Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego

Opublikowano: 29.03.2021 r., 14:29 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego
Lubisz placki ziemniaczane? A gulasz? To mam idealną propozycję. Oto coś wspaniałego dla każdego! Przepyszne placki ziemniaczane otulone sosem gulaszowym polane domowym gęstym sosem czosnkowym to idealny przepis na obiad dla rodziny.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Czas duszenia 60 min
431 kcal
Kcal w porcji
385 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Cebula (150 g)
  • Czosnek 5 ząbków (30 g)
  • Papryka czerwona (200 g)
  • Karkówka wieprzowa (300 g)
  • Bulion drobiowy (125 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (250 g)
  • Jogurt naturalny 2% (50 g)
  • Ziemniaki późne (700 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Majonez light (70 g)
  • Śmietana 12% (250 g)
  • Ser gouda (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, duży garnek, duża miska, durszlak

Przepis na placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego krok po kroku

Rozgrzej połowę oleju w większym garnku. Mięso pokrój w niewielką kostkę i smaż 20 minut na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem.

Obraną i umyta cebulę pokrój w kostkę. 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj wraz z cebulą do mięsa. Podsmaż chwilę.

Paprykę pokrój w większą kostkę. Dodaj do garnka. Duś przez około 5 minut.

Bulion zagotuj. Dodaj do mięsa i warzyw wraz z przecierem i jogurtem (50 g). Przypraw przyprawami. Gotuj wszystko około 40 minut na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Można dodawać wodę gdyby było za mało.

Ziemniaki obierz, myj i zetrzyj na tarce lub zblenduj. Na misce umieść durszlak, a na durszlak wyłóż zblendowane ziemniaki. Odczekaj 10 minut aż sok ścieknie. Soku powinno zostać jak najmniej.

Na dnie miski osadzi się skrobia. Odlej sok z miski, skrobię zostaw. Dodaj do skrobi ziemniaki, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj bardzo dokładnie.

Na dużej patelni rozgrzej resztę oleju. Na rozgrzany olej wykładaj masę na placki. Wielkość placków dopasuj do własnych preferencji. Smaż placki około 15 minut na średnim ogniu. Mają być złociste z obu stron.

Zrób sos: śmietanę połącz z majonezem, 3 ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem. Najlepiej jest zrobić go dzień wcześniej.

Usmażone placki wyłóż na talerz, posyp startym drobno serem, polej sosem gulaszowym i ozdób sosem czosnkowym. Posyp świeżym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego

Lubisz placki ziemniaczane? A gulasz? To mam idealną propozycję. Oto coś wspaniałego dla każdego! Przepyszne placki ziemniaczane otulone sosem gulaszowym polane domowym gęstym sosem czosnkowym to idealny przepis na obiad dla rodziny. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę dobrym obiadem zrób te placki ziemniaczane. Jest to bardzo syte danie, więc każdy łasuch będzie zadowolony.

Sos czosnkowy jest najlepszy gdy zrobisz go samemu. Robi się go bardzo łatwo i szybko. Polecam zrobić go dzień wcześniej. wtedy ma szansę by nabrać lepszego aromatu. Placki można posypać startym serem. jeżeli lubi się potrawy z serem to jak najbardziej jest to dobry pomysł.

Alergeny w plackach ziemniaczanych z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Śmietana 12%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(385g)
Energia (kcal)
112.05
431.41
Białko (g)
6.30
24.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(385g)
Węglowodany (g)
9.16
35.28
Węglowodany przyswajalne (g)
8.00
30.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
4.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(385g)
Tłuszcz (g)
5.71
22.00
Tłuszcze nasycone (g)
2.41
9.28
Tłuszcze nienasycone (g)
3.30
12.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.23
8.58
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.08
4.14
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.24
104.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(385g)
Witamina A (µg (mcg))
37.47
144.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.16
73.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.85
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
1.78
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.71
79.75
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.28
4.92
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.85
57.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
177.82
684.62
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(385g)
Sód (mg)
109.97
423.39
Potas (mg)
286.40
1102.65
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
62.96
242.38
Fosfor (mg)
96.64
372.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.29
58.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
2.74
Cynk (mg)
0.84
3.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego 79
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków ziemniaczanych z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego

Koszt składników
73.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
30 g
5 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Papryka czerwona
200 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Karkówka wieprzowa
300 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 300 g
Bulion drobiowy
125 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 g
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Ziemniaki późne
700 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.80
Za 700 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Majonez light
70 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 70 g
Śmietana 12%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Koszt składników
73.40