywną pianę.
Krem przełóż do rękawa cukierniczego ze spiczastą końcówką i nadziej ptysie, nakłuwając je u podstawy.
Pozostałą śmietankę, 75 ml wody i cukier drobny umieść w rondelku. Składniki doprowadź do wrzenia.
Następnie zdejmij z ognia i dodaj drobno posiekaną czekoladę. Mieszaj trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiego, błyszczącego kremu.
Polewę pozostaw do ostudzenia i polej nią nadziane ptysie.
Gotowy deser ułóż na talerzu i podawaj jako dodatek do kawy lub herbaty.
Więcej informacji na temat profiterol
Profiterol to włoskie ciasto parzone podane w formie eklerków nadziewanych kremem śmietanowym. Profiterolka to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na profiterol bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, mąka pszenna, mleko, masło, śmietanka 30%, cukier puder, czekolada gorzka, cukier drobny, sól oraz ekstrakt waniliowy.
A jak zrobić profiterol? Do rondelka wlej mleko, 50 ml wody oraz dodaj pokrojone na kawałki masło i szczyptę soli. Składniki podgrzej. Do masła dodaj przesianą mąkę. Składniki mieszaj kilka minut. Do masy w temperaturze pokojowej dodaj po jednym jajku i mieszaj, aby składniki dobrze połączyły się. Na blaszce formuj kępki ciasta parzonego. Ptysie piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 190°C przez około 20 minut. Do miski wlej 150 gram schłodzonej śmietanki i ubij ją z dodatkiem cukru pudru oraz ekstraktu waniliowego na sztywną pianę. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej ptysie nakłuwając je u podstawy. Pozostałą śmietankę, 75 ml wody i cukier drobny umieść w rondelku. Składniki doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia i dodaj drobno posiekaną czekoladę. Mieszaj trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia. Polewę pozostaw do ostudzenia i polej nią nadziane ptysie.
Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, do których możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, potas, wapń, magnez, a także cynk. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność - w diecie osób odchudzających się warto wybrać mleko z mniejszą zawartością tłuszczu.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować włoski deser. Pyszne danie warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Smaczne ptysie z nadzieniem warto przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi Najlepsze wypieki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w profiterol
Lista alergenów dla profiterol przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze profiterol
Profiterol to pyszne ptysie z nadzieniem śmietanowym. Ptysie są wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z ich ilością - szczególnie na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.