Pasztet z fasoli z puszki

Opublikowano: 14.10.2021 r., 8:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fasola w garnuszku z pieczywem
Pasztet z fasoli z puszki
Pasztet z fasoli to warzywny zamiennik tradycyjnego mięsnego pasztetu. Fasola ma po rozdrobnieniu konsystencję podobną do mięsa, a więc świetnie nadaje się jako zamiennik.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 40 min
326 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Fasola czerwona - lub biała (600 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Mąka ryżowa (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Pietruszka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, kumin, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, malakser

Przepis na pasztet z fasoli z puszki krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę.

W między czasie obierz pietruszkę i zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli i duś 4-5 minut.

W malakserze umieść odsączoną z zalewy fasolę, jajka, mąkę ryżową, podsmażoną cebulę z pietruszką, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i kuminem, rozdrobnij do połączenia składników. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do masy.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę fasolową i piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40-45 minut.

Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na pasztet z fasoli z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z fasoli z puszki

Pasztet z fasoli z puszki to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Fasola z puszki jest od razu gotowa do użycia, dlatego nie musisz jej namaczać. Przepis na pasztet z fasoli jest łatwy, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go upiec. Do przygotowania pasztety potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: fasola czerwona z puszki, cebula, pietruszka korzeń, natka pietruszki, mąka ryżowa, jajka, sól, pieprz i kumin oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić pasztet z fasoli z puszki? Na początek cebulę obierz z łupiny, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę. W między czasie obierz pietruszkę i zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli i duś 4-5 minut. W malakserze umieść odsączoną z zalewy fasolę, jajka, mąkę ryżową, podsmażoną cebulę z pietruszką, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i kuminem, rozdrobnij do połączenia składników. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do masy. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę fasolową i piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40-45 minut.

Fasola czerwona jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K.

Podsumowując prosty przepis na pyszny pasztet z czerwonej fasoli jest szybki do przygotowania. Dobry fasolowy pasztet świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub podany ze słodką konfiturą jak przystawka. Przygotowując pasztet z fasoli konserwowej znacznie przyspiesza czas wykonania. Możesz go przygotować także z białej fasoli, dodaj do niego paprykę słodką aby dodatkowo wzbogacić kolor.

Alergeny w pasztecie z fasoli z puszki

Lista alergenów dla pasztetu z fasoli z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pasztetu z fasoli z puszki

na 100g gotowej potrawy

Pasztet z fasoli to bardzo dobra alternatywa mięsnego pasztetu dla osób na diecie wegetariańskiej. Pasztet zawiera sporą ilość białka roślinnego. Jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
251.25
326.63
Białko (g)
12.64
16.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
38.31
49.80
Węglowodany przyswajalne (g)
30.19
39.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
8.12
10.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
5.65
7.34
Tłuszcze nasycone (g)
1.02
1.32
Tłuszcze nienasycone (g)
4.63
6.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.06
3.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.58
2.05
Cholesterol (mg)
46.68
60.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
20.08
26.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.76
7.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.33
Witamina E (mg)
0.46
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.08
26.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.29
1.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
199.05
258.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.15
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
25.42
33.05
Potas (mg)
722.87
939.73
Wapń (mg)
54.63
71.02
Fosfor (mg)
232.75
302.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
73.06
94.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.42
4.45
Cynk (mg)
1.61
2.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.36
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z fasoli z puszki 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z fasoli z puszki

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
600 g
lub biała
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.50
Za 600 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka ryżowa
100 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pietruszka
200 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
38.50