Przepis na placek zbójnicki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, papryka wędzona, papryka ostra, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, duża miska, papier do pieczenia

W dużym garnku rozgrzej olej.

Wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż ją.

Po chwili dodaj mięso pokrojone w dość dużą kostkę.

Przypraw. Dołóż drobno posiekany czosnek.

Marchew obierz i pokrój ją w plasterki, a paprykę w kostkę

Dodaj warzywa do garnka i podsmaż przez 5 minut.

Zawartość garnka zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także przecier pomidorowy.

Dopraw solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem.

Gotuj na małym ogniu przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki zmiękną.

Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Wymieszaj ziemniaki z mąką z ciecierzycy, solą i pieprzem.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj na jej powierzchnię uformowane łyżką placki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25 minut.

Placek zbójnicki podany na talerzu.
placek zbójnicki
Koszt przygotowania dania
45.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
880 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
73

Placek zbójnicki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placku zbójnickim

Placek zbójnicki to pomysł na ciekawe i niezwykle sycące danie na bazie placka ziemniaczanego. Całość przygotowuje się w kilka chwil. Wspaniały placek dopełnia sos.

Przepis na placek zbójnicki to dobry pomysł na smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad i na kolację. Całość zajmuje tylko kilka chwil. Do jego przygotowania potrzeba niewielu składników. Magicznym składnikiem jest pyszny sos. Sos, który powstaje z mięsa i warzyw jest naprawdę przepyszny. Wychodzi niezwykle pyszny i pełen aromatycznych przypraw. Do tego dania można dodawać również papryczkę chili, która jeszcze bardziej podkreśli jego charakter. Można również eksperymentować z przyprawami, choć w tej klasycznej wersji są naprawdę wyśmienite. Ten prosty przepis pozwoli Ci wyczarować danie, które posmakuje każdemu

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek zbójnicki, by był pyszny, a przy tym niezbyt skomplikowany, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Bazą tego dania są placki ziemniaczane, jednak podane w zupełnie innej wersji. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. W takiej wersji mogą być również spożywane przez osoby, które nie lubią ich w wersji gotowanej. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. To jednak dodatki, z którymi się je serwuje, dodają im kaloryczności. W tym wypadku, bez tłuszczu, będą świetną opcją nawet na diecie redukcyjnej. Dzięki odpowiedniej grubości ziemniaków mają odpowiednią konsystencję i ciekawą fakturę. W takim wydaniu stanowią świetny pomysł na naprawdę fantastyczną kolację czy na obiad. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Stanowią dobre i proste rozwiązanie na wegetariański obiad. Te łatwe placuszki będą również dobre nawet dla początkujących kucharzy. To pomysł na tradycyjny obiad, z kilku produktów, które zwykle goszczą w domowej spiżarni z dodatkiem pysznego mięsa.

Wartości odżywcze placka zbójnickiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(789g)
Energia (kalorie)
111.56 kcal
880.24 kcal
Białko
5.47 g
43.13 g

Węglowodany w placku zbójnickim

Na 100g
Na porcję
(789g)
Węglowodany
10.75 g
84.85 g
Węglowodany przyswajalne
8.96 g
70.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.79 g
14.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(789g)
Tłuszcz
5.30 g
41.83 g
Tłuszcze nasycone
1.95 g
15.42 g
Tłuszcze nienasycone
3.35 g
26.41 g
Tłuszcze jednonasycone
2.64 g
20.85 g
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
5.56 g
Cholesterol
0.32 mg
2.50 mg
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placek zbójnicki

Na 100g
Na porcję
(789g)
Witamina A
49.99 µg (mcg)
394.40 µg (mcg)
Witamina B6
0.25 mg
1.99 mg
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
1.14 µg (mcg)
Witamina C
27.11 mg
213.91 mg
Witamina D
0.32 µg (mcg)
2.55 µg (mcg)
Witamina E
0.55 mg
4.35 mg
Retinol
0.38 µg (mcg)
3.00 µg (mcg)
Tiamina
0.21 mg
1.68 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.78 mg
Niacyna
1.44 mg
11.39 mg
Foliany
35.53 µg (mcg)
280.30 µg (mcg)
Beta karoten
506.58 µg (mcg)
3996.94 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na placek zbójnicki

Na 100g
Na porcję
(789g)
Sód
80.44 mg
634.70 mg
Potas
311.63 mg
2458.75 mg
Wapń
14.62 mg
115.39 mg
Fosfor
77.92 mg
614.82 mg
Magnez
22.68 mg
178.97 mg
Żelazo
0.87 mg
6.89 mg
Cynk
0.83 mg
6.54 mg
Miedź
0.11 mg
0.90 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placka zbójnickiego 73
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku zbójnickim

Lista alergenów dla placka zbójnickiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania placka zbójnickiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
600 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.57
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
480 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka z ciecierzycy
150 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 150 g
Koszt składników
85.00
Jak oceniasz przepis na placek zbójnicki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób