Pieczarki panierowane z serem

Opublikowano: 13.08.2023 r., 23:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczarki panierowane z serem ułożone na ciemnej podkładce.
Pieczarki panierowane z serem
Pieczarki panierowane z serem to doskonała propozycja na pyszną przystawkę serwowaną na ciepło. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pieczarki w serowej panierce.
Przygotowanie 20 min
941 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Pieczarki (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ser parmezan - tarty (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Bułka tarta (40 g)
  • Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, ręcznik papierowy, głęboki talerz, duży talerz

Przepis na pieczarki panierowane z serem krok po kroku

Do głębokiego talerza wybij jajka, dodaj do nich mąkę, po pół łyżeczki soli oraz pieprzu i parmezan. Składniki dokładnie wymieszaj, aby uzyskać dość gęste ciasto.

Pieczarki oczyść i obierz.

Na patelni dobrze rozgrzej olej.

Pieczarki zanurz w cieście serowym, a następnie obtocz w bułce tartej.

Pieczarki smaż na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki z każdej strony.

Usmażone pieczarki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Gotowe pieczarki panierowane podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na pieczarki panierowane z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat pieczarek panierowanych z serem

Pieczarki panierowane z serem to doskonała propozycja na szybko w przygotowaniu przekąskę. Pieczarki w panierce serowej świetnie sprawdza się jako przystawka podana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na pieczarki panierowane z serem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: pieczarki, jajka, ser parmezan, mąka pszenna, bułka tarta, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić pieczarki panierowane z serem? Do głębokiego talerza wybij jajka, dodaj do nich mąkę, po pół łyżeczki soli oraz pieprzu i parmezan. Składniki dokładnie wymieszaj, aby uzyskać dość gęste ciasto. Pieczarki oczyść i obierz. Na patelni dobrze rozgrzej olej. Pieczarki zanurz w cieście serowym, a następnie obtocz w bułce tartej. Pieczarki smaż na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki z każdej strony. Usmażone pieczarki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe pieczarki panierowane podawaj na ciepło.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, do których możemy zaliczyć niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Odpowiednia podaż żelaza jest szczególnie ważna w diecie osób chorujących na anemię - lepiej wchłaniane jest żelazo pochodzenia zwierzęcego. Pieczarki to produkt niskokaloryczny, składający się w większości z wody. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych, dlatego nie powinny być włączane do diety osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi pieczarki smażone w panierce serowej. Pyszne pieczarki panierowane świetnie sprawdzą się jako ciepła przystawka serwowana podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Pieczarki w panierce serowej są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w pieczarkach panierowanych z serem

Lista alergenów dla pieczarek panierowanych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze pieczarek panierowanych z serem

na 100g gotowej potrawy

Pieczarki panierowane z serem to doskonała propozycja na pyszną przystawkę lub dodatek do obiadu. Pieczarki stanowią dobre źródło składników odżywczych. Grzyby te są ciężkostrawne, dlatego nie powinny znaleźć się w diecie osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
376.61
941.53
Białko (g)
6.39
15.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
7.21
18.03
Węglowodany przyswajalne (g)
6.59
16.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
1.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
35.90
89.75
Tłuszcze nasycone (g)
4.16
10.40
Tłuszcze nienasycone (g)
31.74
79.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
22.49
56.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
9.25
23.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.56
143.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
136.96
342.40
Potas (mg)
163.06
407.66
Wapń (mg)
95.39
238.49
Żelazo (mg)
0.89
2.23
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczarek panierowanych z serem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczarek panierowanych z serem

Koszt składników
30.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser parmezan
50 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Koszt składników
30.30