Placek włoski

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek włoski na talerzu
Placek włoski
Placek włoski to ciasto, które ma wielu miłośników. Jeśli jeszcze nigdy nie gościło w Twoim menu, warto to zmienić i wykorzystać ten prosty przepis na nie.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 60 min
292 kcal
Kcal w porcji
106 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Olej rzepakowy (70 ml)
  • Orzechy włoskie (80 g)
  • Jabłko (350 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Cynamon (3 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm

Przepis na placek włoski krok po kroku

Jajka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę za pomocą miksera.

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Produkty sypkie dodaj do jajek, kontynuując ubijanie.

Dodaj olej i miksuj składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do ciasta.

Orzechy drobno posiekaj. Dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj.

Masę przelej do blaszki. Ciasto piecz w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st.C.

Jak oceniasz przepis na placek włoski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób

Więcej informacji na temat placka włoskiego

Placek włoski to ciasto, które ma wielu miłośników. Jeśli jeszcze nigdy nie gościło w Twoim menu, warto to zmienić i wykorzystać ten prosty przepis na nie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić włoski placek, by był pyszny, ale również dobry dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis, będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego smaczny placek z jabłkami i bakaliami. Będzie najlepszą opcją na jesienne popołudnia ze względu na dużą dawkę rozgrzewających korzennych przypraw. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkich wypieków. To najlepsze ciasto bakaliowe! Składa się na nie puszyste ciasto podane z jabłkami i orzechami włoskimi, które nie tylko pięknie go dekorują, ale również dodają sporo smaku. Można korzystać z wcześniej podprażonych orzechów, jednak równie dobrze sprawdzą się również zwykłe. Dobrze wybrać jabłka dojrzałe i bardzo słodkie. Dzięki temu ciasto będzie wyśmienite. Osoby, które nie przepadają za zbyt słodkim smakiem, mogą wybrać odmiany twardsze i bardziej kwaskowe. To ciasto idealnie łączy w sobie smak jabłek, orzechów i cynamonu. Dzięki takiej kompozycji jest po prostu pyszne. To dobre rozwiązanie na szybki wypiek w kilka chwil, sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Jest tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Na pewno skradnie serca wszystkich miłośników tradycyjnych szarlotek, choć w tym wydaniu jest nieco ciekawsze i świeże.

Przepis na włoski placek to wspaniała opcja na najlepszy placek z bakaliami. Robi się go nie tylko z orzechami, ale również z jabłkami. Najlepszy jest zaraz po upieczeniu. Do jego przygotowania przyda się tylko piekarnik i mikser. Całość można stworzyć w 20 minut, później wystarczy tylko czekać na jego upieczenie. To ciasto, które jest niezwykle aromatyczne, dlatego podczas jego pieczenia pachnie cały dom. Choć zwykle wystarcza tylko 45 minut, by było w pełni upieczone, to jednak warto dostosować czas indywidualnie do posiadanego sprzętu. Najlepiej pod koniec obróbki wsadzić do środka ciasta drewniany patyczek do szaszłyków, jeśli nie pozostanie na nim ciasto, wtedy jest gotowe.

Alergeny w placku włoskim

Lista alergenów dla placka włoskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze placka włoskiego

na 100g gotowej potrawy

To opcja zawierająca sporo cukru, wiec nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(106g)
Energia (kcal)
275.87
292.42
Białko (g)
7.12
7.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(106g)
Węglowodany (g)
32.13
34.06
Węglowodany przyswajalne (g)
30.70
32.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.43
1.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(106g)
Tłuszcz (g)
13.75
14.58
Tłuszcze nasycone (g)
2.40
2.54
Tłuszcze nienasycone (g)
11.35
12.03
Cholesterol (mg)
75.99
80.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(106g)
Witamina A (µg (mcg))
33.77
35.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.68
34.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.66
1.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.95
55.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.33
9.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(106g)
Sód (mg)
30.96
32.81
Potas (mg)
161.82
171.53
Wapń (mg)
44.05
46.69
Fosfor (mg)
123.87
131.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.42
25.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.96
2.08
Cynk (mg)
0.76
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka włoskiego 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka włoskiego

Koszt składników
31.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Orzechy włoskie
80 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 80 g
Jabłko
350 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.97
Za 350 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cynamon
3 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 3 g
Koszt składników
31.40