Pesto z awokado

Opublikowano: 22.09.2022 r., 14:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pesto z awokado w miseczce
Pesto z awokado
Pesto z awokado to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość przygotowuje się w kilka chwil z kilku składników, a zachwyca smakiem.
Przygotowanie 15 min
664 kcal
Kcal w porcji
193 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Awokado (150 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Pistacje (60 g)
  • Ser parmezan (45 g)
  • Kolendra świeża (40 g)
  • Sok z cytryny (15 ml)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
blender

Przepis na pesto z awokado krok po kroku

Awokado rozetnij i wydrąż.

Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zblenduj na gładką masę.

Dopraw całość szczyptą soli i pieprzu.

Pesto przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na pesto z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat pesto z awokado

Pesto z awokado to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość przygotowuje się w kilka chwil z kilku składników, a zachwyca smakiem.

Przepis na pesto z awokado to doskonały pomysł na bazę do pysznych i zdrowych posiłków. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy szukają prostych rozwiązań na fit dania. Ten dodatek sprawdzi się do grzanek, czy do makaronu. To idealny pomysł na wykorzystanie dojrzałego awokado w sposób bardzo kreatywny, tak by stworzyć pyszny dodatek do różnych dań. Ma wspaniały, intensywny smak, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych dań. Jego wykonanie nie jest skomplikowane, dlatego warto spróbować przygotować je samodzielnie. Wystarczy tylko kilka produktów, by powstała ta pyszna i aromatyczna pasta. Zyskuje coraz większą popularność, wraz z większą dostępnością awokado w sklepach. Choć jest niezwykle proste, wcale nie nudzi. To dzięki wspaniałemu połączeniu różnych przypraw, ziół i smaków. Wszystkie składniki, których używa się do jego wykonania, świetnie się razem komponują. Dzięki dużemu dodatkowi oliwy i czosnku sprawia, że całość jest bardzo aromatyczna i ciężko przejść obok niego obojętnie. To pesto podkręci smak każdej potrawy i zamieni nawet najnudniejsze danie w coś pysznego. Dzięki tej recepturze stworzysz wspaniały dodatek, który, choć roślinny jest pełen smaku i wspaniałego aromatu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pesto z awokado, by było pyszne, zdrowe i w pełni domowe, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Pozwala w bardzo szybkim czasie stworzyć ten wspaniały dodatek. To opcja na awaryjne smarowidło do kanapek. Świetnie pozwala wykorzystać zbyt dojrzałe awokado, które dzięki odpowiednim przyprawom zyskuje nowy, lepszy smak. Można je zrobić w kilka chwil, a sos, który powstaje, ma fantastyczny smak, który świetnie komponuje się z wieloma daniami. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, tortilli czy świeżych warzyw. Ma bardzo uniwersalne zastosowanie, dlatego można je wpisać do swojej diety na stałe.

Alergeny w pesto z awokado

Lista alergenów dla pesto z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze pesto z awokado

na 100g gotowej potrawy

To opcja niezwykle zdrowa, która może gościć w menu na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(193g)
Energia (kcal)
344.12
664.15
Białko (g)
8.73
16.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(193g)
Węglowodany (g)
10.05
19.39
Węglowodany przyswajalne (g)
5.45
10.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.60
8.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(193g)
Tłuszcz (g)
31.46
60.71
Tłuszcze nasycone (g)
7.02
13.55
Tłuszcze nienasycone (g)
24.44
47.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
19.93
38.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.51
8.71
Cholesterol (mg)
7.95
15.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(193g)
Witamina A (µg (mcg))
63.96
123.44
Witamina B6 (mg)
0.35
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.27
Witamina C (mg)
9.89
19.09
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.11
Witamina E (mg)
2.87
5.54
Retinol (µg (mcg))
23.49
45.34
Tiamina (mg)
0.16
0.30
Ryboflawina (mg)
0.15
0.28
Niacyna (mg)
1.07
2.06
Foliany (µg (mcg))
47.66
91.99
Beta karoten (µg (mcg))
465.19
897.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(193g)
Sód (mg)
147.38
284.44
Potas (mg)
430.57
831.00
Wapń (mg)
173.68
335.19
Fosfor (mg)
185.73
358.45
Magnez (mg)
37.34
72.06
Żelazo (mg)
1.28
2.47
Cynk (mg)
1.03
2.00
Miedź (mg)
0.31
0.61
Mangan (mg)
0.17
0.32
Brak danych dla: pistacje.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z awokado 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto z awokado

Koszt składników
276.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pistacje
60 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 60 g
Ser parmezan
45 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.85
Za 45 g
Kolendra świeża
40 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 40
220.00
Za 40 g
Sok z cytryny
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
276.50