Pizza z pieczarkami

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grzybowa pizza na drewnianym blacie.
Pizza z pieczarkami
Pizza z pieczarkami to świetna opcja dla miłośników włoskich przysmaków. Ze względu na dodatek pieczarek pizza z przepisu jest niezwykle aromatyczna i smaczna.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 15 min
444 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Drożdże świeże (15 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Przecier pomidorowy z solą (200 g)
  • Pieczarki (200 g)
  • Papryka zielona (120 g)
  • Oliwki czarne (60 g)
  • Ser Mozzarella (123 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na pizzę z pieczarkami krok po kroku

Utrzyj w misce drożdże ze szczyptą cukru. Całość odstaw na 10 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli, wlej drożdże i olej. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrób podziel na 2 części i rozwałkuj je odrobinę.

W miseczce zmieszaj przecier z solą, pieprzem i ziołami. Powstałym sosem wysmaruj oba blaty pizzy.

Paprykę pieczarki i oliwki pokrój. Składniki poukładaj na obu kawałkach ciasta.

Mozzarellę pokrój w plastry i ułóż na pizzach.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i piecz w nim obie pizze w 250 st. C przez 12-15 minut.

Jak oceniasz przepis na pizzę z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat pizzy z pieczarkami

Pizza z pieczarkami to świetna opcja dla miłośników włoskich przysmaków. Ze względu na dodatek pieczarek pizza z przepisu jest niezwykle aromatyczna i smaczna.

Przepis na pizzę z pieczarkami to doskonały pomysł na kolację dla całej rodziny. Głównym składnikiem są oczywiście pieczarki. Oprócz tego na pizzy znajduje się cała gama zdrowych warzyw, które powinny pojawiać się w diecie jak najczęściej. To idealna opcja dla miłośników prawdziwych włoskich smaków. To wspaniały pomysł na szybki, ale również smaczny posiłek. To dobra opcja dla smakoszy, którzy kochają produkty typu fast food, gdyż w tej wersji jest on znacznie zdrowszy. Wszystkie składniki można z łatwością dostać w każdym większym sklepie, jednak warto inwestować w te o lepszej jakości. To dobra opcja na kolację. Ta pizza jest pyszna, a przy tym niezwykle sycąca. Nie trzeba mieć specjalnych umiejętności, by zrobić to wspaniałe danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim gościom i domownikom. Najlepsze jest w niej to, że nie trzeba poświęcać całego dnia na przygotowanie. Dlatego jest to propozycja idealna dla tych, którzy nie lubią przesiadywać zbyt długo w kuchni, przez co rezygnowali z przygotowywania domowej pizzy. Dzięki tej recepturze to już nie będzie problem.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować pizzę z pieczarkami, by była pyszna, łatwa i ciekawa, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Ta domowa pizza jest po prostu najlepsza. Dobra, również dla początkujących kucharzy. Choć można dostać ją w wielu restauracjach, to jednak ta robiona w domu jest po prostu najlepsza. W dodatku wszystkie składniki są łatwo dostępne. Przepis na domową pizzę jest bardzo prosty i można podzielić go na dwa etapy. Pierwszy to przygotowanie ciasta. W tej wersji ciasto dobrze rozwałkowane jest niezwykle kruche jak w prawdziwych włoskich restauracjach, dzięki czemu ta pizza zyskuje niepowtarzalnego smaku. Kolejnym krokiem jest przygotowanie wspaniałych dodatków. Tutaj wybór jest dowolny. Warto układać dodatki bliżej krawędzi, tak by nie spadały w trakcie jedzenia. Całość dopełnia delikatny pomidorowy sos, który dzięki dużej zawartości ziół jest niezwykle aromatyczny. To danie smakuje po prostu obłędnie.

Alergeny w pizzie z pieczarkami

Lista alergenów dla pizzy z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze pizzy z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie będzie odpowiednia dla osób z problemami z gospodarką cukrową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
177.82
444.54
Białko (g)
7.54
18.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
22.18
55.45
Węglowodany przyswajalne (g)
21.17
52.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
2.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.96
17.41
Tłuszcze nasycone (g)
2.68
6.71
Tłuszcze nienasycone (g)
4.28
10.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.28
8.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.00
2.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.74
24.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
30.46
76.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.27
30.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
1.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.44
53.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.92
7.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.80
139.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
105.26
263.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
147.13
367.83
Potas (mg)
223.44
558.60
Wapń (mg)
77.78
194.45
Fosfor (mg)
107.58
268.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.91
49.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.37
5.92
Cynk (mg)
0.98
2.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z pieczarkami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z pieczarkami

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Przecier pomidorowy z solą
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Papryka zielona
120 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Oliwki czarne
60 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Ser Mozzarella
123 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.43
Za 123 g
Koszt składników
32.50