Przepis na placek zbójnicki krok po kroku
- Łopatka wieprzowa 600 g
- Cebula 100 g
- Papryka czerwona 480 g
- Marchewka 90 g
- Czosnek 15 g
- Koncentrat pomidorowy 75 g
- Oliwa z oliwek 45 ml
- Bulion drobiowy 500 g
- Ziemniaki późne 1000 g
- Cebula 100 g
- Mąka z ciecierzycy 150 g
W dużym garnku rozgrzej olej.
Wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż ją.
Po chwili dodaj mięso pokrojone w dość dużą kostkę.
Przypraw. Dołóż drobno posiekany czosnek.
Marchew obierz i pokrój ją w plasterki, a paprykę w kostkę
Dodaj warzywa do garnka i podsmaż przez 5 minut.
Zawartość garnka zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także przecier pomidorowy.
Dopraw solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem.
Gotuj na małym ogniu przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki zmiękną.
Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Wymieszaj ziemniaki z mąką z ciecierzycy, solą i pieprzem.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj na jej powierzchnię uformowane łyżką placki.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25 minut.
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galareta wieprzowa
-
Galaretka wieprzowa
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Flaczki
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Pilaw
-
Żeberka wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny

(liczba kalorii)
Placek zbójnicki - cechy przepisu
Więcej o placku zbójnickim
Placek zbójnicki to pomysł na ciekawe i niezwykle sycące danie na bazie placka ziemniaczanego. Całość przygotowuje się w kilka chwil. Wspaniały placek dopełnia sos.
Przepis na placek zbójnicki to dobry pomysł na smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad i na kolację. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Do jego przygotowania potrzeba niewielu składników. Magicznym składnikiem jest pyszny sos. Sos, który powstaje z mięsa i warzyw jest naprawdę przepyszny. Wychodzi niezwykle pyszny i pełen aromatycznych przypraw. Do tego dania można dodawać również papryczkę chili, która jeszcze bardziej podkreśli jego charakter. Można również eksperymentować z przyprawami, choć w tej klasycznej wersji są naprawdę wyśmienite. Ten prosty przepis pozwoli Ci wyczarować danie, które posmakuje każdemu
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek zbójnicki, by był pyszny, a przy tym niezbyt skomplikowany, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Bazą tego dania są placki ziemniaczane, jednak podane w zupełnie innej wersji. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. W takiej wersji mogą być również spożywane przez osoby, które nie lubią ich w wersji gotowanej. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. To jednak dodatki, z którymi się je serwuje, dodają im kaloryczności. W tym wypadku, bez tłuszczu, będą świetną opcją nawet na diecie redukcyjnej. Dzięki odpowiedniej grubości ziemniaków mają odpowiednią konsystencję i ciekawą fakturę. W takim wydaniu stanowią świetny pomysł na naprawdę fantastyczną kolację czy na obiad. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Stanowią dobre i proste rozwiązanie na wegetariański obiad. Te łatwe placuszki będą również dobre nawet dla początkujących kucharzy. To pomysł na tradycyjny obiad, z kilku produktów, które zwykle goszczą w domowej spiżarni z dodatkiem pysznego mięsa.
Wartości odżywcze placka zbójnickiego
Energia i białka
(789g)
Węglowodany w placku zbójnickim
(789g)
Tłuszcze
(789g)
Witaminy w przepisie na placek zbójnicki
(789g)
Składniki mineralne w przepisie na placek zbójnicki
(789g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w placku zbójnickim
Lista alergenów dla placka zbójnickiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy