Pieczona ciecierzyca
- Ciecierzyca konserwowa (500 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na pieczona ciecierzyca krok po kroku
Ciecierzycę odsącz z zalewy.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Przeciśnij czosnek przez praskę.
W misce umieść ciecierzycę oraz cebulę i czosnek.
Dopraw solą i pieprzem.
Posiekaj drobno papryczkę chilli i dodaj do reszty składników.
Wlej olej rzepakowy i wymieszaj.
Ciecierzycę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20-25 minut.
Posyp posiekaną natką pietruszki.
Podawaj na dużym talerzu.
Więcej informacji na temat pieczonej ciecierzycy
Pieczona ciecierzyca to bardzo dobry pomysł na smaczne wegetariańskie danie dla całej rodziny. Pieczone warzywo wykorzystać można jako samodzielny posiłek bez mięsa lub jako dodatek do potraw mięsnych. Ciecierzycę podać można w kilku różnych wersjach smakowych. Przepis na pieczoną ciecierzycę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca z puszki, cebula, czosnek, natka pietruszki, papryczka chilli, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić pieczoną ciecierzycę? Ciecierzycę odsącz z zalewy. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Przeciśnij czosnek przez praskę. W misce umieść ciecierzycę oraz cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Posiekaj drobno papryczkę chilli i dodaj do reszty składników. Wlej olej rzepakowy i wymieszaj. Ciecierzycę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-25 minut. Posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj na dużym talerzu.
Ciecierzyca to roślina z rodziny bobowatych inaczej zwana, grochem włoskim. Ciecierzyca jest przede wszystkim źródłem złożonych węglowodanów. Ziarna zawierają dużo błonnika, dlatego poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik pozwala także utrzymać stały poziom glukozy we krwi, dodatkowo wpływa na dłużej utrzymujące się uczucie sytości. Błonnik pokarmowy odpowiada także za regulację poziomu glukozy w naszej krwi. Odpowiednia podaż błonnika może także obniżać poziom stężenia cholesterolu. Rośliny strączkowe są także dobrym źródłem roślinnego białka.
Podsumowując smaczne wegetariańskie danie idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu dla całej rodziny. Wege ciecierzycę wykorzystać można jako źródło białka w sałatce warzywnej. Pyszne danie idealnie sprawdzi się podane samodzielnie jako podwieczorek. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Ciekawym dodatkiem do pieczonej ciecierzycy będzie sos na bazie roślinnego jogurtu.
Alergeny w pieczonej ciecierzycy
Lista alergenów dla pieczonej ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczona ciecierzyca
Wartości odżywcze pieczonej ciecierzycy
Pieczona ciecierzyca to danie zawierające bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego. Potrawa zawiera także sporą ilość białka pochodzenia roślinnego. Ciecierzyca idealnie sprawdzi się w diecie wegan i wegetarian.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.