Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym z dodatkiem sosu czosnkowego
Opublikowano: 29.03.2021 r.
Lubisz placki ziemniaczane? A gulasz? To mam idealną propozycję. Oto coś wspaniałego dla każdego! Przepyszne placki ziemniaczane otulone sosem gulaszowym polane domowym gęstym sosem czosnkowym to idealny przepis na obiad dla rodziny.
Składniki dla 6 porcji:
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Cebula - 150 g
- Czosnek - 30 g (5 ząbków)
- Papryka czerwona - 200 g
- Karkówka wieprzowa - 300 g
- Bulion drobiowy - 125 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 250 g
- Jogurt naturalny 2% - 50 g
- Ziemniaki późne - 700 g
- Jajko - 1 szt.
- Majonez light - 70 g
- Śmietana 12% - 250 g
- Ser gouda - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, chilli, koper
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, duży garnek, duża miska, durszlak
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej połowę oleju w większym garnku. Mięso pokrój w niewielką kostkę i smaż 20 minut na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem.
- Obraną i umyta cebulę pokrój w kostkę. 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj wraz z cebulą do mięsa. Podsmaż chwilę.
- Paprykę pokrój w większą kostkę. Dodaj do garnka. Duś przez około 5 minut.
- Bulion zagotuj. Dodaj do mięsa i warzyw wraz z przecierem i jogurtem (50 g). Przypraw przyprawami. Gotuj wszystko około 40 minut na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Można dodawać wodę gdyby było za mało.
- Ziemniaki obierz, myj i zetrzyj na tarce lub zblenduj. Na misce umieść durszlak, a na durszlak wyłóż zblendowane ziemniaki. Odczekaj 10 minut aż sok ścieknie. Soku powinno zostać jak najmniej.
- Na dnie miski osadzi się skrobia. Odlej sok z miski, skrobię zostaw. Dodaj do skrobi ziemniaki, jajko, sól i pieprz. Wymieszaj bardzo dokładnie.
- Na dużej patelni rozgrzej resztę oleju. Na rozgrzany olej wykładaj masę na placki. Wielkość placków dopasuj do własnych preferencji. Smaż placki około 15 minut na średnim ogniu. Mają być złociste z obu stron.
- Zrób sos: śmietanę połącz z majonezem, 3 ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem. Najlepiej jest zrobić go dzień wcześniej.
- Usmażone placki wyłóż na talerz, posyp startym drobno serem, polej sosem gulaszowym i ozdób sosem czosnkowym. Posyp świeżym koperkiem.