Pesto z awokado
- Awokado (150 g)
- Czosnek (15 g)
- Pistacje (60 g)
- Ser parmezan (45 g)
- Kolendra świeża (40 g)
- Sok z cytryny (15 ml)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
Przepis na pesto z awokado krok po kroku
Awokado rozetnij i wydrąż.
Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zblenduj na gładką masę.
Dopraw całość szczyptą soli i pieprzu.
Pesto przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Czerwone pesto
-
Pesto pietruszkowe
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto czerwone
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto
Więcej informacji na temat pesto z awokado
Pesto z awokado to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość przygotowuje się w kilka chwil z kilku składników, a zachwyca smakiem.
Przepis na pesto z awokado to doskonały pomysł na bazę do pysznych i zdrowych posiłków. To dobre rozwiązanie dla wszystkich, którzy szukają prostych rozwiązań na fit dania. Ten dodatek sprawdzi się do grzanek, czy do makaronu. To idealny pomysł na wykorzystanie dojrzałego awokado w sposób bardzo kreatywny, tak by stworzyć pyszny dodatek do różnych dań. Ma wspaniały, intensywny smak, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom pikantnych dań. Jego wykonanie nie jest skomplikowane, dlatego warto spróbować przygotować je samodzielnie. Wystarczy tylko kilka produktów, by powstała ta pyszna i aromatyczna pasta. Zyskuje coraz większą popularność, wraz z większą dostępnością awokado w sklepach. Choć jest niezwykle proste, wcale nie nudzi. To dzięki wspaniałemu połączeniu różnych przypraw, ziół i smaków. Wszystkie składniki, których używa się do jego wykonania, świetnie się razem komponują. Dzięki dużemu dodatkowi oliwy i czosnku sprawia, że całość jest bardzo aromatyczna i ciężko przejść obok niego obojętnie. To pesto podkręci smak każdej potrawy i zamieni nawet najnudniejsze danie w coś pysznego. Dzięki tej recepturze stworzysz wspaniały dodatek, który, choć roślinny jest pełen smaku i wspaniałego aromatu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pesto z awokado, by było pyszne, zdrowe i w pełni domowe, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Pozwala w bardzo szybkim czasie stworzyć ten wspaniały dodatek. To opcja na awaryjne smarowidło do kanapek. Świetnie pozwala wykorzystać zbyt dojrzałe awokado, które dzięki odpowiednim przyprawom zyskuje nowy, lepszy smak. Można je zrobić w kilka chwil, a sos, który powstaje, ma fantastyczny smak, który świetnie komponuje się z wieloma daniami. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, tortilli czy świeżych warzyw. Ma bardzo uniwersalne zastosowanie, dlatego można je wpisać do swojej diety na stałe.
Alergeny w pesto z awokado
Lista alergenów dla pesto z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pistacje
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze pesto z awokado
To opcja niezwykle zdrowa, która może gościć w menu na co dzień.
Energia i białka
(193g)
Węglowodany
(193g)
Tłuszcze
(193g)
Witaminy
(193g)
Składniki mineralne
(193g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.