Placek zbójnicki

Opublikowano: 02.05.2022 r., 10:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek zbójnicki podany na talerzu.
Placek zbójnicki
Placek zbójnicki to pomysł na ciekawe i niezwykle sycące danie na bazie placka ziemniaczanego. Całość przygotowuje się w kilka chwil. Wspaniały placek dopełnia sos.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
880 kcal
Kcal w porcji
789 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łopatka wieprzowa (600 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka czerwona (480 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Koncentrat pomidorowy (75 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Bulion drobiowy (500 g)
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Cebula (100 g)
  • Mąka z ciecierzycy (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, papryka wędzona, papryka ostra, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na placek zbójnicki krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej olej.

Wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż ją.

Po chwili dodaj mięso pokrojone w dość dużą kostkę.

Przypraw. Dołóż drobno posiekany czosnek.

Marchew obierz i pokrój ją w plasterki, a paprykę w kostkę

Dodaj warzywa do garnka i podsmaż przez 5 minut.

Zawartość garnka zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także przecier pomidorowy.

Dopraw solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem.

Gotuj na małym ogniu przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki zmiękną.

Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Wymieszaj ziemniaki z mąką z ciecierzycy, solą i pieprzem.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj na jej powierzchnię uformowane łyżką placki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na placek zbójnicki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat placka zbójnickiego

Placek zbójnicki to pomysł na ciekawe i niezwykle sycące danie na bazie placka ziemniaczanego. Całość przygotowuje się w kilka chwil. Wspaniały placek dopełnia sos.

Przepis na placek zbójnicki to dobry pomysł na smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad i na kolację. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Do jego przygotowania potrzeba niewielu składników. Magicznym składnikiem jest pyszny sos. Sos, który powstaje z mięsa i warzyw jest naprawdę przepyszny. Wychodzi niezwykle pyszny i pełen aromatycznych przypraw. Do tego dania można dodawać również papryczkę chili, która jeszcze bardziej podkreśli jego charakter. Można również eksperymentować z przyprawami, choć w tej klasycznej wersji są naprawdę wyśmienite. Ten prosty przepis pozwoli Ci wyczarować danie, które posmakuje każdemu

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek zbójnicki, by był pyszny, a przy tym niezbyt skomplikowany, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Bazą tego dania są placki ziemniaczane, jednak podane w zupełnie innej wersji. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. W takiej wersji mogą być również spożywane przez osoby, które nie lubią ich w wersji gotowanej. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. To jednak dodatki, z którymi się je serwuje, dodają im kaloryczności. W tym wypadku, bez tłuszczu, będą świetną opcją nawet na diecie redukcyjnej. Dzięki odpowiedniej grubości ziemniaków mają odpowiednią konsystencję i ciekawą fakturę. W takim wydaniu stanowią świetny pomysł na naprawdę fantastyczną kolację czy na obiad. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Stanowią dobre i proste rozwiązanie na wegetariański obiad. Te łatwe placuszki będą również dobre nawet dla początkujących kucharzy. To pomysł na tradycyjny obiad, z kilku produktów, które zwykle goszczą w domowej spiżarni z dodatkiem pysznego mięsa.

Alergeny w placku zbójnickim

Lista alergenów dla placka zbójnickiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze placka zbójnickiego

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(789g)
Energia (kcal)
111.56
880.24
Białko (g)
5.47
43.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(789g)
Węglowodany (g)
10.75
84.85
Węglowodany przyswajalne (g)
8.96
70.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
14.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(789g)
Tłuszcz (g)
5.30
41.83
Tłuszcze nasycone (g)
1.95
15.42
Tłuszcze nienasycone (g)
3.35
26.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.64
20.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
5.56
Cholesterol (mg)
0.32
2.50
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(789g)
Witamina A (µg (mcg))
49.99
394.40
Witamina B6 (mg)
0.25
1.99
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
1.14
Witamina C (mg)
27.11
213.91
Witamina D (µg (mcg))
0.32
2.55
Witamina E (mg)
0.55
4.35
Retinol (µg (mcg))
0.38
3.00
Tiamina (mg)
0.21
1.68
Ryboflawina (mg)
0.10
0.78
Niacyna (mg)
1.44
11.39
Foliany (µg (mcg))
35.53
280.30
Beta karoten (µg (mcg))
506.58
3996.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(789g)
Sód (mg)
80.44
634.70
Potas (mg)
311.63
2458.75
Wapń (mg)
14.62
115.39
Fosfor (mg)
77.92
614.82
Magnez (mg)
22.68
178.97
Żelazo (mg)
0.87
6.89
Cynk (mg)
0.83
6.54
Miedź (mg)
0.11
0.90
Szacunkowy indeks glikemiczny placka zbójnickiego 73
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka zbójnickiego

Koszt składników
85.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
600 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.57
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
480 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka z ciecierzycy
150 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 150 g
Koszt składników
85.00