Pesto z rzodkiewki
- Liście rzodkiewki (50 g)
- Ser parmezan (100 g)
- Oliwa z oliwek - 7 łyżek stołowych (70 ml)
- Bazylia świeża (20 g)
- Orzechy włoskie (50 g)
Przepis na pesto z rzodkiewki krok po kroku
Upraż orzechy włoskie na patelni bez tłuszczu.
W malakserze umieść liście rzodkiewki oraz bazylii.
Dodaj starty na tarce parmezan.
Wlej oliwę, dodaj ząbki czosnku.
Dodaj orzechy, dopraw solą, pieprzem.
Rozdrobnij do uzyskania gładkiego sosu.
Sos przełóż do słoiczka i zalej oliwą.
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Pesto pietruszkowe
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto czerwone
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto
Więcej informacji na temat pesto z rzodkiewki
Pesto z rzodkiewki to bardzo dobry pomysł na dodatek do potraw. Pesto to tradycyjny Włoski dodatek do makaronu. W sosie na bazie ziół, oliwy i parmezanu można marynować także mięso. Pasta z liści rzodkiewki sprawdzi się także na kanapkę. Przepis na pesto z rzodkiewki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pesto potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: liście rzodkiewki, parmezan, oliwa z oliwek, bazylia, czosnek, orzechy włoskie, sól, pieprz.
Jak zrobić pesto z rzodkiewki? Upraż orzechy włoskie na patelni bez tłuszczu. W malakserze umieść liście rzodkiewki oraz bazylii. Dodaj starty na tarce parmezan. Wlej oliwę, dodaj ząbki czosnku. Dodaj orzechy, dopraw solą, pieprzem. Rozdrobnij do uzyskania gładkiego sosu. Sos przełóż do słoiczka i zalej oliwą.
Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Parmezan jest bardzo dobrym źródłem białka. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.
Podsumowując: pyszne pesto z liści rzodkiewki sprawdzi się świetnie jako dodatek do makaronu. Prosty przepis nie sprawi Ci wiele trudności. Domowe pesto przechowywać można w lodówce w słoiku. Smaczne pesto świetnie sprawdzi się z dodatkiem twarożku na świeżym pieczywie. Pesto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Do pesto dodać można także natkę pietruszki lub koper. Pesto można przygotować z prażonymi migdałami lub orzechami piniowymi.
Alergeny w pesto z rzodkiewki
Lista alergenów dla pesto z rzodkiewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze pesto z rzodkiewki
Pesto z rzodkiewki to bardzo dobre źródło składników mineralnych i witamin. Pesto zawiera sporą ilość kalorii i sprawdzi się na diecie ketogenicznej. Pesto zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.