Pieczona papryka faszerowana

Opublikowano: 22.03.2022 r., 8:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faszerowana pieczona papryka w naczyniu
Pieczona papryka faszerowana
Pieczona papryka faszerowana to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Papryka faszerowana to bardzo dobry sposób na przemycenie warzyw do diety dzieci.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
709 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona - 2 duże sztuki (800 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa (300 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ser Feta (150 g)
  • Cukinia - 1 mała sztuka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na pieczona papryka faszerowana krok po kroku

Kaszę wsyp do garnka, wlej wodę i dodaj sól.

Gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.

Odcedź kaszę i wystudź.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno.

Przeciśnij czosnek przez praskę.

Cukinię zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Dodaj cukinię, dopraw solą, pieprzem i podsmaż przez 5-6 minut.

Farsz dodaj do kaszy i wymieszaj.

Dodaj jajka, posiekany koper i połącz dokładnie.

Papryki przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych i napełnij farszem.

Na wierzch pokrusz ser feta.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczona papryka faszerowana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,2% osób

Więcej informacji na temat pieczonej papryki faszerowanej

Pieczona papryka faszerowana to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe. Papryka może być nadziewana różnymi ulubionymi składnikami. Papryka nie musi być faszerowana mięsem, wersja bez dodatku mięsa jest równie smaczna. Przepis na pieczoną paprykę faszerowaną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, kasza jęczmienna, cebula, czosnek, cukinia, jajko, ser feta, koper, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić pieczoną paprykę faszerowaną? Kaszę wsyp do garnka, wlej wodę i dodaj sól. Gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Odcedź kaszę i wystudź. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj drobno. Przeciśnij czosnek przez praskę. Cukinię zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj cukinię, dopraw solą, pieprzem i podsmaż przez 5-6 minut. Farsz dodaj do kaszy i wymieszaj. Dodaj jajka i połącz dokładnie. Papryki przekrój na pół, oczyść z gniazd nasiennych i napełnij farszem. Na wierzch pokrusz ser feta. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Cukinia jest warzywem sezonowym, posiada różne kolory i kształty. Cukinia jest hodowana w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Osoby, które mają problemy z nerkami, układem pokarmowym nie powinny jej spożywać.

Podsumowując jarska papryka jest pyszna i doskonale sprawdza się podana na wiele różnych okazji. Papryka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Papryka pieczona w piekarniku jest nisko kaloryczna i doskonale sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Paprykę można wzbogacić dodatkiem roślin strączkowych takich jak soczewica czy fasola.

Alergeny w pieczonej papryce faszerowanej

Lista alergenów dla pieczonej papryki faszerowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze pieczonej papryki faszerowanej

na 100g gotowej potrawy

Pieczona papryka faszerowana to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Potrawa zawiera węglowodany złożone, które powoli podnoszą poziom glukozy we krwi. Danie jest idealne dla osób chorujących na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
141.93
709.65
Białko (g)
4.37
21.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
15.19
75.96
Węglowodany przyswajalne (g)
11.85
59.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.34
16.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
7.46
37.32
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
10.07
Tłuszcze nienasycone (g)
5.45
27.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.80
19.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.64
8.22
Cholesterol (mg)
44.27
221.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
90.20
451.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
51.82
259.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
1.09
Witamina E (mg)
0.74
3.70
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.09
125.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
5.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.90
174.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
620.40
3101.98
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
99.15
495.74
Potas (mg)
197.05
985.23
Wapń (mg)
82.66
413.28
Fosfor (mg)
93.67
468.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.30
111.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
4.49
Cynk (mg)
0.80
3.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonej papryki faszerowanej 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonej papryki faszerowanej

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
800 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.40
Za 800 g
Kasza jęczmienna perłowa
300 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Cukinia
250 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Koszt składników
55.00