Pierożki pieczone z pieczarkami
- Pieczarki (350 g)
- Cebula (100 g)
- Ser żółty (75 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Drożdże świeże (20 g)
- Mleko 2% (125 ml)
- Masło (25 g)
Przepis na pierożki pieczone z pieczarkami krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę do zeszklenia.
Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż, aż pieczarki będą rumiane, a woda odparuje.
Dodaj starty żółty ser, wymieszaj i zestaw patelnię z ognia.
Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodaj 1 łyżkę mąki, drożdże i odrobinę cukru. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
W rondelku rozpuść masło z odrobiną soli.
Do miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj zaczyn i masło. Całość wymieszaj łyżką, następnie wyrób rękami.
Ciasto rozwałkuj dokładnie i wykrój z niego krążki za pomocą szklanki. Każdy krążek rozciągnij nieco w dłoni i złóż na pół. Do środka włóż łyżeczkę farszu i sklej końce.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na nią gotowe pierożki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 minut.
-
Pielmieni
-
Pierogi z serem
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz do pasztecików
-
Cappelletti
-
Farsz na pierogi
Więcej informacji na temat pierożków pieczonych z pieczarkami
Pierożki pieczone z pieczarkami to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek - sprawdzą się zarówno na obiad, kolację, jak i smaczna przekąska. Są przepyszne!
Przepis na pierożki pieczone z pieczarkami to doskonały pomysł na smaczne pierożki robione w piekarniku. Jeśli znudziły Ci się już te gotowane w wodzie, koniecznie wypróbuj wersji pieczonej. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale można je zjadać również na zimno. W tym wypadku do przygotowania używa się ciasta drożdżowego, które wspaniale komponuje się z mięsnym farszem. Ciasto z tego przepisu nie potrzebuje czasu na wyrastanie, dlatego całość nie zabiera zbyt dużo czasu. To wspaniała opcja dla osób zabieganych. Ciasto po upieczeniu staje się chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, dlatego warto wybrać właśnie je zamiast tradycyjnego. Całość jest bardzo ekspresowa, a smakuje jak z najlepszej restauracji. W dodatku w tej wersji pierożki są niezwykle sycące. To zdrowa opcja, która pozwala przemycić dużą ilość grzybów, a przy okazji smakuje naprawdę dobrze.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierożki pieczone z pieczarkami, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Możesz przygotować je na święta, ale będą też idealne na co dzień. To świetna alternatywa dla tradycyjnych i dobrze znanych mącznych wyrobów. Dzięki zupełnie innemu ciastu i pysznemu nadzieniu całość nigdy się nie nudzi. To świetny wybór na kolację, ale również obiad, gdyż są niezwykle sycące. Całość jest niezwykle smaczna i bardzo aromatyczna. Są sycące i tworzą zdrową opcję. Warto połączyć je z surówką lub pieczonymi warzywami, by stworzyć w pełni zbilansowaną i smaczną opcję. Głównym składnikiem są oczywiście pieczarki. To niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w białko i błonnik produkty. Są dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź i potas. Obniżają poziom LDL cholesterolu oraz glukozy we krwi. Zawarty w nich beta-glukan, wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego i krążenia.
Alergeny w pierożkach pieczonych z pieczarkami
Lista alergenów dla pierożków pieczonych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pierożków pieczonych z pieczarkami
To opcja, która zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie będzie odpowiednia dla osób na diecie redukcyjnej oraz z problemami z układem krwionośnym.
Energia i białka
(269g)
Węglowodany
(269g)
Tłuszcze
(269g)
Witaminy
(269g)
Składniki mineralne
(269g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.