Przepis na pieczarki duszone na maśle krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Pieczarki oczyść, te większe możesz również obrać. Pokrój je na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim obraną, posiekaną cebulę.

Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Dopraw zawartość patelni szczyptą soli, 1/3 łyżeczki pieprzu i posiekaną drobno pietruszkę.

Całość smaż, aż pieczarki dobrze się przysmażą, staną się miękkie i brązowawe.

Pieczarki duszone na maśle podane na patelni z cebulą i ziołami.
pieczarki duszone na maśle
Koszt przygotowania dania
7.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
88 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Pieczarki duszone na maśle - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pieczarkach duszonych na maśle

Pieczarki duszone na maśle to wspaniały dodatek do wielu różnych potraw. Idealnie sprawdzają się również do jedzenia tak po prostu. Całość jest niezwykle pyszna.

Przepis na pieczarki duszone na maśle to doskonały pomysł na łatwe wykorzystanie tych grzybów. Sprawdzą się świetnie jako dodatek na kanapkę, czy urozmaicenie jajecznicy. Przygotowuje się je na patelni, dzięki temu są lekkie i pyszne. To najlepsze pieczarki z patelni. Sprawdzą się idealnie na obiad. Całość zajmuje tylko kilka minut, więc będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przebywaniem w kuchni. Całość można zrobić na jednej patelni, dlatego jego wykonanie nie powoduje zbytniego bałaganu. W dodatku, choć bardzo łatwe w przygotowaniu prezentują się niezwykle pięknie. Grzyby smażone na patelni nabierają jeszcze piękniejszego, brązowego koloru, który wspaniale kontrastuje z zieloną natką pietruszki, której używa się na końcu, dla podkreślenia smaku całego dania. Ten przepis na grzyby duszone pozwoli ci przygotować wspaniałe danie, które zachwyca aromatem. To świetna opcja dla miłośników dań na bazie grzybów. W takiej wersji są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Do przygotowania całego danie nie potrzeba zbyt wielu składników. Wystarczą pieczarki i cebula, a także dobrej jakości oliwa. Do grzybów można również użyć białego wina, jednak nie jest to konieczne, również bez tego smakują fantastycznie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczarki duszone na maśle, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących kucharzy to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To dobre rozwiązanie dla osób, które uwielbiają wszelkiego rodzaju grzyby. Całość robi się na patelni, najlepiej połączyć grzyby z cebulą. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do dania głównego, który zmieni nawet najnudniejszą potrawę w coś ciekawego. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, dzięki czemu sprawdzą się nawet w awaryjnych sytuacjach. Najlepiej smakują jesienią. Sprawdzi się doskonale na obiad, jako dodatek do mięsa, ale również jako baza pysznego sosu. Można je podawać z makaronem, ziemniakami czy kaszą. Prezentują się niezwykle apetycznie na tostach, czy jajko dodatek do jajek. To świetny pomysł na szybką przekąskę, która zachwyca pysznym smakiem.

Wartości odżywcze pieczarek duszonych na maśle

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
63.20 kcal
88.47 kcal
Białko
2.61 g
3.65 g

Węglowodany w pieczarkach duszonych na maśle

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
4.34 g
6.07 g
Węglowodany przyswajalne
3.14 g
4.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.19 g
1.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
4.65 g
6.51 g
Tłuszcze nasycone
3.09 g
4.33 g
Tłuszcze nienasycone
1.56 g
2.18 g
Tłuszcze jednonasycone
1.27 g
1.78 g
Tłuszcze wielonasycone
0.29 g
0.40 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol
11.52 mg
16.12 mg

Witaminy w przepisie na pieczarki duszone na maśle

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
59.20 µg (mcg)
82.88 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.14 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina C
9.95 mg
13.93 mg
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina E
0.13 mg
0.19 mg
Retinol
35.95 µg (mcg)
50.33 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.42 mg
Niacyna
2.67 mg
3.74 mg
Foliany
23.84 µg (mcg)
33.38 µg (mcg)
Beta karoten
279.18 µg (mcg)
390.85 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pieczarki duszone na maśle

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
7.88 mg
11.03 mg
Potas
284.18 mg
397.85 mg
Wapń
14.20 mg
19.88 mg
Fosfor
71.00 mg
99.40 mg
Magnez
11.00 mg
15.40 mg
Żelazo
0.73 mg
1.02 mg
Cynk
0.46 mg
0.65 mg
Miedź
0.24 mg
0.34 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczarek duszonych na maśle 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczarkach duszonych na maśle

Lista alergenów dla pieczarek duszonych na maśle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania pieczarek duszonych na maśle

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
15.00
Jak oceniasz przepis na pieczarki duszone na maśle
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób