Placek drożdżowy bez wyrabiania
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Cukier (150 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mleko 3,2% - niepełna szklanka (200 ml)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Konfitura wiśniowa (300 g)
Przepis na placek drożdżowy bez wyrabiania krok po kroku
Drożdże umieść w misce, dodaj do nich ciepłe mleko i wymieszaj.
Wsyp cukier, dodaj jajka oraz roztopione masło.
Wymieszaj składniki i przesiej do nich mąkę pszenną.
Wymieszaj delikatnie łyżką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie zagnieć ciasto i rozwałkuj na placek.
Umieść ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta posmaruj dżemem.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Ciasto podziel na porcje.
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Chałka drożdżowa
-
Babka drożdżowa
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Proste ciasto drożdżowe
-
Makowiec drożdżowy
-
Ciasto drożdżowe z dżemem
-
Wilgotne ciasto drożdżowe
-
Rozczyn z drożdży
-
Ciasto drożdżowe z rodzynkami
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Rogaliki drożdżowe z czekoladą
-
Ciasta drożdżowe bez wyrabiania
Więcej informacji na temat placka drożdżowego bez wyrabiania
Placek drożdżowy bez wyrabiania to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Drożdżowe ciasto często zniechęca początkujących kucharzy, gdyż wymaga dość długiego wyrabiania. Najlepszy i prosty przepis na ciasto bez wyrabiania sprawi, że zagości on na stałe w twojej kuchni. Przepis na placek drożdżowy bez wyrabiania jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, jajka, mleko, masło, konfitura wiśniowa.
Jak zrobić placek drożdżowy bez wyrabiania? Drożdże umieść w misce, dodaj do nich ciepłe mleko i wymieszaj. Wsyp cukier, dodaj jajka oraz roztopione masło. Wymieszaj składniki i przesiej do nich mąkę pszenną. Wymieszaj delikatnie łyżką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie zagnieć ciasto i rozwałkuj na placek. Umieść ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj dżemem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Ciasto podziel na porcje.
Ciasto drożdżowe jest źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B12. Drożdże są także skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób, którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując łatwy placek sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Szybki placek można podawać także na śniadanie lub podwieczorek. Placek idealni komponuje się z ciepłym kakao. Ciasto drożdżowe jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać stosunkowo krótko, gdyż szybko traci świeżość.
Alergeny w placku drożdżowym bez wyrabiania
Lista alergenów dla placka drożdżowego bez wyrabiania przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze placka drożdżowego bez wyrabiania
Placek drożdżowy bez wyrabiania to bardzo dobre źródło witamin z grupy B oraz innych składników mineralnych. Placek zawiera dużą ilość cukru, który zamienić można na erytrytol lub ksylitol.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.