Pesto ze szpinaku

Opublikowano: 21.12.2022 r., 17:43 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szpinakowe pesto w miseczce
Pesto ze szpinaku
Nie masz pomysłu na obiad lub kolacje? Mam dla Ciebie propozycję na pesto ze szpinaku, które świetnie smakuje w połączeniu z makaronem i kurczakiem. Sprawdź koniecznie przepis!
Przygotowanie 10 min
298 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Szpinak (200 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Ser parmezan (40 g)
  • Orzeszki pinii (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
blender

Przepis na pesto ze szpinaku krok po kroku

Umyj, osusz i wrzuć szpinak do blendera.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki pinii, ser parmezan i oliwę z oliwek.

Całość zblenduj i dowolnie przypraw.

Jak oceniasz przepis na pesto ze szpinaku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat pesto ze szpinaku

Pesto znane jest z kuchni włoskiej. Można wyróżnić wiele wariantów smakowych, do których wykorzystuje się np. jarmuż, rukolę lub suszone pomidory. Jednym z najbardziej znanych jest zielone pesto alla genovese, które składa się z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu lub innego twardego sera, orzeszków piniowych, soli i czosnku. Smaczne pesto sprawdzi się idealnie do makaronu, pieczywa lub sałatki.

Dzisiejsza propozycja to domowe pesto ze szpinaku, które jest zdecydowanie najlepsze do makaronu. Przepis na pesto ze szpinaku jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt wielu czasu.

Jak zrobić pesto ze szpinaku? Poznaj sprawdzony przepis. Wystarczy, że umyjesz, osuszysz i wrzucisz szpinak do blendera. Następnie dodasz przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki pinii, ser parmezan i oliwię z oliwek. Całość zblendujesz i dowolnie doprawisz.

Szpinak to dobre źródło witaminy A, C, beta-karotenu, magnezu, cynku i selenu. Zielone warzywo liściaste w 100 gramach ma 22 kcal, 2.6 g białka, 0.4 g tłuszczu, 0.9 g węglowodanów i 2.1 g błonnika pokarmowego. Zawiera flawonoidy i karotenoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami i działają przeciwzapalnie. W szpinaku zawarte są karotenoidy takie jak zeaksantyna i luteina, które wykazują korzystne i ochronne właściwości na wzrok. Szpinak to, także bogactwo witaminy K, kwasu foliowego i żelaza. Jest całkowicie bezpieczny dla kobiet w ciąży i osób chorujących na cukrzycę, ponieważ zawiera niski indeks glikemiczny (IG). Jednakże należy mieć na uwadze, że szpinak jest bogaty w szczawiany, które wiążą wapń w organizmie. Osoby, które stosują leki przeciwzakrzepowe, muszą zwrócić uwagę na spożywanie szpinaku, ponieważ jest on bogaty w witaminę K, która może zaburzać działanie leków i zmniejszyć efektywność ich działania.

Domowe pesto ze szpinaku sprawdzi się świetnie jako dodatek do obiadu lub kolacji. Moją propozycją jest przygotowanie makaronu z zielonym sosem, warzywami i kurczakiem. Pyszne danie można przygotować dla całej rodziny w bardzo krótkim czasie i cieszyć się niezwykle wyśmienitym smakiem.

Alergeny w pesto ze szpinaku

Lista alergenów dla Pesto ze szpinaku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii

Wartości odżywcze pesto ze szpinaku

na 100g gotowej potrawy

Pesto ze szpinaku można dowolnie doprawić ulubionymi ziołami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
198.80
298.20
Białko (g)
8.26
12.39
Fenyloalanina (mg)
0.37
0.55
Brak danych dla: orzeszki pinii.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
5.26
7.89
Węglowodany przyswajalne (g)
3.35
5.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.91
2.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
17.11
25.67
Tłuszcze nasycone (g)
5.05
7.58
Tłuszcze nienasycone (g)
12.06
18.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.75
11.63
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.31
6.46
Cholesterol (mg)
9.07
13.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
340.37
510.55
Witamina B6 (mg)
0.20
0.30
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.24
Witamina C (mg)
19.85
29.78
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.10
Witamina E (mg)
1.93
2.89
Retinol (µg (mcg))
26.80
40.20
Tiamina (mg)
0.10
0.15
Ryboflawina (mg)
0.20
0.30
Niacyna (mg)
0.98
1.47
Foliany (µg (mcg))
133.77
200.65
Beta karoten (µg (mcg))
3764.00
5646.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
210.90
316.35
Potas (mg)
457.40
686.10
Wapń (mg)
231.03
346.55
Fosfor (mg)
187.80
281.70
Magnez (mg)
84.47
126.70
Żelazo (mg)
2.56
3.84
Cynk (mg)
1.40
2.11
Miedź (mg)
0.23
0.35
Mangan (mg)
0.66
0.99
Brak danych dla: orzeszki pinii.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto ze szpinaku 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto ze szpinaku

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Orzeszki pinii
30 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 30 g
Koszt składników
61.50