Przepis na pizzę sycylijską krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, przyprawa do pizzy
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, wałek, blaszka do pieczenia, ściereczka

Drożdże rozpuść w 200 ml ciepłej wody.

Następnie do drożdży dodaj mąkę, olej rzepakowy oraz szczyptę soli i zagnieć jednolite ciasto.

Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój na cienkie paseczki.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrąg o grubości około 3 mm.

Następnie wierzch ciasta posmaruj przecierem pomidorowym, posyp startą mozzarellą, ułóż na wierzchu pozostałe składniki i posyp przyprawą do pizzy.

Pizze piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 15 minut.

Po tym czasie pizzę wyciągnij z piekarnika i podawaj na ciepło.

Pizza sycylijska podana na blaszce leżącej na ciemnym blacie. Dookoła pizzy ułożone są listki bazylii.
Pizza sycylijska
Koszt przygotowania dania
12.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1021 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
68

Pizza sycylijska - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pizzy sycylijskiej

Pizza sycylijska to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Tradycyjna włoska pizza świetnie sprawdzi się również jako przekąska podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na pizzę sycylijską jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania pizzy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, olej rzepakowy, oliwki czarne, mozzarella, papryka czerwona, suszone pomidory, przecier pomidorowy, sól oraz przyprawa do pizzy.

Jak zrobić pizzę sycylijską? Drożdże rozpuść w 200 ml ciepłej wody. Następnie do drożdży dodaj mąkę, olej rzepakowy oraz szczyptę soli i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój na cienkie paseczki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrąg o grubości około 3 mm. Następnie wierzch ciasta posmaruj przecierem pomidorowym, posyp startą mozzarellą, ułóż na wierzchu pozostałe składniki i posyp przyprawą do pizzy. Pizze piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15 minut. Po tym czasie pizzę wyciągnij z piekarnika i podawaj na ciepło.

Papryka czerwona jest warzywem bardzo popularnym na całym świecie. Papryki oprócz koloru różnią się także poziomem zawartości kapsaicyny, które nadaje im ostry smak. Papryka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Chroni nas przed działaniem wolnych rodników, jest substratem do produkcji kolagenu w naszym ciele. Witamina C wspomaga także naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Pomidory są bardzo dobrym źródłem potasu. Potas ma korzystny wpływ na pracę naszego serca, obniża także ciśnienie krwi i pomaga utrzymać prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową. Pomidory są także dobrym źródłem naturalnego przeciwutleniacza, któremu zawdzięczają kolor.

Podsumowując prawdziwa i prosta pizza sycylijska to doskonała propozycja na smaczną przekąskę, obiad lub kolację. Łatwa w przygotowaniu pizza jest najlepsza do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze pizzy sycylijskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
255.49 kcal
1021.98 kcal
Białko
10.85 g
43.39 g

Węglowodany w pizzy sycylijskiej

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
33.49 g
133.95 g
Węglowodany przyswajalne
31.90 g
127.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
9.26 g
37.03 g
Tłuszcze nasycone
3.88 g
15.51 g
Tłuszcze nienasycone
5.38 g
21.52 g

Witaminy w przepisie na pizzę sycylijską

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6
0.13 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.45 mg
1.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
1.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.62 mg
14.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
88.05 µg (mcg)
352.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pizzę sycylijską

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
152.95 mg
611.80 mg
Potas
364.90 mg
1459.60 mg
Wapń
115.01 mg
460.05 mg
Fosfor
150.17 mg
600.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
34.37 mg
137.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.32 mg
13.29 mg
Cynk
1.39 mg
5.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy sycylijskiej 68
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy sycylijskiej

Lista alergenów dla pizzy sycylijskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

W przepisie na pizzę sycylijską nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa do pizzy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pizzy sycylijskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Oliwki czarne
40 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Ser Mozzarella
150 g
tarty
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 150 g
Papryka czerwona
150 g
1 mała sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Suszone pomidory
50 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 50 g
Przecier pomidorowy z solą
70 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Koszt składników
42.50
Jak oceniasz przepis na pizzę sycylijską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób