Pierożki pieczone z pieczarkami

Opublikowano: 02.01.2024 r., 10:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierożki pieczone z pieczarkami
Pierożki pieczone z pieczarkami
Pierożki pieczone z pieczarkami to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek - sprawdzą się zarówno na obiad, kolację, jak i smaczna przekąska. Są przepyszne!
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 20 min
517 kcal
Kcal w porcji
269 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Pieczarki (350 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ser żółty (75 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Masło (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka

Przepis na pierożki pieczone z pieczarkami krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę do zeszklenia.

Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż, aż pieczarki będą rumiane, a woda odparuje.

Dodaj starty żółty ser, wymieszaj i zestaw patelnię z ognia.

Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodaj 1 łyżkę mąki, drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.

W rondelku rozpuść masło z odrobiną soli.

Do miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj zaczyn i masło. Całość wymieszaj łyżką, następnie wyrób rękami.

Ciasto rozwałkuj dokładnie i wykrój z niego krążki za pomocą szklanki. Każdy krążek rozciągnij nieco w dłoni i złóż na pół. Do środka włóż łyżeczkę farszu i sklej końce.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią gotowe pierożki.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na pierożki pieczone z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat pierożków pieczonych z pieczarkami

Pierożki pieczone z pieczarkami to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek - sprawdzą się zarówno na obiad, kolację, jak i smaczna przekąska. Są przepyszne!

Przepis na pierożki pieczone z pieczarkami to doskonały pomysł na smaczne pierożki robione w piekarniku. Jeśli znudziły Ci się już te gotowane w wodzie, koniecznie wypróbuj wersji pieczonej. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale można je zjadać również na zimno. W tym wypadku do przygotowania używa się ciasta drożdżowego, które wspaniale komponuje się z mięsnym farszem. Ciasto z tego przepisu nie potrzebuje czasu na wyrastanie, dlatego całość nie zabiera zbyt dużo czasu. To wspaniała opcja dla osób zabieganych. Ciasto po upieczeniu staje się chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, dlatego warto wybrać właśnie je zamiast tradycyjnego. Całość jest bardzo ekspresowa, a smakuje jak z najlepszej restauracji. W dodatku w tej wersji pierożki są niezwykle sycące. To zdrowa opcja, która pozwala przemycić dużą ilość grzybów, a przy okazji smakuje naprawdę dobrze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierożki pieczone z pieczarkami, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Możesz przygotować je na święta, ale będą też idealne na co dzień. To świetna alternatywa dla tradycyjnych i dobrze znanych mącznych wyrobów. Dzięki zupełnie innemu ciastu i pysznemu nadzieniu całość nigdy się nie nudzi. To świetny wybór na kolację, ale również obiad, gdyż są niezwykle sycące. Całość jest niezwykle smaczna i bardzo aromatyczna. Są sycące i tworzą zdrową opcję. Warto połączyć je z surówką lub pieczonymi warzywami, by stworzyć w pełni zbilansowaną i smaczną opcję. Głównym składnikiem są oczywiście pieczarki. To niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w białko i błonnik produkty. Są dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź i potas. Obniżają poziom LDL cholesterolu oraz glukozy we krwi. Zawarty w nich beta-glukan, wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego i krążenia.

Alergeny w pierożkach pieczonych z pieczarkami

Lista alergenów dla pierożków pieczonych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pierożków pieczonych z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie będzie odpowiednia dla osób na diecie redukcyjnej oraz z problemami z układem krwionośnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(269g)
Energia (kcal)
192.56
517.97
Białko (g)
8.01
21.54

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(269g)
Węglowodany (g)
23.24
62.51
Węglowodany przyswajalne (g)
22.61
60.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
1.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(269g)
Tłuszcz (g)
7.88
21.18
Tłuszcze nasycone (g)
3.95
10.62
Tłuszcze nienasycone (g)
3.93
10.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.36
9.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
1.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.76
88.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(269g)
Witamina A (µg (mcg))
45.05
121.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.39
3.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
1.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
44.68
120.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.92
Ryboflawina (mg)
0.34
0.91
Niacyna (mg)
3.25
8.75
Foliany (µg (mcg))
66.24
178.18
Beta karoten (µg (mcg))
4.79
12.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(269g)
Sód (mg)
72.31
194.51
Potas (mg)
197.40
531.00
Wapń (mg)
75.03
201.83
Fosfor (mg)
131.70
354.27
Magnez (mg)
18.62
50.08
Żelazo (mg)
1.91
5.12
Cynk (mg)
1.05
2.83
Miedź (mg)
0.17
0.46
Szacunkowy indeks glikemiczny pierożków pieczonych z pieczarkami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierożków pieczonych z pieczarkami

Koszt składników
49.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
350 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 350 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser żółty
75 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 75 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Koszt składników
49.70