Pasztet z fasoli z puszki
- Fasola czerwona - lub biała (600 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Mąka ryżowa (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Pietruszka - 1 duża sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na pasztet z fasoli z puszki krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę.
W między czasie obierz pietruszkę i zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli i duś 4-5 minut.
W malakserze umieść odsączoną z zalewy fasolę, jajka, mąkę ryżową, podsmażoną cebulę z pietruszką, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i kuminem, rozdrobnij do połączenia składników. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do masy.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę fasolową i piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40-45 minut.
Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Więcej informacji na temat pasztetu z fasoli z puszki
Pasztet z fasoli z puszki to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu mięsnego. Fasola z puszki jest od razu gotowa do użycia, dlatego nie musisz jej namaczać. Przepis na pasztet z fasoli jest łatwy, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go upiec. Do przygotowania pasztety potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: fasola czerwona z puszki, cebula, pietruszka korzeń, natka pietruszki, mąka ryżowa, jajka, sól, pieprz i kumin oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić pasztet z fasoli z puszki? Na początek cebulę obierz z łupiny, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę. W między czasie obierz pietruszkę i zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli i duś 4-5 minut. W malakserze umieść odsączoną z zalewy fasolę, jajka, mąkę ryżową, podsmażoną cebulę z pietruszką, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i kuminem, rozdrobnij do połączenia składników. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj ją do masy. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę fasolową i piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40-45 minut.
Fasola czerwona jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K.
Podsumowując prosty przepis na pyszny pasztet z czerwonej fasoli jest szybki do przygotowania. Dobry fasolowy pasztet świetnie smakuje ze świeżym pieczywem lub podany ze słodką konfiturą jak przystawka. Przygotowując pasztet z fasoli konserwowej znacznie przyspiesza czas wykonania. Możesz go przygotować także z białej fasoli, dodaj do niego paprykę słodką aby dodatkowo wzbogacić kolor.
Alergeny w pasztecie z fasoli z puszki
Lista alergenów dla pasztetu z fasoli z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pasztetu z fasoli z puszki
Pasztet z fasoli to bardzo dobra alternatywa mięsnego pasztetu dla osób na diecie wegetariańskiej. Pasztet zawiera sporą ilość białka roślinnego. Jest też dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.