Pizza z pieczarkami
- Drożdże świeże (15 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Przecier pomidorowy z solą (200 g)
- Pieczarki (200 g)
- Papryka zielona (120 g)
- Oliwki czarne (60 g)
- Ser Mozzarella (123 g)
Przepis na pizzę z pieczarkami krok po kroku
Utrzyj w misce drożdże ze szczyptą cukru. Całość odstaw na 10 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli, wlej drożdże i olej. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrób podziel na 2 części i rozwałkuj je odrobinę.
W miseczce zmieszaj przecier z solą, pieprzem i ziołami. Powstałym sosem wysmaruj oba blaty pizzy.
Paprykę pieczarki i oliwki pokrój. Składniki poukładaj na obu kawałkach ciasta.
Mozzarellę pokrój w plastry i ułóż na pizzach.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i piecz w nim obie pizze w 250 st. C przez 12-15 minut.
-
Zupa pieczarkowa
-
Strogonow
-
Pieczarki faszerowane
-
Kulebiaki
-
Paszteciki z pieczarkami
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
-
Makaron z pieczarkami
-
Karkówka po cygańsku
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Risotto z pieczarkami
-
Pilaw
-
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zupa strogonow
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Obiad z pieczarkami
Więcej informacji na temat pizzy z pieczarkami
Pizza z pieczarkami to świetna opcja dla miłośników włoskich przysmaków. Ze względu na dodatek pieczarek pizza z przepisu jest niezwykle aromatyczna i smaczna.
Przepis na pizzę z pieczarkami to doskonały pomysł na kolację dla całej rodziny. Głównym składnikiem są oczywiście pieczarki. Oprócz tego na pizzy znajduje się cała gama zdrowych warzyw, które powinny pojawiać się w diecie jak najczęściej. To idealna opcja dla miłośników prawdziwych włoskich smaków. To wspaniały pomysł na szybki, ale również smaczny posiłek. To dobra opcja dla smakoszy, którzy kochają produkty typu fast food, gdyż w tej wersji jest on znacznie zdrowszy. Wszystkie składniki można z łatwością dostać w każdym większym sklepie, jednak warto inwestować w te o lepszej jakości. To dobra opcja na kolację. Ta pizza jest pyszna, a przy tym niezwykle sycąca. Nie trzeba mieć specjalnych umiejętności, by zrobić to wspaniałe danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom i domownikom. Najlepsze jest w niej to, że nie trzeba poświęcać całego dnia na przygotowanie. Dlatego jest to propozycja idealna dla tych, którzy nie lubią przesiadywać zbyt długo w kuchni, przez co rezygnowali z przygotowywania domowej pizzy. Dzięki tej recepturze to już nie będzie problem.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować pizzę z pieczarkami, by była pyszna, łatwa i ciekawa, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Ta domowa pizza jest po prostu najlepsza. Dobra, również dla początkujących kucharzy. Choć można dostać ją w wielu restauracjach, to jednak ta robiona w domu jest po prostu najlepsza. W dodatku wszystkie składniki są łatwo dostępne. Przepis na domową pizzę jest bardzo prosty i można podzielić go na dwa etapy. Pierwszy to przygotowanie ciasta. W tej wersji ciasto dobrze rozwałkowane jest niezwykle kruche jak w prawdziwych włoskich restauracjach, dzięki czemu ta pizza zyskuje niepowtarzalnego smaku. Kolejnym krokiem jest przygotowanie wspaniałych dodatków. Tutaj wybór jest dowolny. Warto układać dodatki bliżej krawędzi, tak by nie spadały w trakcie jedzenia. Całość dopełnia delikatny pomidorowy sos, który dzięki dużej zawartości ziół jest niezwykle aromatyczny. To danie smakuje po prostu obłędnie.
Alergeny w pizzie z pieczarkami
Lista alergenów dla pizzy z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze pizzy z pieczarkami
To opcja, która ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie będzie odpowiednia dla osób z problemami z gospodarką cukrową.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.