Przepis na pieczona ciecierzyca krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia

Ciecierzycę odsącz z zalewy.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Przeciśnij czosnek przez praskę.

W misce umieść ciecierzycę oraz cebulę i czosnek.

Dopraw solą i pieprzem.

Posiekaj drobno papryczkę chilli i dodaj do reszty składników.

Wlej olej rzepakowy i wymieszaj.

Ciecierzycę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20-25 minut.

Posyp posiekaną natką pietruszki.

Podawaj na dużym talerzu.

Pieczona ciecierzyca podana w metalowym pojemniczku.
Pieczona ciecierzyca
Koszt przygotowania dania
6.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
296 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
36

Pieczona ciecierzyca - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pieczonej ciecierzycy

Pieczona ciecierzyca to bardzo dobry pomysł na smaczne wegetariańskie danie dla całej rodziny. Pieczone warzywo wykorzystać można jako samodzielny posiłek bez mięsa lub jako dodatek do potraw mięsnych. Ciecierzycę podać można w kilku różnych wersjach smakowych. Przepis na pieczoną ciecierzycę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca z puszki, cebula, czosnek, natka pietruszki, papryczka chilli, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić pieczoną ciecierzycę? Ciecierzycę odsącz z zalewy. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Przeciśnij czosnek przez praskę. W misce umieść ciecierzycę oraz cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj drobno papryczkę chilli i dodaj do reszty składników. Wlej olej rzepakowy i wymieszaj. Ciecierzycę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj na dużym talerzu.

Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych inaczej zwana, grochem włoskim. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów. Ziarna zawierają dużo błonnika, dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik pozwala także utrzymać stały poziom glukozy we krwi, dodatkowo wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Błonnik pokarmowy odpowiada także za regulację poziomu glukozy w naszej krwi. Odpowiednia podaż błonnika może także obniżać poziom stężenia cholesterolu. Rośliny strączkowe są także dobrym źródłem roślinnego białka.

Podsumowując smaczne wegetariańskie danie idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu dla całej rodziny. Wege ciecierzycę wykorzystać można jako źródło białka w sałatce warzywnej. Pyszne danie idealnie sprawdzi się podane samodzielnie jako podwieczorek. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ciekawym dodatkiem do pieczonej ciecierzycy będzie sos na bazie roślinnego jogurtu.

Wartości odżywcze pieczonej ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kalorie)
160.03 kcal
296.05 kcal
Białko
4.94 g
9.14 g
Fenyloalanina
0.25 mg
0.46 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w pieczonej ciecierzycy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany
17.20 g
31.82 g
Węglowodany przyswajalne
14.87 g
27.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.33 g
4.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz
8.34 g
15.43 g
Tłuszcze nasycone
1.33 g
2.47 g
Tłuszcze nienasycone
7.01 g
12.96 g
Tłuszcze jednonasycone
4.61 g
8.54 g
Tłuszcze wielonasycone
2.39 g
4.42 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pieczona ciecierzyca

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A
11.58 µg (mcg)
21.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.44 mg
10.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.19 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.16 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
40.05 µg (mcg)
74.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
140.52 µg (mcg)
259.96 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pieczona ciecierzyca

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód
162.23 mg
300.13 mg
Potas
134.13 mg
248.14 mg
Wapń
38.78 mg
71.74 mg
Fosfor
64.23 mg
118.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.78 mg
38.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.91 mg
1.68 mg
Cynk
0.11 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonej ciecierzycy 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczonej ciecierzycy

Lista alergenów dla pieczonej ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczona ciecierzyca

Cena przygotowania pieczonej ciecierzycy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Cebula
200 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na pieczona ciecierzyca
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób